Kezességnyújtás agrárvállalkozóknak

Agro Napló
Interjú Dr. Ulrich Anikóval, az Agrár-Vállalkozás Hitelgarancia Alapítvány ügyvezetõ igazgatójával.


Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességi szolgáltatását egyre növekvő számban veszik igénybe a vidéki vállalkozások. Mi ennek az oka? Mivel foglalkozik pontosan az Alapítvány?

Az 1991-ben létrejött alapítvány banki hiteltermékekhez nyújt fedezetet, készfizető kezességgel. Az alapítványi kezesség fontos a vállalkozásoknak, ezt bizonyítja, hogy indulásunk óta több, mint 26 ezer kezességi levelet adtunk ki az agrárágazat és a vidékfejlesztés területén mûködő vállalkozások hiteleihez, és ezzel 440 milliárd forint hitel igénybevételét segítettük. Az utóbbi időben a hitelhez jutás feltételei megszigorodtak, így számos vállalkozónak az intézményi kezesség jelenti az egyetlen megoldást hitelfelvételénél. Így elmondhatjuk, hogy a kezesség szerepe felértékelődött.

 

Kik vehetik igénybe az Alapítvány kezességét?

Méret szerint a mikro–, kis és középvállalkozásoknak tudunk segíteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább az 1-10 fő közötti mikro-vállalkozások veszik igénybe kezességi szolgáltatásunkat. Az ügyfelek és a pénzügyi intézmények számára is az agrárfinanszírozás területén vagyunk a legfontosabb partnerek. Bár a vidékfejlesztés az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer, számunkra mindig a mezőgazdasági fejlesztések maradnak a legfontosabbak.

 

Mekkora hitelekre vállalnak kezességet, és mekkora futamidőre?

Idén nagyon sok – az ügyletek 70 százaléka – a kis összegû, 1 és 10 millió forint közötti hitel, de volt 800 millió forintos ügylet is. Az átlagos futamidő öt év, de éven belüli és akár 25 éves hitelek mögé is kérhető a kezesség.

 

A hitelfelvételi folyamat során mikor és hogyan kérhető az alapítványi kezesség?

Az ügyintézést a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények látják el. A vállalkozóknak csak jelezniük kell, hogy igénybe kívánja venni az Alapítvány készfizető kezességét. Gyakori, hogy a bank a bevont ingatlanok mellé kiegészítő fedezetet kér a vállalkozóktól, ezekben az esetekben az Alapítvány kezességi szolgáltatása lehetőségként nyitva áll előttük. A kezességi igényeket gyorsan elbíráljuk, maximum öt munkanap alatt. Az Alapítvány a teljes tőke- és maximum egyévi kamatösszeg 30–80 százalékára vállal kezességet.

 

Mely pénzügyi intézményeknél igényelhető a kezesség?

Az Alapítvány közel 150 pénzügyi intézménnyel kapcsolatban áll. Így szinte az összes kereskedelmi banknál, takarékszövetkezetnél, számos faktoring és lízingcégnél kérhető az Alapítvány készfizető kezességi szolgáltatása.

 

A vállalkozásoknak csak kezességvállalással tudnak segíteni?

Az Alapítvány pénzügyi vállalkozásként kizárólag kezességi szolgáltatást végezhet 2008 januárja óta, de az általa alapított társaság tanácsadással is segíti a vállalkozásokat. A tanácsadásba korábban rengeteg energiát fektettünk, és azt láttuk, hogy a vállalkozások számára fontos terület ez is. Az AVHA Kft. tevékenységének fő célja, hogy az alapítvány tevékenységét kiegészítse és vállalkozókkal kapcsolatokat építsen, segítse mûködésüket mezőgazdasági szaktanácsadással, pályázati tanácsadással vagy akár oktatások szervezésével. A társaság minden olyan tevékenységet ellát, amit mi pénzügyi vállalkozásként már nem tehetünk meg. Úgyhogy kérdésére a válaszom, hogy nem hagytuk magukra a vállalkozásokat a tanácsadási területen!

 

Sokat hallunk mostanában a válságról. Hogyan tudják enyhíteni a válság vállalkozásokat érintő hatásait?

A vállalkozások támogatása – vagyis a kedvezményes (nem piaci) kezességi díj alkalmazása – kulcskérdés a mûködésünk során. Sajnos azonban nagyon szigorú jogszabályi feltételek határozzák meg, mikor kinek nyújtható kedvezményes finanszírozás. Kezdeményezésünkre július elsejétől lehetőség nyílt az Európai Unió által jóváhagyott mezőgazdasági csoportmentességi rendelet alkalmazására, - ezek előnyeit már hazánkban is élvezhetik a gazdálkodók. Az új támogatási kategória alkalmazásával az alacsony, 7500 eurós „agrár de minimis” keretet meghaladóan akár 500 000 eurós mértékig is terjedhet a vállalkozások által igénybevehető támogatás. A csoportmentességi jogcím alapján nyújtott kedvezményes díjú kezesség lehetővé teszi, hogy azok az agrárvállalkozások is kedvezőbb díjon juthassanak alapítványi kezességhez, akik az alacsony „agrár de minimis” keret túllépése miatt már csak piaci díjon kaphatnák azt.

 

Köszönöm az interjút!

További információ a 06 80 203 760 ingyenes zöldszámon, vagy a www.avhga.hu internet címen


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Búzatanácskozás Debrecenben

Búzatanácskozás Debrecenben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 2...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!