Mezõgazdasági õstermelõ járulékbevallása július 1-tõl

Agro Napló
Az õstermelõ saját személyére vonatkozó járulék és tagdíj kötelezettségeit negyedévente, a negyedévet követõ hónap 12-ig a 0958. számú bevalláson kell bevallani és azt elektronikus úton beküldeni az adóhatóság részére.

 

 A bevallást akkor is ki kell tölteni, ha a negyedévben járulékkötelezettsége nem keletkezett. Nem kell járulékot fizetnie az adózónak arra az időtartamra, amikor: táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyerekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyereknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül és ezek időtartama alatt nem folytat őstermelői tevékenységet. Nem kell fizetni, továbbá katonai szolgálatot teljesítő katonának és a fogvatartottnak.



Ez a nyomtatvány szolgál az elmulasztott bevallás pótlására, javítására (ha az adóhatóság az adózót javításra szólítja fel), helyesbítésére (hibás adat beírása esetén az összes adat újraközlésével, teljes adatcserével), valamint önellenőrzésére is (amennyiben a járulék és/vagy járulékalap is módosul).





A bevallás főlapján:



Azonosítás (A) blokkban értelemszerûen a személyes adatokat kell kitölteni. Bevallási időszakként az aktuális negyedév első és utolsó napjának dátumát kell beírni, folyamatos biztosítási jogviszony esetén. Kivételt képez, ha a járulékfizetés a negyedéven belül kezdődik (akkor ez a dátum az időszak kezdete), vagy negyedéven belül megszûnik (akkor ez a dátum az időszak vége). A bevallás gyakorisága őstermelő esetében mindig „N”, azaz negyedéves. Itt kell jelölni, amennyiben a bevallás javító, helyesbítő vagy önellenőrző. Utóbbinál az önellenőrzés esedékességének dátumát is jelölni kell. Ezen a lapon kell „X”-el jelölni, hogy a bevallást biztosított őstermelőként nyújtja be, majd a TAJ számot feltétlenül be kell írni.

A Nyilatkozatok 5. pontjánál, abban az esetben kell „X” jelet tenni, amennyiben az adózó előző évi bevétele a 8 millió forintot nem haladta meg, vagy a 6. pontnál nyilatkozattal magasabb járulékfizetési kötelezettséget vállalt.

Akiknek az előző évi bevételük 8 millió forint alatt volt és nem nyilatkoztak magasabb összegû járulékalap vállalásáról, azoknak továbbra is a 0958-01-es lap 21–26 sorait kell kitölteni (1. ábra).

 


 

Az alkalmazás minőségénél 78 = mezőgazdasági őstermelőt kell jelölni. A 21. sorba a nyugdíjbiztosítási járulék alapjának negyedévre eső összegét kell beírni. Számítása: 2008. évi bevétel × 20% / 4 negyedév. (pl. 4 millió × 20% / 4=200 000 Ft/negyedév). Amennyiben a termelő nem tagja nyugdíjpénztárnak, úgy a 22. sorba a 9,5%-os nyugdíjbiztosítási járulékot, a 26. sorba a 4% mértékû természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell bevallani.



A nyugdíjpénztár tag a 22. sor helyett a 23. sorba 7,2% nyugdíjjárulékot és a 24. sorba 2,3% tagdíjat (a sor b. oszlopába a magán nyugdíjpénztár kódját is fel kell tüntetni) ír be, majd a 26. sorba a 4% mértékû természetbeni egészségbiztosítási járulékot.

Akiknek a 2008. évi bevétele a 8 millió forintot meghaladta, magasabb járulékalap vállalásáról nyilatkoztak vagy őstermelői tevékenységüket a 2009. év folyamán kezdték meg.: a július 1-től történő járulék bevallásához a 0958-05-ös lap vonatkozó sorait töltik ki (2.ábra).

 


 

Az alkalmazás minőségénél itt is 78 = mezőgazdasági őstermelőt kell jelölni. A 91. sorba a 26%-os mértékû társadalombiztosítási járulék negyedéves alapját képező jövedelmet kell feltüntetni. A 93. sorba a járulékalap után számított 24% mértékû nyugdíjbiztosítási járulék összegét kell beírni. A 94. sorba a járulékalap után fizetendő 1,5%-os mértékû természetbeni egészségbiztosítási járulék, a 96. sorba pedig a 0,5%-os mértékû pénzbeli egészségbiztosítási járulék összegét kell beírni. A 97. sor a negyedéves nyugdíjjárulék és a magán-nyugdíjpénztári tagdíj alapját képező jövedelem közlésére (a kieső időre eső nélkül) szolgál. Ez alapján kell kiszámítani és beírni nem nyugdíjpénztári tag esetén: a 98. sorba a 9,5% mértékû nyugdíjjárulék, nyugdíjpénztári tag esetén: a 99. sorba a 1,5% mértékû nyugdíjjárulék és a 100. sorba a 8% magán-nyugdíjpénztári tagdíj, a 101. sorba az esetleges tagdíj-kiegészítés összegét. A 100. sor b. oszlopába a magán nyugdíjpénztár kódját is fel kell tüntetni. A 102. sorba az egészségbiztosítási járulék alapját, a 103. sorba a 4%-os mértékû természetbeni egészségbiztosítási járulék, a 104. sorba a 2% mértékû pénzbeli egészségbiztosítási járulék összegét kell beírni. Mindkét esetben ki kell tölteni a 0958-02-es lapot, amely a jogviszonyra vonatkozó adatok és az esetleges kieső időszakok feltüntetésére szolgál. Szakmakódként a 2008. januártól érvényes TEÁOR számot kell beírni.



Krenovszkyné Lovász Andrea

Okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változások az őstermelők adózásában

Változások az őstermelők adózásában

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény elfogadásának és az ahhoz kapcsolódó jogszabály-módosítások hatályba lépésének eredményeként 2...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!