2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A vízszintes tengelyû MasterCut szárzúzók mezõgazdasági és kommunális alkalmazhatósága

Agro Napló
A Vogel-Noot márkájú MasterCut szárzúzókat az elektronikusan kiegyensúlyozott rotorok, az erõs és fokozatmentesen oldalra tolható függesztõkeret, extra erõs hajtómû valamint a minõségi anyagok jellemzik.

Ennek köszönhetően a tavalyi évben a Vogel-Noot szárzúzója a több, mint 100db eladott szárzúzóval a piac meghatározó szereplője lett és ami még ennél is fontosabb a gazdák és erdészek körében rendszeresen bizonyítja azóta is a sokoldalúságát.

Szárzúzókról, azon belül pedig a szántóföldi szárzúzókról egyre kevesebb szó esik napjainkban, köszönhetően az új fejlesztésû, kombájnokra szerelt kukorica adaptereknek, melyeknek a gyakorlat során természetesen nagy jelentőségük van. Ezen adapterek után elméletileg már nem kell a szárzúzónkkal végigmenni kukorica vagy napraforgó tarlón, hogy könnyedén mûveljük utána a területet.



De, ahogy szokták mondani: az ördög a részletekben lakozik. A kukoricák nagy része hazánkban is sajnos fuzáriumtól és a molytól fertőzött. És a szárzúzók jelentősége itt mutatkozik meg igazán. Ugyanis azokon a területeken, ahol az aratás után a szármaradványt vízszintes tengelyû szárzúzóval apróra lezúzták, lényegesen kevesebb az utónövényben a fuzárium gomba, mint a kombájnra szerelt szárzúzó esetében. A kombájn szárzúzója ugyanis nem képes olyan apróra zúzni a növényt, mint a vízszintes tengelyû szárzúzó és a hosszabb szármaradványokban, az elhalt növényzeten probléma nélkül áttelelnek a károkozók, komoly terméscsökkenést eredményezve a gabonában. Különösen fontos ezt kiemelni mikor a kukorica-búza vetésforgóját alkalmazzuk. Ilyenkor nagyon kevés idő áll rendelkezésre a kukoricaszár lebomlására. Ha viszont a tarlónkon vízszintes tengelyû szárzúzót alkalmazunk, akkor esélyt sem hagyunk a gombás fertőzések túlélésére, mert az apróra összezúzott szár könnyedén és gyorsan le tud bomlani a talajban.

 

 


 


 


 

 

A moly kártétele sem utolsó mikor monokultúrában termesztjük a kukoricát, hiszen a kukoricaszár cellulóz rost tömege kellő szigetelést, ezáltal meleget ad a moly lárváknak az áttelelésre, komoly szárszilárdsági valamint kukoricacső minőségi romlásához vezetve. Ilyen esetekben van még nagyobb létjogosultsága a vízszintes tengelyû szárzúzóknak, hiszen ezek a gépek képesek a legtökéletesebb száraprításra. Az ezen elven mûködő gépek lényege ugyanis, hogy minél tovább tartsák a zúzandó növényt a rotortérben, hogy ezáltal minél egyenletesebb és finomabb aprítást tudjon végezni. Amikor a rotortérben kétszer háromszor átfordult a szármaradvány és egyenletesen apró „mulcsot” képeztünk, akkor a további feladata a gépnek, hogy egyenletesen szétterítse a növényi maradványokat elősegítve a jobb és gyorsabb lebomlását a növénynek. További előnyük még a függőleges tengelyû szárzúzókkal szemben, hogy a rotorokon lévő kalapácsoknak (az íves kialakításuk végett) szívó hatásuk van, ezáltal a dőlt vagy letaposott (hattyúnyak) szárakat is képes a rotortérbe azaz a kalapácsok elé „szívni”, így még egyenletesebb munkát sikerül elérniük. Erre a kitûnő minőségû szárzúzásra a Vogel-Noot a TST magasépítésû szántóföldi szárzúzó családját ajánlja, mely nagy átmérőjû támasztókerekekkel, állítható hátsó fedéllel és terelőlemezekkel van felszerelve. A gép 1.6m munkaszélességtől 4m–ig merev vázas kivitelben készül, de 3.2m-től 6m-es változatig hidraulikusan összecsukható vázzal is lehet kérni.



Mire is tudjuk még használni a szárzúzónkat? Felmérések szerint a magyar gazdák döntő hányadának van a kezelésében erdő vagy frissen telepített csemete. Ezen területeknél, de inkább a csemetéknél fontos követelmény a gyommentesítés. A Vogel-Noot ilyen változó területekre ajánlja az SA/L oldalra kitolható szárzúzó típusát.

 

 


 


 


 

 

 

Ez a gép még több technikai megoldást kínál a fent említett TST szárzúzókon felül. Mind standard szárzúzóként, mind oldalt függesztett szárzúzóként is használható. A hidraulikus fordítómûnek köszönhetően a szárzúzónk a traktor mellett haladva függőleges irányba +90°-tól lefelé -75°-ba képes elfordulni. Ezáltal a gépünk a hagyományos traktor mögötti, illetve traktor melletti szárzúzásra, illetve árokpartok, valamint az utakra- nyiladékokra belógó bokrok függőleges ápolására is alkalmas. A géppel még a villanypásztorok alját is gond nélkül tudjuk kezelni. A rézsû szárzúzónkat felszerelhetjük univerzális késekkel, melyekkel zöld ,lágyszárú növényeket, akár füvet is gond nélkül nyírhatunk, valamint ha erősebb szárú növényzetet, illetve ha 3-4 cm vastagságú ágakat kell zúznunk (ami egy nyiladék gondozásánál mindennapos), akkor a rotorra kalapácsokat is szerelhetünk. Az egyenetlen talajfelszín követéséről a teljes munkaszélességben egy támasztóhenger gondoskodik. A rézsû szárzúzók 1.2m-től 2.5m munkaszélességben találhatók meg a Vogel-Noot palettáján.





Ez a gép fontos eszköze lehet az erdészeteknek a csemetekertek ápolására, a vadásztársaságoknak a nyiladékok kaszálására, valamint nem utolsó sorban kommunális és vízügyi társaságoknak mindennapos feladataik elvégzésére. Hiszen fontos emlékezni rá, hogy érvényben van a növényvédelemről szóló törvény módosítása, amely például a parlagfû elleni védelmet megszigorította és megemelte az ellene való védekezés kötelezettségét. A bírság 20 ezer forinttól 5 millióig terjed, a jogszabályban rögzített sávokban, területtől és parlagfüves foltnagyságtól függően.





Természetesen ezen kiemelt 2 típuson felül a Vogel-Noot palettáján még több szárzúzó található, az egészen kis munkaszélességû 20-30Le-s traktorok által vontatható TK típusoktól kezdve az MU és TSA szériákig, melyek már kombinált mellső és hátsó függesztéssel rendelkeznek Ezek a gépek alkalmasak a gyümölcsösökben a venyige valamint parlag, és zöldnövényzet zúzására is.

 

 


 

 

A Vogel-Noot márkájú MasterCut szárzúzókat az elektronikusan kiegyensúlyozott rotorok, az erős és fokozatmentesen oldalra tolható függesztőkeret, extra erős hajtómû valamint a minőségi anyagok jellemzik. Ennek köszönhetően a tavalyi évben a Vogel-Noot szárzúzója a több, mint 100db eladott szárzúzóval a piac meghatározó szereplője lett és ami még ennél is fontosabb a gazdák és erdészek körében rendszeresen bizonyítja azóta is a sokoldalúságát.



Vági Zs.







Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!