Algafix sűrítmény

Agro Napló
Új, mikrobiológiai lombtrágya, amitől a növény stresszmentesen fejlődik és többet terem

A tengeri és az édesvízi algák kiemelkedő antioxidáns és sejttápláló hatása régóta közismert. Napjainkban a funkcionális élelmiszerek jelentős része legalább 2% algát tartalmaz. Az algák azonban nemcsak az emberi szervezet működését segítik, hanem a termesztett növények fejlődésére és termésképzésére is kedvező hatással vannak.

Az elmúlt évek kétségtelenül meggyőző kisparcellás és nagyüzemi kísérleti eredményei alapján az AGRO.bio Hungary Kft. megkezdte az Algafix sűrítmény nevű mikrobiológiai lombtrágya készítmény forgalmazását, amely  a Chlorococcales rendbe tartozó Scenedesmus obtisausculus mikroalgát, makro- és mikro-
elemeket valamint az algasejtek által termelt növényi hormonokat tartalmazó, fotofermentációs technológiával előállított tenyészet.

Ezek az algák értékes növényi hormonokat termelnek, amelyek részben kikerülnek a sejtjükből és a készítményből a levelekbe szívódnak, másrészt miután elpusztultak, a növény a sejtjükben lévő hormonokat is felveszi.
A hormonok mellett számos fehérje és zsírsav is szerepet játszik az Algafix-ben lévő algák növénytámogató hatásában. 

Az Algafix termésnövelő hatása minden növényen megmutatkozik, legyen szó kukoricáról, napraforgóról, kalászos gabonafélékről, repcéről vagy bármely más szántóföldi és kertészeti növényről.

 A fejlődést gyorsító és a termésnövelő hatás mellett az Algafix kiemelkedő jelentőségű tulajdonsága, hogy nagymértékben segíti a kezelt növényt a stresszhatások eltűrésében és kiheverésében.

Nemcsak az esetleges vízhiány, hanem a  gyomirtó szerek is erősen stresszelik a kultúrnövényt. Ez abban nyilvánul meg, hogy a termesztett növény kicsit megsárgul és kicsit megáll a növésben legalább 1-2 hétig. Természetesen az egyes szerek között minden szempontból nagy különbségek vannak és a fajták/hibridek is eltérő érzékenységet mutatnak.
Az is bizonyos, hogy ha az időjárási és talajviszonyok eltérnek a kultúrnövény optimumától, akkor a gyomirtó szerekre is érzékenyebben reagál. Vannak olyan gyomirtó szerek, amelyek csak akkor képesek kifejteni a hatásukat, ha a kijuttatást követően leesik 1-2 cm csapadék. Ezért is volt olyan sok gond az elmúlt években a gyomirtással, hiszen a gyomok nőttek és mivel nem vették fel a gyomirtó szert, a kevés vizet is elszívták a kultúrnövény elől.

Érdemes megnézni az egyes táblákon használt gyomirtó szerek utóveteményre vonatkozó előírását. Ha valaki olyat talál, hogy az általa használt gyomirtó szer esetében bizonyos növény vonatkozásában mélyszántás szükséges, akkor azt érdemes komolyan venni és ez semmiképp nem lehet megnyugtató. Arra is érdemes figyelni, ha bizonyos talajkémhatás-érték alatt/felett ezt-azt nem lehet vetni. Gondoljunk arra, hogy a táblák nem homogének és nem kis kockázat, ha akár egy részét hazavágja a gyomirtó szer maradék.


Tipikus gyomirtó szer stressztünet, amely akár 10 nappal is visszafoghatja a kukorica fejlődését. Az Algafix sűrítmény korai használatával az ilyen jellegű stressztünetek és az ebből adódó termésveszteség csökken.

A fenti képen egy Fejér megyei kukoricatábla látható. Nem megfelelő időben, nem megfelelő készítmény, nem megfelelő fúvókával kijuttatva. A kukoricán a stressztüneteket nem lehet nem észrevenni. Egy ilyen stresszállapot már nagyon jelentős termésveszteséget eredményezhet.

 A kultúrnövényt érő gyomirtó szer stressz negatív hatása nagymértékben csökkenthető az Algafix nevű, élő zöldalgákat tartalmazó mikrobiológiai lombtrágya korai kijuttatásával.

A korai kijuttatáson azt értjük, hogy az lehetőleg pár nappal a posztkezelés előtt történjen meg. A múlt évi termesztési tapasztalatok egyértelműen igazolták, hogy az Algafix hatására a növény stressztűrő és regenerálódó képessége látványosan nő. Természetesen az Algafix is csak akkor képes kifejteni a hatását, ha a permetlé minél nagyobb felületen egyenletes borítással éri a kezelendő növény leveleit. Éppen ezért az Algafix mellé a kijuttatáshoz optimális technológiát és a gödöllői Farmcenter Kft. által kifejlesztett eszközt is kínálja az AGRO.bio Hungary Kft.

Az Algafix kijuttatásánál ügyeljünk arra, hogy a maximális hatás akkor érhető el, ha a permetezés a kora reggeli vagy még inkább a késő délutáni órákban történik, annak érdekében, hogy a hűvösebb, párásabb időben lassabban száradjon a permet és több lehetőség legyen az élő algák szaporodására.

A permetezés olyan fúvókával történjen, amely a levélfonákra is hatékonyan eljuttatja a terméket. A tapasztalatok szerint erre a legalkalmasabb a képen látható TeeJet eltérő permetsugárszögű levegőindukciós fúvóka.         

Az Algafix sűrítmény adagja – szántóföldi növények esetén – 2 liter/ha,
amit két alkalommal 1-1 literes dózisban kell kipermetezni.


TeeJet AI 3070: a levegőindukciós kétréses permetező fúvóka precízen definiált szórásképe elölnézetből, hosszú megvilágítási idővel fényképezve


Oldalnézetből jól látszik a két eltérő szögű permetsugár, ami a tökéletes permetlé-borítottság garanciája

s.gy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58