Az Austro Diesel ambiciózus céljai változatlanok - Koncentrált eladási offenzíva

Agro Napló
Az Austro Diesel, a Massey Ferguson (MF) generálimportõre Magyarországon és még négy európai országban folyamatosan növeli piaci részesedését, az MF tipikus erõsségeire, az új termékekre és az oktatási programokra alapozva. Johann Gram, a cég ügyvezetõje az eddigi sikeres stratégiát követve most újabb célokat határozott meg: a gazdasági válság ellenére a kombájnértékesítést két éven belül 150 százalékkal szeretné növelni. Egyebek mellett errõl is beszél az itt olvasható interjúban.  



Cége, az Austro Diesel azt tervezi, hogy a jelenlegi évi közel 80 eladott kombájnhoz képest 2010-re 200 darabot kívánnak értékesíteni. Hogyan akarják ezt a célt elérni?



Olyan módon, hogy az értékesítést is a Massey Ferguson kombájnok technológiai, illetve piaci szerepéhez illő színvonalra kívánjuk emelni – kezdte válaszát az ügyvezető. – Ehhez már szeptemberben intenzív helyszíni oktatási programokat indítottunk kereskedőink és eladóink, illetve szervizmunkatársaink részére. Emellett az MF megfelelően bővítette termékválasztékát, mégpedig a kis, 176 LE-s Activa 7240 kombájnmodellel az alsó szegmensben, és a rotoros, 469 LE-s 9895 géppel a csúcskategóriában. Ezáltal teljes választékkal rendelkezünk, amivel képesek vagyunk a piaci igényeket tökéletesen kielégíteni.



Mely szériáknak jut majd meghatározó szerep az expanzió során?



Tapasztalataink szerint nagyon nagy keresletnek örvendenek a közepes szegmens modelljei, amelyek közül a Centora-t, mint a piacon egyedüli nyolc szalmarázóládás gépet, külön is érdemes kiemelni. Ezt a technológiát főleg ott keresik, ahol megfelelő szalmaminőségre és a legnagyobb teljesítményre van szükség.





Hibrid rendszerrel is piacra lépnek



Mivel tudnak többet az MF kombájnok a konkurens márkák gépeinél? Miért érdemes akár a magyar gazdálkodóknak vagy bérvállalkozóknak a megszokott gépüket MF-termékre cserélni?



Az MF különlegessége a Powerflow-vágóasztal, amellyel már három évtizede szerelik fel ezeket a gépeket, és ami – előnyeinek köszönhetően – azóta is folyamatos siker a piacon. Emellett nekünk van a leghatékonyabb szalmaszecskázónk, amit a gazdálkodók a közvetlen (direkt-) vetésnél részesítenek előnyben. Természetesen a gépek kiváló minősége mellett tökéletesen kiépített szervizháttérrel, valamint Schwechat-ban teljes alkatrészkészlettel is rendelkezünk, sőt a betakarítási szezon alatt szombaton és vasárnap is elérhetőek vagyunk.





A kombájnok esetében alapvető technológiai különbséget jelent a tangenciális és az axiális áramlási rendszer, illetve a hibrid rendszerû megoldás. Melyik technológia juthat a jövőben vezető szerephez ezek közül?



Ezt majd a vevők igényei fogják eldönteni. Ha a kukorica részaránya növekszik, akkor véleményem szerint az biztosan az axiál áramlású rendszer előretörését hozza magával, ha a gabona piaci szerepe erősödik, és fontos a szalma minősége, akkor a vevő a jövőben továbbra is a szalmarázós rendszereket választja. A hibrid rendszerûeket ott keresik, ahol a legnagyobb hozamokat várják el a legnehezebb körülmények mellett. Az Austro Diesel kínálatában szalmarázóládás és axiál áramlású technológia is szerepel. Ezek mellett azonban két év múlva egy hibrid rendszerrel is jelentkezünk a piacon.





Eltekintve a cséplőrendszertől: mitől tûnik ki egy modern kombájn a konkurencia termékei közül? Merre tart a mûszaki fejlesztés a következő években?



A Power-vágóasztal legfontosabb előnyeivel kell kitûnnie egy modern kombájnnak ahhoz, hogy a cséplőrendszert megfelelően ki tudja használni és kíméletes és gazdaságos betararítást tudjon végezni. Aki dolgozott már aratásnál Powerflow vágóasztallal, az többet nem tér vissza a hagyományos vágóasztal használatához.





A gazdasági válság következményei



Mennyire írhatja át a jelenlegi, nagyon kedvezőtlen gazdasági környezet a cég ambiciózus terveit?



Ugyan jelentős hatása lehet a tervezett darabszámok elérésére, mi azonban mégis bízunk abban, hogy megfelelően átvészeljük ezt az időszakot, és jó időben, jó helyre invesztálunk. Ugyanis éppen a nehéz időszakokban fontos, hogy utat mutassunk, és tökéletesen felkészüljünk minden helyzetre – éppen a vevőink érdekében. Míg mások ilyenkor visszafogják a kiadásaikat, mi éppen befektetünk – például az MF-Harvest Academy-be.





Mit jelent a Harvest Academy rendszer?



Ez egy oktatási projekt, amelyet a kereskedőnk és szervizszakembereink részére állítottunk össze. Egyidejûleg a program a vevőink számára is lehetőséget kínál arra, hogy március közepéig a teljes MF-betakarítástechnikát egy helyen, Schwechat-ban megtekinthessék. Ilyen nagyságrendû beruházást ezen a területen korábban még sohasem végeztünk.





Milyen befolyása van a gazdasági válságnak általában a mezőgazdaságra? Hogyan befolyásolja majd ez a mezőgépek piacát?



Úgy gondolom, a gazdasági válság természetesen a mezőgazdaságot sem hagyja majd érintetlenül, de közel sem lesz rá olyan drámai hatással, mint egyes, e tekintetben különösen sérülékeny iparágakra. A mezőgazdaság esetében ugyanis hosszú távon lehet csak gondolkodni és tervezni. A válság inkább segít felkészülni a jövőbeni kihívásokra, ehhez pedig az ágazatnak megbízható partnerre van szüksége a mezőgép-technikai oldalról. Ebből tehát arra következtetek, hogy a mezőgépipar bár veszteségekkel, de nem drámai visszaesésekkel kell hogy számoljon.





Mennyire lehet érzékelni a válság kezdete óta az eladások visszaesését?



Óvatos visszafogottság jellemzi most a beruházókat, ez azonban leginkább a jelenlegi alacsony termékárakra vezethető vissza. A termékárak persze nem függetlenek a tőzsdei helyzettől, amit – magától értődően – az általános gazdasági helyzet befolyásol.

M.S.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!