Néhány gondolat a már oly sokat emlegetett bokrosító hengerezésrõl

Agro Napló
Már nagyon sok szó esett az õszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezésérõl. Továbbra is egyre többen alkalmazzák ezt a technológiát hozamfokozás és növényvédelmi célokból. Mi is nagyon sok gazdálkodóval tartjuk a kapcsolatot, akik sikerrel használják a Güttler technológiát erre a célra is. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy mindenkinél beválik ez a technológia, és komoly terméstöbbletet eredményez. A tapasztalat azt mutatja, hogy elõfordulhatnak bizonyos esetek, amikor az elvárt hozamtöbblet elmarad, vagy csak csekély mértékben jelentkezik. Biztosan tudjuk, hogy problémát jelent, ha túl késõn végzik ezt a hengerezést, mert akkor már a túlzott szársértés miatt a növény nem tud talpra állni.  



Vitathatatlan azonban, hogy ha optimális időben végezzük ezt a hengerezést, akkor ez a mûvelet a jótékony hatását kifejti. Lehet, hogy nem fog terméstöbbletet eredményezni, ellenben meg fogja akadályozni a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. Említettük már korábban, hogy a felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajban lévő nedvességgel, illetve a tápanyagokkal. Ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben. Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a felfagyott gyökereket visszanyomja a talajba. Továbbá jól ismert tény, hogy a kiszórt mûtrágya hasznosulása szempontjából is előnyös a hengerezés, mivel a hatóanyagot sekélyen bedolgozza a talajba.



A közelmúltban beszélgettem egy közel 3000 hektáros mezőgazdasági részvénytársaság traktorüzem vezetőjével, aki a következőket említette meg a Güttler technológiáról és a bokrosító hengerezésről:

„Időjárástól függően, március eleje és április eleje között minden őszi vetésû gabonánkat Güttler hengerrel hengerezzük. A hengerezés után kb. 10–15 nap múlva robbanásszerûen bokrosodik és „dúsul” a gabona. Korábbi években sima hengerekkel végeztük a tavaszi hengerezést, de messze nem „törte” meg úgy a gabonát, mint a Güttler. S tudjuk, hogy a fûfélék (hisz a gabona is az) minél jobban taposva, törve vannak, annál erőteljesebbek lesznek. Mióta „güttlerezünk” bátran merem mondani, hogy 10–15% termést növel a hengerezés minimum.” – V. J. traktorüzem vezető



Páska Norbert agrármérnök-tanár



Ha Ön is szeretné kipróbálni gazdaságában a Güttler technológiát, vagy csak többet szeretne megtudni aktuális akciónkról, akkor hívja kollégánkat a 30/236-9503 telefonszámon vagy látogassa meg honlapunkat!

www.guttler.hu

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!