KRONE gépsor egy debreceni nagygazdaságban

Agro Napló
Bár már március idusát is magunk mögött tudhatjuk, a nap ereje még gyenge ahhoz, hogy az éjszakai fagyokat elûzze, s az idõjárás-elõrejelzések is inkább szorványos havazásról szólnak, mint rügyfakasztó melegrõl. Debrecen környékén ugyan nincs hó, és víz alatti területeket is csak elvétve látni errefelé, az Agropoint Kft. telephelyén egyelõre csak a mûhelyben és a gépudvaron készítik fel a gépeket a tavaszi munkálatokra, a földre kimenni, dolgozni még nem lehet.  

A cég – a VALKON Kft. kínálatából – több KRONE géppel és egy LUCAS bálabontóval gyarapította állományát 2009 nyarán, s az elmúlt szezon tapasztalatairól beszélgettünk a cég tulajdonosával, Gáspár Gyula úrral és Szabó Gyula ágazatvezetővel.

 


 





Gáspár úr elmondta, hogy a rendszerváltáskor létrejött vállalkozás ma már 3000 ha szántót mûvel és 1600 rétet, legelőt gondoz. A növénytermesztés produktumait pedig – borjakkal együtt – 1000 db húsmarha hasznosítja. – „A húsmarhából, a tejjel ellentétben, évente csak egyszer keletkezik bevétel, de az árszint talán kiegyenlítettebb, mint a tej esetében. Annak ellenére, hogy az olasz, görög és horvát felvevő piacok viszonylag stabilnak mondhatók, természetesen a mezőgazdaság általános gyengélkedése itt is érezhető. Ezért is a legfontosabb célkitûzés a költségtakarékosság és a hatékonyság növelése. Itt, a Hortobány szélén valamennyi „mellékterméket” is hasznosítjuk, és a trágyát is visszajuttatjuk a földekbe. Nem adjuk fel, lesz még jobb is” – jellemzi Gáspár úr a tevékenység eredményességét.



Rátérve a gépparkra látható, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően megújult állomány esetén a költségtakarékosság nem az olcsóságot jelenti: a Fendt és John Deere traktorok, Väderstad talajmûvelő gépek, Ploeger borsókombájn mind azt mutatják, hogy a tulajdonos pontosan tudja, hogy egy beruházás hatékonyságánál a vételár bár fontos, de csupán egy tényező a sok közül. Ebből következően már nem is talány, hogy miért a KRONE gépekre esett a választás, de a kérdést azért felteszem.

– „Természetesen minden beruházás előtt alaposan körülnézek a piacon, legalább öt ajánlatot megvizsgálok, összehasonlítok és már felkészülten, főleg minőség, kipróbáltság és ár alapján döntök. Így esett a választás a KRONE gépekre is. Gyakorlatilag így került hozzánk a két körbálázó, a SWADRO kétrotoros rendképző, a vontatott szársértős kasza és LUCAS bálabontó is.” – adja meg a választ a házigazda.

 

 


 

 

 



Ezek után kikerülhetetlen a kérdés, hogy mennyire váltak be a gépek. – „Eddig csak dicsérni tudom őket. Nagyon szép bálákat lehet velük csinálni. Szenázsból természetesen kisebb, 120 cm-es bálákat készítünk a variokamrással. A szalma, széna és lucerna mellett bebálázzuk a lezúzott csemegekukorica szárat is. Az árukukoricát már nem annyira, mert a marháknak sem ízlik úgy. A csemegekukorica szára is csak január végéig az igazi, ilyenkor már veszít a minőségéből. Elmondhatom tehát, hogy eddig minden a várakozások szerint alakult a gépekkel, de mivel még egy szezont sem dolgoztak végig teljesen, a megbízhatóságról beszélgessünk majd inkább 3 év múlva.” – teszi hozzá Gáspár úr. Bár addig bizonyára találkozunk, de a meghívásra természetesen nem lehet nemet mondani, s szívesen számolunk be néhány év múlva ismételten és akkor már több tapasztalattal a KRONE gépsor teljesítményéről és üzembiztonságáról.



-dobos-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!