2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Kalászos gabonáink védelme - bõvülõ választék

Agro Napló
A 90-es évek közepéig a kalászosok gombaölõ szer piacát lényegében az azolok csoportjába tartozó hatóanyagok és kombinációik uralták.

A strobilurinok megjelenésével és gyors elterjedésükkel ezek a készítmények némiképp háttérbe szorultak. Ma a rezisztencia kialakulásának megelőzésére és bizonyos betegségek esetében a megfelelő hatékonyság megtartása érdekében újra reneszánszukat élik a különböző triazolokat, imidazolokat tartalmazó fungicidek.



A Makhteshim Agan az idei évtől egy új gombaölő szerrel, a 200 g/l tebukonazolt tartalmazó Orius 20 EW nevû készítménnyel bővítette a kalászos gabonát termesztő gazdák által felhasználható gombaölő szerek körét.

A hatóanyag jól ismert, széles hatásspektrumú. Őszi és tavaszi kalászosokban egyaránt felhasználható. Kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat, rozsda és szeptóriás betegségek ellen. Kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik. A javított formulációnak köszönhetően már 1 l/ha dózisban is hatékony (1. ábra).

 


 



Az Orius 20 EW nekrotróf kórokozók ellen (pirenofóra, fuzárium) szintén hatékony (2. és 3. ábra). Ezen betegségek ellen a védekezéseket célszerû a kalászhányás–virágzás kezdete körüli fenológiai stádiumra időzíteni. Mindkét betegségcsoportnál fontos az időzítés. Kalászfuzárium elleni kezelés esetén ügyeljünk a megfelelő fedettségre is erre alkalmas szórófej választásával.

 


 


 

 



Továbbra is a termelők rendelkezésére áll a Makhteshim Agan palettáján a Bumper 25 EC (250 g/l propikonazol). Felhasználása a kalászosok korai stádiumában javasolt. Lisztharmat és rozsdák fertőzésekor egy gyors és gazdaságos megoldást jelent. Hatóanyaga gyorsan felszívódik és a fiatal levelekbe szállítódik, ezáltal képes a már bekövetkezett fertőzést blokkolni, illetve egy újabb fertőzést megakadályozni.

Hatásmódját tekintve szintén szterolok bioszintézisét gátolja az imidazolok csoportjába tartozó prokloráz. A Mirage 45 EC jó pirenofóra és fuzárium elleni hatékonyságával megfelelő kiegészítője a Bumper-nek. A két hatóanyag (propikonazol és prokloráz) gyári kombinációja, a Bumper Super a kalászosok legfontosabb gombabetegségei ellen átfogó védelmet nyújt. Mind lombvédelemre mind pedig a kalász védelmére felhasználható. Ha egyetlen kezelést tervezünk akkor célszerû azzal a zászlóslevelet védeni. Kétszeri kezelés esetén bokrosodás–szárbaindulás környékére időzítsük az első kezelést, majd kalászhányás–virágzás kezdete körül a másodikat. A jelenlegi gabona-felvásárlási árak mellett megtérülő befektetés a termés védelme!

A Makhteshim Agan – a legtöbb cég gyakorlatától eltérően – önálló hatóanyagokat is forgalmaz (Orius, Bumper és Mirage). Ezzel lehetőséget kínál Önöknek arra, hogy az időben felismert és beazonosított betegségek ellen célzott kezeléseket alkalmazzanak. Komplex kóroktani probléma fellépése esetén pedig használhatják a hatóanyag-kombinációval rendelkező Bumper Super készítményünket. Ezzel a kibővült választékkal minden problémára egy kiváló ár-érték arányú megoldást tudunk nyújtani, ami a jó termés, ezáltal az elérendő többlet-profit záloga.

Eredményes gazdálkodást kívánunk!



Dr. Lukács Domonkos, fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!