A traktorok Mercedese

Agro Napló
Nem elég a szaktudás, az elhivatottság – jó gépek nélkül a munka is nehéz. Vallja ezt Fazekas Imre is, aki több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött nem bízza a véletlenre a döntést. A Szemes Művek Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk családi vállalkozásáról, mezőgazdasági termelésről, integrációról, a jövő generációjáról, és persze az Axiál legújabb traktoráról, a Fendt 722 Vario SCR-ről. 


A gép az Axiál 700-as traktorainak újabb változata, ami Bábolnán, a Nemzetközi Gazdanapokon már különdíjat is bezsebelt. A zsűri választása nem meglepő, fokozatmentes Vario hajtóműve és TMS-rendszere biztosítja az üzemanyag-takarékosságot, SCR-katalizátora pedig motorjának a legújabb európai emissziós normáknak való megfelelőségét. Érintésérzékeny terminállal és ISOBUS-csatlakozással felszerelt.

Régóta foglalkozik mezőgazdasággal. Mióta az élete része a Szemes Művek Kft.?

Idén február 15-én volt épp húsz éve, hogy 1994-ben megalapítottuk a Szemes Műveket. A vállalkozás a termelőszövetkezet egyik kerületéből alakult meg. A szövetkezet korábbi üzletrésszel rendelkező társai pedig tulajdonostársak lettek – már akik bíztak benne, hogy működni fog ez a forma. Közel ötvenen indultunk. Mára tízre csökkent ez a szám. A családom részesedése pedig több mint 75 százalék.

Ezek szerint szinte családi vállalkozásként működik a cég.

Igen. A feleségemen és a sógoromon, sógornőmön kívül a többi munkatársammal is családias légkörben visszük a Szemes Műveket.

A gyermekei is részt vesznek a kft. életében?

Két lányom van, mindketten felnőtt hölgyek már. Itt cseperedtek fel Jánossomorján, ezen a vidéken. Gyermekkoruk része volt a Szemes Művek, az agrárium, mint életforma. Mindig volt állatunk, lovak, rackajuhok, szürkemarhák – együtt éltek velük a lányok. Amikor viszont már nagyobbak lettek és a továbbtanulásról kellett dönteniük, elengedtem a kezüket. Hogy milyen foglalkozást, hivatást választanak maguknak, rájuk bíztam. Soha nem erőltettem, hogy azt csinálják, amit én, hogy vigyék tovább a családi vállalkozást. Másképp is döntöttek. Flóra, aki 24 éves, a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul. Egy diplomája már van, de úgy tűnik, neki ez nem elég, szeretné magát politológiából és nemzetközi tanulmányokból is kiképezni. A kisebbik, Csilla, 22 éves, és pszichológusnak tanul a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Most tehát úgy néz ki, hogy a lányok nem viszik tovább az örökségem. Úgy gondolom, és bízom is benne, hogy ez még változhat, hiszen ebben a kiszámíthatatlan világban, gazdasági helyzetben bármi megtörténhet. Ha nem tudnának elhelyezkedni a tanult szakmájukban, vagy éppen másképp döntenének, hozzám, hozzánk, a Szemeshez bármikor jöhetnek. Valamit azért jelez, hogy a kisebbik lassan befejezi az Aranykalászos képzést, és április 5-én hozzám jön a végzős csoport csaknem egész napos gyakorlati képzésre.

Ön hol tanulta a mesterségét?

A Mosonmagyaróvári Egyetemen, mezőgazdasági karon. A klasszikus időszakban megszerzett agrárdiploma értékét a mai napig érzem, az ott szerzett tudást pedig napról napra kamatoztatom. Ez persze nem jelentette azt, hogy az embernek nem kellett folyamatosan fejlesztenie tudását. A közgazdasági másoddiploma, a mérlegképes könyvelői végzettség is sokat segíthet a döntésekben.

Mindezt mekkora területen, hány hektáron teszi?

A Szemes Művek méretei és tevékenysége az elmúlt két évtizedben sokat változott. Jelenleg 400 hektáron végzünk növénytermesztést: hibrid kukorica, búza, árpa, facélia és olajretek vetőmagot állítunk elő. Mindemellett pedig még háromszáz hektáron végzünk mezőgazdasági szolgáltatást. Kisebb integrációt is működtetünk, ami azt jelenti, hogy az általunk művelt területeken a termeltetési szerződéseket koordináljuk. Van 5600 darab szabadtartásos, mélyalmos, tojófészkes tyúkállományuk is.

2008-ban még kétmilliárd forint fölött volt a nettó éves árbevételünk. Hatalmas összeg, gondolhatja, mennyi munkánk volt, milyen sok területtel foglalkoztunk az agráriumon belül. Aztán jött a válság, vele együtt pedig a gazdaságok is nehéz helyzetbe kerültek. Rengeteg probléma akadt, például a közraktározással, amit sajnos szép lassan vakvágányra vezettek. Ez sem tett túl jót a gazdaságunknak, és azt sem felejthetjük el, hogy konkurenciát kaptunk. Osztrák céggel kellett felvennem a versenyt, de sajnos alulmaradtam, második lettem. Ennek is köszönhető, hogy minden tevékenységünk kisebb léptékben működik. Ma már tulajdonképpen csak alaptevékenységgel foglalkozunk. A csapat létszáma is csökkent, kilencen vagyunk a cégben.

Milyen tevékenységeket folytatnak a növénytermesztésen, állattartáson túl?

A gazdaságunk nem csak öncélúan működik, egyben a mosonmagyaróvári egyetem mintagazdasága is. Minden évben tartunk bemutatókat. Van kétezer kisparcellás napraforgó, emellett nagyparcellás repce és kukorica fajtakísérletünk. Nem csak a kísérletezést és a fejlesztést, bemutatást tartom fontosnak. Alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét, milyen utánpótlásra számíthat – hogy ki veszi át a stafétát. Éppen ezért elengedhetetlennek tartom a fiatal gazdák, a következő generáció tanítását, képzését. Szeretnék ennek én is a része lenni, így minden évben fogadok diákokat, gyakornokokat az egyetemről. 2000 óta járnak hozzánk a diákok, hosszabb-rövidebb időre. Most éppen hathetes gyakorlaton van nálam egy BSc-s végzős hallgató.


Mi a dolguk ilyenkor a tanulóknak?

Mindig az, ami épp adódik. Úgy gondolom, a jó gazdálkodó univerzális, mindenhez kell értenie. Az egyetemen megtanulják az elméletet, emellett viszont elengedhetetlen a gyakorlat, hogy használható szaktudásuk legyen. Egy jó gazda egyszerre gépész, növényvédő, állattenyésztő és közgazdász is egyben. Nálam megtanulhatnak traktort vezetni – ha még nem tudnának –, beleláthatnak a növénytermesztésbe, az állattartásba és -tenyésztésbe. De mindemellett papírmunkát is végeznek, megtanulnak permetezési naplót, haszonbérleti szerződést írni, statisztikákat vezetni, földhasználatot bejelenteni, és még ezer dolgot, amire később szükségük lehet.

Mióta van kapcsolatban az Axiállal?

A kezdetek óta. Bennünket az első partnereik között tarthatnak számon. Emlékszem, 1996-ban, még a legelső kicsi boltba is jártunk alkatrészekért. Ennek bizony lassan húsz éve. Azóta hatalmasat nőtt a vállalat, mi pedig továbbra is a hűséges vásárlóik közé tartozunk.

Ezek szerint azóta töretlen a kapcsolat?

Igen, rendkívül meg voltam, és vagyok elégedve velük. Jól működő szervizhálózatot működtetnek, a termékeik is megbízhatóak, jó alkatrész-ellátottsággal dolgoznak – mindent be tudok szerezni náluk, amire szükségem van. Legfontosabb a bizalom. Nem csak én bízom bennük, ők is bennem – partnerként kezelnek, ez pedig ritka ekkora cégeknél.
A csornai kirendeltségben még nem kellett csalódnom.

Mire gondol pontosan?

Az Axiálnál pontosan tudják, hogy a mezőgazdaság mennyire kiszolgáltatott ágazat. Sűrűn előfordulhatnak olyan helyzetek, ahol egy gazdálkodó likviditása meggyengül. Ilyenkor a legtöbb cég, szolgáltató széttárja a kezét, nem tud segíteni. A válságban a bankok is kihátráltak az agráriumból, nem segített senki. Az Axiállal azonban nem volt olyan probléma, amire ne találtunk volna megoldást. Olyat, ami mindkét félnek megfelel. Hagyták, hagyják a partnereiket élni. Nem csak velünk szemben érvényes ez a bánásmód. Mindenkivel.

Ez a bizalom pedig a kezdetektől töretlen. Ismerjük egymást, ismerik az üzletpolitikánkat. Abból, hogy milyen gépet vásárlok tőlük, azt is tudják, mit tervezek a gazdaságban csinálni. Ami, ha bejön, értéket teremt. Tudják, hogy a rosszabb periódusok, hullámvölgyek után jönnek értékelhetőbb, szerencsésebb időszakok is.

Miért döntött épp a Fendt 722 mellett, mikor traktort vásárolt?

Szükségem volt traktorra, és bár a Fendt 722 drágább, mint a többi hasonló modell, mégis úgy döntöttem, érdemes beruházni rá. Egy ideje már gondolkodtam rajta, mielőtt megvettem volna. Már a külcsín is megfogott: nagyon ritka, hogy egy traktor fehér színű, ezüst felnikkel van felszerelve. Sokkal gyakoribbak a zöld modellek. A bemutatón viszont azonnal magára vonzotta a tekintetet. Látszott rajta, egyedi darab, és bár a traktoroknál elsősorban nem a szépség számít, azért ez sem elhanyagolható tényező...

 

Nagyon hálás gép, biztosan tudom, hogy pár éven belül visszahozza az árát. Traktort pedig általában nem egy esztendőre vesz a gazdálkodó. Dönthettem volna az olcsóbb megoldások mellett is, viszont nem bíztam bennük annyira, mint ebben a típusban. Amit spórolok a vételi áron, azt kifizetem később, a gázolajban, a szervizben, az alkatrészekben. Ráadásul ez a gép önmagában többet tud, mint kortársai. Kedvező konstrukció mellett jutottam hozzá a géphez, ez pedig megkönnyítette az elhatározást.
A tavaly augusztusban meghozott döntés mára bebizonyította helyességét. A végigdolgozott ősz és az elkezdett tavaszi munkálatok során valóban beigazolódott a mondás, a Fendt a traktorok Mercedese. Nem elhanyagolható szempont, hogy a rajta dolgozó ember is remekül érzi magát. Ez a traktor a munkahelye. Szerencsémre olyan remek embert sikerült korábban felvennem a céghez, aki tulajdonképpen szerelmes ebbe a traktorba. A kolléga Kovarik Róbert, a Facebook oldalán sok-sok kép található a traktorunkról. Őt is, engem is büszkeség tölt el, hogy ilyen remek géppel dolgozhatunk.

Említette, hogy többet, jobban tud, mint a többi traktor. Mik ezek a kiemelkedő tulajdonságok?

Jóval kevesebbet fogyaszt, mint a többi traktor. A fordulatszámot mindig a leadandó teljesítményhez igazítja. 220 lóerővel bír, a fokozatmentes váltó segítségével pedig könnyen mozog a gép akár húsz, akár ötven kilométeres óránkénti sebességgel. Mindemellett rugózott híddal is fel van szerelve, ami szintén könnyíti a mozgását. Olyan optimális teljesítményleadással dolgozik a gép, szinte öröm nézni, ahogy a földeken „jár”.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58