Tiltakozó állattartók az áruház-láncok elõtt

Agro Napló
November végén az állattartók szakmai és érdekképviseleti szervezetei a nagy áruházláncok üzletei, raktárbázisai elé vonultak tiltakozásul a multinacionális cégek jelenlegi kereskedelmi gyakorlata ellen.  



A tiltakozók többek között a Tej, a Baromfi, továbbá a Vágóállat és Hús Terméktanács, valamint a Húscéh és a Magyar Állattartók Szövetsége demonstrációjukkal azt szeretnék elérni, hogy az áruházláncok változtassanak a termelőket diszkrimináló kereskedelem-politikájukon.



A gazdálkodók követelései között szerepelt, hogy a boltok polcain legalább 80 százalékos arányban magyar előállítású árut kínáljanak a vásárlóknak, továbbá a beszállítóktól elvárt, úgynevezett másodlagos visszatérítések – például a polcpénz, reklám-hozzájárulás – költségének mértékét 5 százalékban maximalizálják. Továbbá az áruházláncok tartsák be a 30 napos fizetési határidőt, és beszerzési ár alatt ne értékesítsék az árut.



A korábban kidolgozott, ám idáig egyáltalán nem alkalmazott kereskedelmi etikai kódexről a demonstrálók megbízottai új tárgyalásokat kezdeményeztek a kereskedőkkel. Egyben jelezték azt is, hogy hasonló ügyben a Magyarországon jelenlévő nagy áruházláncok már Romániában és Szlovákiában is megállapodtak a helyi termelőkkel és feldolgozókkal.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!