Tudósítás a "GMO" konferenciáról

Agro Napló
2008. szeptember 25-én az FVM színháztermében a rendezvénynek helyet adó minisztérium, a GOSZ, az Agrofórum és a Szekszárdi Növény Zrt. szervezésében megtartott konferencia „GMO moratórium, de meddig?” címmel ígért bõ félnapos programot a résztvevõknek. Az érdeklõdést a meghívó programja és az azokhoz kapcsolható kérdésfeltevések voltak hívatottak fokozni, mint pl.: áldás vagy átok a GMO, merre halad a világ, lehet-e érvényesíteni a koegzisztencia törvényt, milyen nemesítési irányokkal találkozunk?  

Konferencián elhangzott előadások, hozzászólások szinte kizárólag a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódtak, jóllehet a GM problémakör az élővilág egészét érinti. Kétségtelen azonban, hogy a genetikailag módosított növényfajták körül dúló viták állnak az érdeklődés homlokterében. Az FVM részéről tartott rövid megnyitó után Heszky L akadémikus objektív GMO helyzetelemzése következett, majd sorban szót kaptak a GKI Kht., az MTA Mg. KI., a Monsanto, a Pioneer és a Syngenta képviselői. Ezek a nemesítésben és a vetőmag kereskedelemben érintett intézmények, vállalkozások folyó kutatásaikról, ill fajtakínálatukról adtak tájékoztatót. A szünetet megelőző „érvek-ellenérvek” fórumon inkább a kérdések dominálnak. A GM fajták termesztését ellenzők mérsékelt aktivitást tanúsítottak. A szünetet követően a GM fajták előállításának ellenőrzéséről, az így előállított fajtákkal kapcsolatos franciaországi álláspontról és a várható hazai fejleményekről szóltak az előadások. Az ezt követő vitában már a GM növényfajták termesztését ellenzők is erőteljesebben hallatták hangjukat.



A GM fajtákat favorizáló és az azokat ellenzők végül is nem tudtak ez alkalommal sem megegyezésre jutni. Politikai szófordulattal élve legfeljebb ismét megismerhették egymás álláspontját. Sajnálatos módon annyiban is hasonlít a helyzet a politikára, hogy mindkét tábor csak a saját vizsgálatokra alapozott argumentumokat tartja hitelesnek. Pedig az idő sürget, az ország északról, keletről már be van „kerítve” GM kukoricával, itt van nagy tételben a tengeren túli GM szójadara, részvételünk fontos lenne ezekben a perspektívikus kutatásokban, lényeges az export, de még fontosabb a jövedelmező export, hasznos útravalóval kellene ellátni a szakoktatásban a holnap gazdáit, kutatóit stb.



A tudósító személyes meggyőződése, hogy ebben a rendkívül bonyolult és az agrárium jövőjére is kiható kérdésben először a kutatóknak kell konszenzusra jutni, mert csak így lehet a politikusokat döntési helyzetbe hozni. Több évtizedre visszatekintve dúlt itt kemény vita a mély- és sekélymûvelés, a kemizáció és ellenzői, az öröklődés ilyen-olyan módját képviselők között, de a tudományos előrehaladás mindig megoldást hozott. Remélem ez most is így lesz. A tudományos felfedezések eddig még mindig utat törtek maguknak, kétségtelen azonban, hogy voltak és napjainkig is vannak hibák (atomenergia, közlekedés). Azonban ésszerû kockázatvállalással, az elővigyázatosság elvének betartásával a káros mellékhatások minimalizálhatók.



Prof. Dr. Késmárki István

egyetemi tanár

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?