Invitálás kalászos fajta-bemutatókra

Agro Napló
Hagyományainkhoz híven idén is megtartjuk az országos jellegû bemutatónkat Szegeden a Gabonakutató Nonprofit Kft. Búza Igazgatóságának nemesítési kertjében.  

Itt együtt tekinthetik meg a GK Kft. teljes fajtasorát az aestivum és durum búzák, a tritikálék, árpa és őszi zabfajták vonatkozásában valamint az új elismert és elismerés előtt álló fajtajelölteket, amelyek közül nem egy, az eddigi teljesítményük alapján a következő évek nagy fajtájává nőhetik ki magukat. A szegedi június 3-ai bemutatót megelőzően, a Gabonakutató önálló bemutatót szervez a nyugat-magyarországi kutatóállomásán, Táplánszentkereszten is május 27-én, ahol a kalászos gabonáink mellett az őszi káposztarepce ajánlatunkat is megtekinthetik, tanulmányozhatják.





2009-ben sikeres és nagy érdeklődést kiváltó un. regionális bemutatót tartottunk a martonvásári Kutató Intézettel közösen a Baranya-megyei Lippón, a Komárom-megyei Kocson és a Szolnok-megyei Kisújszálláson, amely bemutatókat a komoly látogatottságra való tekintettel idén is megszervezzük. Ezeken a regionális bemutatókon a két magyar kutató intézet, annak ellenére, hogy konkurenseik egymásnak, együtt mutatja be a legnépszerûbb és legkeresettebb fajtáikat egy csávázási kísérlettel kiegészítve, ezzel is demonstrálva azt, hogy a hazai nemesítési és kutatási eredmények és az ezáltal született fajtáink még mindig mennyire meghatározók Magyarországon. Ezt a tényt legjobban az is bizonyítja, hogy a két intézet a fajtáival még mindig sikeresen állja a versenyt, nem csak egymással szemben, hanem a több tucat külföldi fajtával szemben is.



A saját és regionális bemutatóink a szántóföldi szemléken túl még számos egyéb információval is szolgálnak. Lehetőség nyílik a nemesítést szolgáló háttérmunkák megismerésére (kórtani, minőségi, szárazságtûrési, technológiai stb.), valamint a meghívott (MGSZH, Gabonakereskedők, FVM) külsős előadók révén egyéb közérdekû témák is terítékre kerülnek. Ezeknek a pár órás szakmai bemutatóknak az értékét és hasznosságát növeli az Önök jelenléte is, mivel az ország eltérő régióiból, sőt külföldről érkeznek, más-más tapasztalatokkal, véleményekkel, amelyek sok esetben megerősítik az elhangzottakat és a látottakat, vagy helyre teszik azokat. Emellett vendégeink egymás közötti eszmecseréjével (a szomszéd földje mindig zöldebb) esetleges kétségeiket oszlatják el, ezáltal egy szegedi fajta választásával gazdálkodásukat eredményesebbé tehetik.



Ezen gondolatok jegyében, tehát ismételten hívjuk Önöket, látogassanak el rendezvényeinkre, mert mi, mint kutatás fejlesztők, a termelők által megfogalmazott szakmai tapasztalatok és jogos elvárások alapján tudunk jól dolgozni, a biológiai alapokat fejleszteni. A biológiai alapok gyakorlatilag az új fajtákat jelentik, amelyek által a hazai kalászos gabona termesztés eredményességét együttesen tudjuk fenntartani, ismét versenyképessé tenni, amire úgy gondolom eddig is rászolgáltunk, de a jövőt tekintve még nagyobb szükségünk lenne rá. A nyári viszontlátás reményében, további jó munkát, sikeres gazdálkodást kívánva, üdvözlettel:

Dr. Beke Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?