Amazone sajtóközlemény: Átléptük az 500 millió eurós határt (x)

Agro Napló
Értékesítési rekord és kapacitás-fel/kiépítés Az Amazonen-Werke a 2013-as gazdasági évben forgalmát egyértelműen növelni tudta, és első ízben lépte át a 500 millió eurós értékesítési határt. Az 515 milliós rekordérték 12%-kal magasabb mint az előző évi 2012-es (460 millió) adat.

Az értékesítési növekedéssel párhuzamosan az állandó alkalmazott Amazone-dolgozók száma is emelkedett 1800 főre. Az export aránya továbbra is 80%, a kutatás-fejlesztés kiadásai a forgalom több mint 5%-a. Az értékesítés szempontjából a legértékesebb piacok Németország, Franciaország, Oroszország, Lengyelország, Anglia és Skandinávia. A német piacon az Amazone az előző év magas értékesítési szintjét tovább tudta növelni. Komoly erősödést értünk el többek között a Baltikum országaiban, Spanyolországban és Romániában.

Az egész világra kiterjedő értékesítés különösen az Amazone növényvédő-permetezőgépek szegmensben emelkedett átlagon felül. De további területeken is növekedtek az értékesítés számai, mint például a műtrágya-technika, talajművelőgépek, vetés- és kommunális technika.

„Rendkívül örülünk annak a ténynek, hogy a nagyon jó 2012-es év után képesek voltunk a forgalmunkat tovább növelni és ezzel a szakma átlaga fellett teljesítettünk“ – így értékelték az Amazone ügyvezetői, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer a 2013-as gazdasági évet. Ez egyrészt az általános piaci helyzetre, másrészt arra is visszavezethető, hogy az Amazone csoport folyamatosan az üzemek kiépítésébe és az új munkagépek fejlesztésébe fektetett be.

Így a 2013-as üzleti évben kereken 25 millió euró összeg került a további kapacitás-növelésbe. A legnagyobb tervek közé tartozik a 120 munkahelyes, az Amazone mérnököknek létrehozott technikai-műszaki központ felépítése Hasbergen-Gasteban, melyet 2014 február közepén avatunk fel. Hasbergen-Gasteban 2013-ban ezenkívül kiépült a 1,75 hektáros, 570 állású dolgozói parkoló. Lipcsében jelenleg folyik az eketermelés részére az új gyártócsarnok építése, a leedeni telephelyen zajlik a logisztika részére 3000 m2-en a bővítés. 

Az Amazone bővítette a szerviz- és vevőszolgálati kapacitásait is. Nem csak a dolgozók számát növeltük, hanem az Amazone értékesítő partnerek számára is bővítettük az oktatási ajánlatokat. Újdonságként vezette be az Amazone ezen a területen az E-Learning-et. Az E-Learning lehetőséget biztosít arra, hogy személyi számítógépen vagy táblagépen interaktív tréning segítségével komplex munkagépek használatát lehessen gyakorolni üzemidőn kívül is.  

Az oroszországi Samara GAG Eurotechnika gyártóüzemben az Amazone-csoport a részesedést teljes mértékben átvette, és egyedüli tulajdonossá vált. Ebben a gyárban az Amazone ezenkívül egy új vállalati központi épületet épített fel. További intézkedésként Saratovban egy új Amazone-Eurotechnika képviselet nyílt. A GAG Eurotechnikával, mely időközben a nem önálló agrártechnika legnagyobb belföldi gyártójának számít Oroszországban, az Amazone-csoport ügyvezetői nagyon jó pozíciót látnak elsősorban a közép- és hosszútávú perspektívákban Kelet-Európában.

Új üzleti terület és termékfejlesztés

Termékoldalról az Amazone a 2013-as Agritechnika szakkiállításon, mely a világon a mezőgazdasági technika vezető kiállítása, ismét újdonságok sokaságával lépett a piacra. Nagyon komoly volt az érdeklődés az újonnan fejlesztett Cayron váltvaforgató eke iránt. Az új ekének nagy a stratégiai jelentősége, mert így az Amazone a forgatásos talajművelés részére is kínál technikát, ezzel pedig teljes programmal rendelkezik a professzionális növénytermesztéshez. Ugyanakkor az Amazone ezzel a programbővítéssel – pontosan 150 évvel a Rud. Sack cég alapítását követően – tovább folytatja a talajművelési technika hosszú és sikeres hagyományát a lipcsei telephelyen.

A 7 m fogásszélességig kínált Cenius TX-kultivátorok és a Cirrus 03 vetőgépek új sorozatával az Amazone 2014-ben új termékprogrammal jelenik meg a kultivátorok és nagy területteljesítményű vetőgépek szegmensben. További fontos újítások voltak a nagyobb és továbbfejlesztett Pantera 4502 típusú növényvédő önjáró munkagép valamint a XTill-VT Strip Till eszköz mint a sávos talajművelés professzionális megoldása. Már az év elején bemutatta az Amazone Párizsban a Sima 2013 mezőgazdasági kiállításon az új ZA-TS műtrágyaszóró sorozatát. Az Amazone ZA-TS típussal az Amazone kibővítette termékpalettáját az új, akár 52 m fogásszélességű  ISOBUS-szórógéppel, mely a precizitás, pontosság, átütőerő és kezelési komfort tekintetében új dimenziókat nyit.

Számos újdonságot mutat be az Amazone az érdeklődők számára a 2014-es Amatechnica házi-vásáron, gyakorlati használat közben. Ez a gazdáknak, bérvállalkozóknak és értékesítő partnereknek szóló rendezvény 2014. május 22-én lesz a hasbergen-gastei gyárterület körül.

 

Prognózis és tervek 2014-re

A 2014-es üzleti évre vonatkozó értékesítési prognózis tekintetében az Amazone ügyvezetői a jelenleg ismeretes piaci alakulás miatt óvatosak. Tekintettel erre kis mértékű piaci csökkenés várható. Ezzel egyidőben bizakodóak is, hogy az Amazone-csoport további növekedése nem csak az általános piaci alakulástól függ, hanem az új termékekbe történő befektetésektől is, mely a gyártást és az új piacokat élénkíteni fogja.

Legfőbb célként az Amazone ügyvezetői a tartós növekedési pályát határozták meg. A hagyományos piacokon sok potenciál van még ahhoz, hogy a forgalmat új termékekkel mint például ekével tovább lehessen fokozni. Az értékesítés növekedésének további lehetőségei kínálkoznak elsősorban az export területén új piacok nyitásával pl. Afrikában vagy Kínában.

Ezzel párhuzamosan a gyártási kapacitásokat valamint a szerviz és vevőszolgálati területeket 2014-ben is tovább kell fejleszteni. A tervek között szerepel többek között egy új festőberendezés kiépítése a hude-altmoorhauseni telephelyen – a kétszámjegyű milliós befektetés az eddigi legnagyobb mértékű egyedi beruházás a vállalat történetében. Lipcsében el fog kezdődni a Cayron-ekék gyártása, Hasbergen-Gasteban a ZA-TS műtrágyaszórók gyártási kapacitását fogjuk kiépíteni.

 

Az új Cayron típusú váltvaforgató ekének az Amazone ügyvezetői Dr. Justus Dreyer (balra) és Christian Dreyer (jobbra) komoly stratégiai jelentőséget tulajdonítanak, mivel az Amazone most már teljes programmal rendelkezik a professzionális növénytermesztés területén.

 

 


Az új váltvaforgató ekének az Amazone számára komoly stratégiai jelentősége van, mivel az Amazone most már teljes programmal rendelkezik a professzionális növénytermesztés területén.

 

 

 

Az új Cenius TX kultivátorokkal és a Cirrus 03 vetőgépekkel indítja az Amazone a 2014-es termék „hadjáratát“ a kultivátorok és nagy területteljesítményű vetőgépek szegmensében.

 

 

 

Az új ZA-TS műtrágyaszóró sorozattal az Amazone bővítette az elmúlt évben a termékkínálatát az akár 52 m fogásszélességű ISOBUS-műtrágyaszórógéppel.

 

 
Az új Pantera 4502 típusú önjáró növényvédő gép Tier 3B-motorral van szerelve, tartálytérfogata 4500 liter.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!