Nagy szilárdságú acélok a gépgyártásban

Agro Napló
Egyre több gyártó alkalmaz nagy szilárdságú acélokat a gépgyártásban, amelyek speciális tulajdonságaik révén komoly mûszaki elõrelépést jelentenek a tervezõmérnökök számára.    




 

Ezek az acélok egyszerre rendelkeznek nagy szilárdsággal és jó kopásállósággal, amely tulajdonságok magas felületi minőséggel, megmunkálhatósággal és mérettûréssel kombinálva számtalan előnyt garantálnak a megmunkálás és felhasználás során.



Az ilyen, különleges minőségû acélok jellemző felhasználási területe a gépgyártás; a mezőgazdasági gépek, szállító eszközök és emelő berendezések gyártása, illetve a darugyártás.



A RUUKKI speciális acéljainak felhasználásával még nagyobb teherbírásúvá válhatnak ezen iparágak termékei, hiszen a kisebb súly, a nagyobb terhelhetőség és a kopásállóság a végtermék nagyobb teljesítményében és hosszabb élettartamában is megmutatkozik.



Az erős és kis szerkezetsúlyú acélok felhasználhatók a teherautók emelvényének könnyítésére, a munkagépek gémjének tartósabbá tételéhez, élettartamának meghosszabbításához is. Ilyen különleges acélokat használnak például a szállító berendezések emelvényeiben és tartószerkezetében, az emelő szerkezetekben (pl. teleszkópos gémeknél), gépkocsi alkatrészekben, szerkezetépítési anyagokban, környezetvédelmi és újrahasznosító berendezésben (zúzógépekben és bálázókban) és bányászati berendezésekben is.

A különböző felhasználási területek más-más tulajdonságot követelnek meg az acéltermékektől.



A Ruukki Optim sorozata egy ultranagy szilárdságú szerkezeti acél, amely növeli a szállító- és teherjármûvek hasznos terhelhetőségét, hiszen kisebb súly mellett ugyanakkora teherbírást garantál. Elsősorban az emelő, rakodó és szállítási berendezésekben alkalmazzák ezt a nagy erejû acélfajtát.



A Ruukki Raex családja ezzel szemben kimagasló kopásállósága miatt kedvelt: a hagyományos kopásálló lemezeknél jobb felületi minőséggel, egyenességgel és vastagsági tûréssel rendelkezik, amelyből adódóan az eredmény egy nagyobb erősségû, kopásállóságú és könnyebb súlyú acél. Ezeket a tartós és kemény acélból készült, hosszú élettartamú részegységeket legfőképp a teherautók és ipari berendezések gyártása során alkalmazzák, ahol fontos, hogy az acél ne csak erős és kopásálló, de megfelelő felületi minőségû is legyen, amely vonzó megjelenést kölcsönöz a végterméknek. Az ilyen termékek nem csak a gyártóknak de a végfelhasználók számára is hordoznak előnyöket, hiszen az acél különösen nagy kopásállósága azt jelenti, hogy további megtakarítások érhetők el a kopó alkatrészek költségein, azokat ugyanis így ritkábban kell cserélni. Mivel kiválóak a hegeszthetőségi tulajdonságai, és relatív jó hajlíthatósággal és könnyû szerkezetsúllyal rendelkezik, így a gyártási folyamat is gazdaságosabb.



A keményített, felszínnyomás-ellenálló Raex kopásálló acélt a teherautó platformokban, a földmunkagépek markoló fejében és a zúzógépekben használják.

A lézeracélt a hatékony lézerkivágáshoz tervezték, míg a fémmel bevont Litec acélt és különleges csöveket a biztonsági szerkezetekben, a gépjármûiparban használják.



A Ruukki Magyarországon is egyre több partnerrel rendelkezik, hatalmas hazai raktárbázisának köszönhetően állandó, folyamatos szállítást tud garantálni, és legtöbb acélterméküket még speciális kívánság esetén is azonnal tudják szállítani.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!