GK repcefajták, a sokoldalúság erényével

Agro Napló

Ezzel egy időben az őszi káposztarepce vetésterülete dinamikusan növekszik, várhatóan 2008-ban eléri az ideális termesztési határokat. Talán ennél is fontosabb tényező, hogy a gazdák egyre jobban figyelnek a repce tényleges igényeire.

A repcemag ára jól tervezhető, sokan igen korán, tonnánként jóval 100 ezer Ft felett lekötötték a termés egy részét, de azoknak sem kell aggódniuk, akik nem rendelkeznek szerződéssel. Mind belföldön, mind a határainkon túl nagy a kereslet a végtermékre.

Éppen a kiszámíthatóság miatt dinamikusan nő a ráfordítás, egyre több mûtrágyát, növényvédő szert használnak a termelés során. Egyre modernebb a géppark, így a vetésnél az ideális vetőmag mennyiséget juttathatjuk a talajba, a korszerûbb betakarító gépekkel csökkenthetjük a termésveszteséget. Ezáltal pedig folyamatosan emelkednek a termésátlagok.

A Szegedi repcefajták igazi erénye a fagytûrő képességben, a betegség ellenállóságban, a kiemelkedő minőségben és a megbízható termésben rejlik.

Hajlamosak vagyunk csak az elmúlt 2-3 évre emlékezni, amikor nem volt jelentős téli fagy, de ne felejtsük el 2003 telét, amit kevés repce vészelt át. Ezek között voltak a GK Kht. kiváló télálló képességû repcéi.

A betegség ellenállóság szintén fontos szempont, ha magas termésre törekszünk. Mind a négy repcénk jó ellenállóságot mutat a gombabetegségekre.

A tavalyi évben sok gond volt a minőséggel, alacsonyak voltak az olajtartalmak. A fajtaválasztásnál fontos szempont a stabil minőség, a magas olaj- és olajsav-tartalom, ami garantált a GK repcékkel.

Az eltérő termelői igényekhez alkalmazkodó kínálatunkból mindenki megtalálhatja a számára megfelelő fajtát. Az intenzív területekre a GK Lilla és GK Gabriella fajtákat ajánljuk. Ahol kevésbé ideálisak a feltételek, a kiváló alkalmazkodóképességû GK Helena és GK Olívia a megfelelő választás.

 


 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!