Aktuális támogatások

Agro Napló
Április hónapban rengeteg feladat várja a mezõgazdasággal foglalkozó termelõket. Az egységes kérelem leadása elõtt az AKG programban résztvevõknek el kell küldeniük a területazonosítási kérelmüket az ügyfélkapun keresztül. Az egységes kérelemhez tartozó borítékok átvehetõk a falugazdásznál. Április hónapban a termeléshez kötött anyatehén támogatás kifizetése is várható.  

Az 2010. évi egységes kérelemről



Az egységes kérelem beadása előtt a regisztrációs szám megléte elengedhetetlen, amelyet az MVH által a honlapon közzétett G001 formanyomtatványon lehet kérelmezni. A személyi adatokban és a bankszámlában történt változásokat a beadás előtt az MVH G002 nyomtatványán lehet beküldeni az MVH megyei kirendeltségéhez.

A 2009. évi jelszó még érvényes, viszont a meghatalmazott személyek esetében érvényes meghatalmazásra van szükség, amelyet elektronikusan és postai úton is be kell küldeni az MVH-hoz. Az egységes kérelem beadása csak elektronikus formában lehetséges az ügyfélkapun keresztül. Fontos megemlíteni, hogy az egységes kérelem végső beküldési határideje 2010. május 15.





Megváltozott az ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási intézkedéseinek keretében előírt területazonosítási kötelezettség határideje.





A támogatási határozattal rendelkezőknek a határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül elektronikus úton területazonosítási kérelmet kell benyújtaniuk.



A rendelet módosítása a területazonosítási kérelem benyújtásának határidejét mind a jogerős támogatási határozattal rendelkező ügyfelek, mind a jogorvoslattal élt ügyfelek számára egységesen 2010. május 15-i dátumban tervezi meghatározni.



Az AKG kifizetési kérelem benyújtása minden évben az egységes kérelem részeként elektronikusan történik. A kifizetési kérelem benyújtásának Európai Unió által rögzített végső időpontja május 15. A területazonosítási kérelem benyújtása időben meg kell, hogy előzze a kifizetési kérelem május 15-ig történő benyújtását, a két kérelem benyújtásának sorrendje nem felcserélhető.



22/2010. (III. 16.) FVM rendelet



Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az ahhoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (top up) 2010. évi igénybevételével kapcsolatos kérdésekről.





II. fejezet az egységes területalapú támogatás



1. Közös szabályok



(2) Egységes területalapú támogatás iránti kérelmet az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület vonatkozásában az egységes kérelem rendelet alapján jogszerû földhasználónak minősül.



(4) A (3) bekezdés szerinti területre az egységes területalapú támogatás igénylése alapjául szolgáló területeket tartalmazó egységes területalapú támogatási kérelemre – az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel – csak akkor fizethető támogatás, ha az egységes területalapú támogatási kérelem vonatkozásában a támogatható terület eléri vagy meghaladja az 1 hektárt. Ha a támogatható terület több mezőgazdasági parcellából áll, az egyes mezőgazdasági parcellák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt.



(5) Az egységes területalapú támogatási kérelem vonatkozásában legalább 0,3 hektár támogatható szőlőültetvény vagy gyümölcsös ültetvény területe után a támogatás kifizethető



(6) Ha az egységes területalapú támogatási kérelem vonatkozásában a támogatható terület nem éri el együttesen az 1 hektárt, de a mezőgazdasági termelő rendelkezik legalább 0,3 hektár támogatható szőlőültetvény vagy gyümölcsös ültetvény területtel, e terület és az egyéb támogatható területek után együttesen folyósítható a támogatás.



2. További feltételek kendertermesztés esetén



7. § (1) Kendertermesztés esetén, egységes területalapú támogatás a közös agrárpolitika keretébe tartozó, mezőgazdasági termelők részére a 2009. október 29-i 1120/2009/EK bizottsági rendelet 10. cikke szerinti fajta után csak akkor fizethető, ha a termelt kender tetrahidrokannabinol tartalma nem haladja meg az Európai Unió szerinti mértéket. Azaz a 0,2%-ot, és a vetőmagcímkéket a mezőgazdasági termelő az egységes kérelemmel együtt, de legkésőbb 2010. június 30-áig az MVH-nak megküldi.



(2) A rostcélra termesztett kender esetén - az Európai Unió szerinti szerződést is csatolni kell az egységes kérelemhez.



31/2010. (III. 30.) FVM rendelet



Az EMVA nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet, valamint más, az EMVA-ból nyújtott támogatásokról szóló miniszteri rendeletek módosításáról.



32/2010. (III. 30.) FVM rendelet



Az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.).



29/2010. (III. 30.) FVM rendelet



A zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási nemzeti program EMGA-ból finanszírozott különleges támogatásának igénybevételéhez kapcsolódó feltételek megállapításáról.



28/2010. (III. 30.) FVM rendelet



A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó, 2010. évi különleges támogatás igénybevételének szabályairól.



24/2010. (III. 19.) FVM rendelet



A zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról.



30/2010 (III. 17.) MVH Közlemény



A 2010. évi anyajuhtartás támogatásról

A K10100 támogatási kérelmet 2010. március 20. és 2010. május 3. között lehet benyújtani.



A felsorolt rendeletek teljes szövege a forrásként megadott honlapokon olvashatók.



Berta Dávid • Hegedûs Szilvia • Matus László

Forrás: www.mvh.gov.hu

www.fvm.huwww.mgszh.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!