Tovább gazdagodik a DEKALB repce portfolió

Agro Napló
Még ugyan alig vagyunk túl a bizonytalanságokon, már ami a kedvezõtlen szezonindítást jellemezte: a száraz õsz okozta egyenetlen keléseken, a felemás fejlõdési állapotokon, a hosszú kemény télen, még éppen csak fel tudtuk mérni a tavaszi induló állapotokat, és mi máris optimistán nézünk az elkövetkezõ termesztési idõszak, majd az azt követõ új évad elé.

Tesszük ezt azért, már nemcsak a belső információs rendszerünkből nyert kép biztatóbb, mint reméltük, hanem az országos felmérések adatai is azt sugallják, hogy a repce helyzete és kilátásai talán jobbak, mint reméltük.



Ha elemezzük az FVM március 18-án közzétett felmérését a repcevetések állapotáról, azt találjuk, hogy bár volt ennél már jobb tavaszkezdés is, de végül is a vetések több, mint 70%-a kapott jó, vagy közepes minősítést. Ez azért kellemes meglepetés, mert az őszi állapot nagyon vegyes volt: a Dunántúl egyes részeit leszámítva, általában nagyon nehéz helyzettel kellett a repcetermesztőknek szembenézniük, hisz az őszi szárazság szinte lehetetlenné tette a megfelelő minőségû magágyak elkészítését, aminek egyenes következménye lett a rossz, egyenetlen, lépcsős kelés és a heterogén fejlettségi állapot.





Amíg a kedvezőbb csapadék ellátottságú nyugati tájakon a túlfejlettség, addig a keleti országrészeken a megszokottnál sokkal fejletlenebb állapotú repcék adtak aggodalomra okot a tél beálltakor.





A tél hosszabb és keményebb volt az elmúlt néhány esztendőénél, szerencsére azonban a kritikusan hideg napokban-hetekben hótakaró védte az állományokat. Ez a magyarázata annak, hogy a várakozással ellentétben szinte alig tapasztalható fagykár, ha volt is kipusztulás, az inkább a hónyomás vagy a kipállás következménye.



Kísérleteinkben is, hasonlóan az országos helyzethez, nem a tél, hanem az őszi rossz indulás bélyege látszik: egyes esetekben bizony még nagyon fejletlen a növény, de ami bizakodásra ad okot, az az, hogy a tőszám többé-kevésbé egyenletes, és ha alacsony is, elegendőnek látszik egy jó termés kialakulásához. Abban bízhatunk, hogy a repce rendkívül életrevaló növény, sokszor bebizonyította már, hogy csodákra képes. Ne feledjük, hogy köszönhetően a hibridek terjedésének, a repcetermő területek nagyobbik részén hibridek találhatók. Olyan hibridek, melyeknek alkalmazkodóképessége, kiegyenlítőképessége, életrevalósága, vigora sokkal erősebb, mint fajtarepcéké. Olyan hibridek, melyekből elegendő 15–17 növény négyzetméterenként, hogy akár rekordtermések szülessenek. Ne felejtsük, hogy a tágabb térállás kedvez a repce elágazásának, terebélyesedésének, és így a nagyszámú becőkezdemény kifejlődésének.



Természetesen segíteni kell a repcét ebben a kritikus állapotban, mert magára-hagyva, és nem kiszolgálva a lehetőség csak álom marad. Most kell minden létező agrotechnikai beavatkozással, táplálással, védelemmel ellátni a növényt, hogy jól induljon és megerősödjön.





Egy ilyen kedvezőtlenül induló év nagyon felnagyítja a technológiai hibákat vagy fordítva, a technológiai előnyöket. Érdemes odafigyelni rájuk, és levonni a megfelelő tanulságokat.

 

 


 

 





Számomra is megdöbbentő volt pl. a különbség egyik legjobb kísérleti gazdaságunkban, a Nagyszénási Öt- meg Egy Kft. területén beállított öntözött kísérletünk, és az egyébként hasonló bánásmódban részesült öntözetlen repceföldek állapota között, ami egyértelmûen az öntözés, vagy pontosabban az őszi kelesztő öntözés jótékony hatását bizonyítja. Ugyanitt jó volt tapasztalni a Monsanto kísérlet közvetlen szomszédságában beállított versenytárs fajtasor állapotához képest a DK kísérleti fajtasor határozott fejlettségbeli előnyét, ami a genetikai alapok jelentőségére hívja fel a figyelmet. Ezen a vidéken, de természetesen nem kiváló kísérleti gazdánk földjén láttam olyan búza-árvakeléses repcét, ahol már nem lehetett eldönteni, hogy eredendően repcét vagy búzát akartak-e termeszteni. Az ősszel úgy voltak vele, hogy majd tavasszal meglátják, érdemes lesz-e a repce arra, hogy a gyomirtásra áldozzanak. Hát most már hiába akarták, próbálkoztak a kora tavaszi gyomirtással, a megerősödött búzát nem lehet kiirtani a repcéből. Ez arra figyelmeztet, hogy mint mindent, a gyomirtást is akkor kell elvégezni, amikor az még a legkönnyebb és leghatásosabb. Ezért hangsúlyozzuk, hogy az őszi gyomirtás – főleg egy ritkább, fejletlenebb állományban – sorsdöntő fontosságú lehet.





Azt is megfigyelhettük, hogy ahol az ősszel regulátorral kezelték az állományt, sokkal egészségesebb, nagyobb gyökértömeget találtunk, mint ahol ez elmaradt. Főleg azokban az esetekben fontos ez, amikor viszonylag korán és hibridet vetünk, mert a gyorsan fejlődő, vigoros hibrid hajlamos lehet a túlfejlődésre, ami nem kívánatos a tél beállta előtt. Az ilyen, ősszel túlfejlett táblákon az első tavaszi szemléken sokkal több eldobott, lesárgult levelet találhattunk, mint az ideális tőrózsás állapotban áttelelő táblákon.



S hogy mit tehetünk a hátralevő időszakban, amivel elősegíthetjük repcéink megerősödését és töretlen fejlődését? Nos, azt mondhatjuk, hogy nagy kihívás, de szép feladat lesz a termesztőknek, hogy amit a természet idáig egy kicsit elrontott, azt most ők szakmai tudásukkal és a szükséges anyagi befektetésekkel még orvosolhatják!



Kezdjük mindjárt a fejtrágyázásokkal, ami részben talán már mindenütt meg is történt. De a repce a tavaszi időszakban folyamatosan kívánja a tápanyagellátást, ezért a N és főleg a S-nel, esetleg B-ral és Mg-mal, egyéb mikroelemeket is tartalmazó másodszori fejtrágyázás a szárbainduláskor, majd egy harmadik a virágzáskor, minden bizonnyal jótékonyan növeli a jó termés kialakulásának esélyeit.



Szárbainduláskor egy másodszori regulátorozás ugyancsak pozitív irányban befolyásolhatja a repce termésképző szerveinek kialakulását. Mint ismeretes, a tavaszi regulátor a főhajtás visszafogásán, a szártagok rövidítésén, az elágazások fejlesztésén keresztül gyakorol kedvező hatást egy zömökebb, erősebb, terebélyesebb állomány kifejlődésére, ezen keresztül pedig egy egészségesebb, erősebb szárú, több elágazást és azon több becőt fejlesztő állomány kialakulására.





A gondos növényvédelem a repcénél normál esetben is meghatározó fontosságú, hát még egy gyenge állapotból induló állomány esetében! Az első inszekticides kezeléseknek már meg kellett történniük, vagy ha még nem, a lehető legrövidebb időn belül kerüljön rá sor, hisz a repceormányosok már a 8–9C°-os felmelegedéseknél aktivizálódnak és támadnak. Ha a felmelegedés gyors lesz, hamarosan megjelennek majd a fénybogarak és egyéb ormányosok, tehát a táblák folyamatos ellenőrzése és a kívánt beavatkozások azonnali elvégzése ugyancsak hozzásegíthet bennünket az ígéretesebb aratás bekövetkezéséhez.



S bár még talán korainak tûnik az érésről és a betakarításról beszélni, de arra is készüljünk fel, hogy a megtermett repcét minél hiánytalanabbul tudjuk majd betakarítani, ahhoz pedig szükségünk lesz majd az egyenletes érést elősegítő érésgyorsítóra és a kipergést megakadályozó ragasztó anyagra, természetesen a mûszaki feltételekről – oldalkaszák! – nem is beszélve.





Tehát tennivalónk és általuk lehetőségünk is van jócskán, hisz a második „félidő” még hátra van. Ha odafigyelünk, és kiszolgáljuk a növényt, még sok minden jóra fordítható.

 


 

 





S amiért mi, itt a Monsantónál még inkább optimisták lehetünk, az az a folyamatosan fejlődő genetikai háttér, mely minden évben erősödik, fejlődik, s ami mindig valami újat, valami extrát kínál. Ha visszaemlékszünk az EXAGONE, majd a minden addigi sikert elsöprő EXOCET történetére, úgy érezhetjük, hogy tényleg tettünk már valamit a sikeres és megszerethető repcetermesztésért. Ez a két hibrid olyan hiteles és stabil bázist teremtett a hibridek hazai fellendüléséhez, ami ebben az évben már oda vezetett, hogy a hibridarány ma Magyarországon 60%! De a fejlődés töretlen, és tavaly őszszel előzetes „kóstolóra” néhányan hozzájutottak a frissen minősített DK EXQUISITE-hez, mely típusában eltér az előzőektől, de teljesítményében tovább javította azok képességeit. Ez a hibrid kevésbé robosztus, inkább vékonyabb hajtások és elágazások jellemzik. Viszont az elágazóképessége hihetetlen: tavaly, néhány kísérletünkben leszámoltuk. és sok helyen 20–28 oldalágat találtunk, de a rekordot Szekszárdon mértük, ahol 42 oldalhajtást fejlesztett egyetlen növény. Jó körülmények között ez a momentum nagyon nyomósan játszik közre a rekordtermés kialakulásában. Kiváló betegség-ellenállóképessége és a minősítés évei alatti száraz évjáratokban megmutatkozott szárazságtûrése pedig stabilitását alapozza meg. Az pedig már csak „pont az i-re”, hogy minőségi tulajdonságai, úgymint az olajtartalom és a glucozinolát-tartalom a korábban említett két mesterhibridet felülmúlva valóban a legjobb szintet képviseli. Első tavaszi szemléink során szépen kiegyenlített, nagyon homogén állapotban találtuk a DK EXquisiite-et szinte minden kísérletben, most még nem erősebb, mint eddigi legjobbjaink (EXAGONE, EXOCET), de az ő ideje később, az elágazás és a termésképzés idején jön majd el.





Örömmel számolhatunk be arról is, hogy a következő repceszezonra egy új hibriddel gazdagodik portfoliónk, ami arra utal, hogy a nemesítés tovább dolgozik, szelektál, keresztez, manipulál a világ leggazdagabb genetikai forrásanyagával – hozzáadva az évtizedes múltra visszatekintő tudást és tapasztalatot. Nemesítőink arra törekednek, hogy a világ repcetermesztőit olyan fajtákkal – a jövőben egyre inkább hibridekkel – lássák el, melyek az adott földrészeken,vagy nagy termesztési körzetekben uralkodó éghajlati és egyéb környezetei feltételeknek és az ottani termesztési kívánalmaknak megfelelnek.

 


 

 



A fejlődés lépcsőfokait az mutatja, ahogyan a portfolió egyre választékosabb, és egyre sokszínûbb lesz. Figyelembe véve a különböző repcetípusok iránti igényt – érésidőben, morfológiai megjelenésben, teljesítményben, technológiai igényességben, stabilitásban –, arra törekszünk, hogy a különböző igények szabta szegmensek mindegyikében legyenek élet- és versenyképes hibridjeink: robosztusak, generatívak, féltörpék, aszálytûrők, ellenállók, tipikus intenzívek a legjobb körülmények közé vagy stabilak és alkalmazkodók.





Idei portfolió – újítónk a DK EXPLANT – CWH113 kódszámmal – a hazai kísérletekben nyert minősítést, ami mindig egy biztos pontot jelent a fajta értékét illetően, hisz 2 vagy 3 éven át a hazai körülmények között vizsgázott, és itthon, a hazai mezőnyben vívta ki magának az Állami Minősítés fokozatot. Korábbi érésû, mint a már bemutatott hibridek, ami már maga is egy jó pont, hisz nagyon kevés korai érésû hibrid elérhető a piacon! Ideális körülmények között – lásd a 2008-as kedvező évjárat MGSZH kísérleti eredményeket! – kiemelkedő, a St-ek átlagához mérten 15,3%-os terméselőnnyel másodikként és közel 20%-os olajtermés-előnnyel listavezetőként végzett az állami kísérletekben a korai hibridek csoportjában. A kevésbé ideális 2009-ben is az átlag fölötti termés és olajtermés jellemezte. Saját kisparcellás kísérleti hálózatunkban mindkét évben a legjobbak között végzett, és az első éves nagyüzemi kipróbálás során tavaly a teljes harmadik biozónában – az ország egész területe ide tartozik a három észak-keleti megye kivételével! – az előkelő második helyen végzett termésben. Mindkét évben kiemelkedően jó korai fejlődési erély, az átlagosnál sokkal jobb betegség-ellenállóság, nagyon jó olajtartalom és átlag körüli glükozinilát-tartalom, erős, megbízható szár, kiváló pergésellenállóság jellemzi. Bár az idei évben sem volt rá lehetőségünk, hogy bizonyítsuk, nemesítőink elvárásai és tapasztalatai alapján egyike a legjobb télállóknak! Az idei évben elvetett fejlesztési kísérletekben is ősszel is és most, kora tavasszal is nagyon bíztató képet mutat.





Azt gondoljuk, hogy e két új hibriddel – két középkésői és egy korai! –, melyek már idáig is felhívták magukra a figyelmet és kiérdemelték az Európai Unió Fajtalistájára való felkerülést – eltérő genotípusukkal és habitusukkal tovább növelik a DEKALB portfolió értékét. Arra törekszünk, hogy a tenyészidő hátralévő részében minél több további információt tudjunk meg ezekről a hibridekről, melyeket a fajtaismertetésben és pozicionálásban majd tovább adhatunk termesztőinknek.






Összefoglalva a repce állapota pillanatnyilag nem rózsás, de reményteljes. A kereslet várhatóan nő – nemcsak hazánkban kell némi veszteséggel számolni, hanem több országban is jelentkeztek belvízkárok, vagy a fejletlen, egyenetlen állapotok miatt kiszántások - ami egyértelmûen terméskiesést, és ezzel együtt árnövekedést okoznak majd.



A repce piaci ára most is stabil, és ha nem is növekszik, csak így marad, már akkor is a repcét rentábilis növénnyé teszi. Érdemes tehát a repcét jól, magas színvonalon termeszteni, mert akkor lesz igazán jövedelmező.



És érdemes lesz a fajtakínálatra továbbra is odafigyelni, mert a DEKALB portfolió újra további kedvező meglepetésekkel kecsegtet. Kövessük nyomon a legfrissebb híradásokat, információkat, kísérleti eredményeket, hogy az elérhető legkörültekintőbb döntést hozzuk majd meg a fajtaválasztásnál!



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03