Milliárdos károkat elõzhetünk meg!

Agro Napló
Méltán lehetünk büszkék arra, hogy hazánkban világbajnok trófeák sokaságát lövik ki a vadászok a nagyvadas területeken. A nagy vadlétszámnak vannak azonban igen problémás árnyoldalai is, amelyek fõleg a mezõgazdasági termelõket sújtják. A 90-es évek föltulajdonosi szerkezete, valamint a táblaméretek megváltozása még tovább növelte a mindig is létezõ vadkártétel súlyosságát.  





A szántóföldi növénytermelés és a vadgazdálkodás érdekei ritkán találkoznak, és egy vadkárt szenvedett ültetvény vagy más gazdasági növény (pl.: kukorica, napraforgó stb.) károsodásából adódó veszteség kompenzálása is nagyon nehézkes.

A vadkárok megelőzésére több próbálkozás született már, de a hatékonyságukról megoszlanak a vélemények.

Most egy olyan terméket ajánlunk figyelmébe, amelyet a vadakban igen gazdag Ausztriában már több éve sikeresen alkalmaznak a vadászok, a gazdálkodók, sőt az autópályákon közlekedők legnagyobb megelégedésére.

 


 





A kártételről



Az erdészeti és faiskolai csemetekertekben, kertészeti ültetvényekben mindig is nagy kártételt okozott a szarvas, őz és muflon. Különösen a téli időszakban a fiatal hajtások és a kéreg lerágása a jellemző kártétel. Szántóföldi kultúrákban korai szakaszban a tenyészőcsúcs kiharapása, továbbá a teljes növény kitaposása okoz nagy termésveszteséget. A vegetáció vége felé kukoricában és napraforgóban szokott a legnagyobb terméskiesést okozni a vadak jelenléte.

A kártételek között egy közös elem van, a gazdasági kár minden esetben tetemes. Ismeretes, hogy ha a vad odaszokik egy területre, ott az egész tenyészidőben folyamatosan kárt okoz. A vadkártétel eltérő, de egyes becslések szerint megyénként több milliárd forint értékû is lehet.

A Forester® EW vadriasztó permetező szer az őz, gímszarvas és muflon rágása elleni védekezésre alkalmazható készítmény erdészetben és gyümölcs kultúrákban. Szántóföldi kultúrákban való felhasználását várhatóan 2009 első negyedévétől engedélyezik! Az állati eredetû zsiradék hatóanyagot a természetben történt megfigyelések alapján fejlesztették ki, melynek használatával megvédhetőek a különböző kultúrák a nagyvadak rágásától. A készítmény az állatok számára kellemetlen szagával és színével váltja ki a riasztó hatást. A kezelés után a a permetlének be kell száradnia, a hatástartam – amely 2–3 hét – biztosítása érdekében. Ezért száraz időben permetezzünk, ködös, esős időben nem szabad elvégezni a kezelést, mivel a növényt védő, beszáradó permetréteg kialakulására ilyenkor nincs esély.





Felhasználás és dózisok



Erdészetben, lomblevelû és tûlevelû kultúrákban hígítás nélkül alkalmazzuk.

A fiatal telepítéseknél a precíz kijuttatás biztosítja a zavartalan növekedést a fa biológiai értékének megőrzése mellett.

A készítményt a védendő területre egyenletes cseppekben kell kijuttatni az ősz végi–tél elejei fagymentes napokon, ill. a tavaszi–nyári kijuttatási időszakban. Az alkalmazott dózis (10–20 liter/ha) a kultúrától és a növény fejlődési stádiumától függ (pl. rügyes vessző, vagy leveles hajtás). A két kijuttatási időszakban általában 1–1 kezelés javasolt.

Almástermésûekben kora tavasszal (rügy-pattanáskor) kell a kezelést elvégezni 20 l/ha dózisban, a terméket vagy hígítás nélkül, vagy a jobb fedettség biztosítása érdekében az 1:3 vagy az 1:5 arányú vizes hígításban kell kijuttatni a levelek megjelenése előtt.

Szőlőben 10–15 l/ha dózisban juttatható ki termék a háromleveles hajtásállapottól a virágzás kezdetéig 1:3–1:5 arányú vizes hígításban. Ha a szőlő fejlődési stádiuma megengedi, a kezelést követően 28–42 nap elteltével a permetezés megismételhető, amennyiben újra kártétel észlelhető.

Szántóföldi kultúrákban (kukorica, repce, napraforgó, szója stb.) 15 l/ha-os dózisban juttassuk ki a terméket 3–4 lombleveles állapottól. Az erről szóló engedélyokirat kiterjesztés 2009. első negyedévében várható! A készítménnyel végzett szegélykezelések (minimum 20 m szélességben) nagy táblák esetében gazdaságos megoldás lehet a nagyvadak rágási kárának csökkentésére. A 15 l/ha-os dózist ebben az esetben területegységre kell visszaszámolni.

 


 





Bakodi Gyula, Magyar Kwizda



A Forester® EW

előnyei az Ön számára:

• nincs élelmezési várakozási idő,

• vegetációban 1–2 kezeléssel megoldható a védelem,

• egyszerû a kijuttatás,

• szegély- vagy sávkezeléssel csökkenthető a hektárköltség,

• nagyobb felületek kezelésekor hígítható, gazdaságos,

• állat- és környezetbarát technológia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!