2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 február

Agro Napló
E-Learning – új segédprogram gépkezelőknekFrissülő Valtra S –szériaGEHL BOCI VISSZATÉRT!GrainPatrol – Hazai innováció nemzetközi sikereKönnyített Karat modellSikeres kiállítás BudapestenSwift kultivátorok integrált hengerrel  

E-Learning – új segédprogram gépkezelőknek

Az új E-Learning névre keresztelt internet alapú eszközzel terjeszti ki szolgáltatási körét a német Amazone cég a honlapján megtalálható hasznos kis funkcióval. Az E-Learning egy interaktív oktató program gépkezelők részére, amely lehetővé teszi az on-line vagy off-line oktatását PC-n vagy Tableten. Ez az új szolgáltatás biztosítja a kezelőknek, hogy még gyakorlati próba előtt megismerkedjenek a géppel és annak működésével, de a tapasztalt pilóták is könnyedén felfrissíthetik tudásukat. Eleinte a szolgáltatás az Amazone EDX kukorica vetőgépekre, UF + FT vagy UX permetezőgépekre, a ZA-TS műtrágyaszóróra és az AMATRON 3 kezelő egységre terjed ki.

Fontos, hogy az on-line oktató program számos magyarázó videót (hangalámondással és szimulációval) és a gép mögött álló technológiai hátteret tartalmaz. Nem csak a gép technikai sajátosságait biztosítja a kezelő számára, de az első üzembe helyezés lépéseit és az esetleges meghibásodások elhárítását is.

Az AMATRON 3 interaktív kijelzőjén a kezelő gyakorolhatja az optimális működtetést. Nem csak az alapfunkciókkal, hanem az automatikus fordulás, szakaszolás, a GPS-Switch stb. is megismerkedhet az érdeklődő.

 

Az E-Learning magyarul sajnos nem érhető el, de akinek felkeltette érdeklődését, az angol, német, francia és orosz nyelven az alábbi linken elérheti a micro-site-ot: https://portal.amazone.de/e-learning/

Az egyetlen követelmény, hogy az eszközünk, amin az oktatóprogramot futtatni kívánjuk a legfrissebb Flash Player beépülő multimédiás böngésző kiegészítéssel rendelkezzen.

Frissülő Valtra S –széria

A megbízható Valtra S-széria új negyedik generációs külsővel, megnövelt erővel és új elemekkel gazdagodott.

A károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő AGCO Power 8,4 literes motorral szerelt S-széria már 400 lóerő teljesítménnyel és 1650 Nm forgatónyomatékkal (boost-tal) érhető el. Köszönhetően az új ikerturbó megoldásnak a motor alacsony fordulaton is remekekül biztosítja remek nyomatékot. Ezzel egy időben a kipufogógázok hőmérséklete csökkent, ami további alacsony károsanyag-kibocsátást eredményez. Az SCR technológia, valamint a Sisu Tronic motormenedzsment-rendszer megjelenésével a motor üzemanyag-felhasználása gazdaságos. A kipufogógáz-visszavezetés (EGR) továbbra is a traktor részét képezi, hogy az előírt szabályozásnak megfeleljen, azonban az AGCO Power megoldásnak köszönhetően nem szükségesek további részecskeszűrőkre.

Az új S-széria egyesíti a piacvezető motor és váltó technológiát. Köszönhetően a fokozatmentes AVT váltónak a gépkezelő könnyedén és kényelmesen irányíthatja a traktort. A traktor részét képezi az ún. Valtra TwinTrack fordított irányítási rendszer (átfordítható vezetőüléssel és kezelőkonzollal, hátrameneti, ún. tolt üzemmódban), ami például szálastakarmány kaszálás alkalmával 10%-kal kevesebb időt és 10%-kal kevesebb üzemanyag-felhasználást eredményez, mint a hagyományos állás. A fordított üzemmód jelentősen kevesebb terhelést jelent a kezelő gerincére.

A Valtra új S-széria olyan csúcstechnológiát alkalmaz, mint az AutoGuide 3000 kormányzás segítő technológia, az AgCommand telemetria, vagy az U-Pilot fordulás segítő rendszer.

Valtra S-széria

Standard max. LE/boost

S274

270/300

S294

295/325

S324

320/350

S354

350/380

S374

370/400

GEHL BOCI VISSZATÉRT!

A szeptemberi OMÉK tiszteletére tehénfoltokba öltözött Gehl SL 5240 P2-es csúszókormányzású kompaktrakodónk a 2014-es AgrárgépShow-n is megtekinthető volt!

 

  

A Gehl kompaktrakodó kínálat és Magyarország egyik legkedveltebb gépe az SL 5240-es típus, amelynek leginkább javasolt felhasználási területe az állattartás és az építőipar, de kisebb cégek „mindenes” gépeként is kiváló szolgálatot tehet gazdájának.

Ebben, a Gehl csúszókormányos kínálatában középkategóriásnak számító rakodógépben közös nevezőre kerültek a méretek, a teljesítmény és a magas kezelői komfort, amely Yanmar nagyteljesítményű motorokkal társult. Legideálisabb a T-Bar/joystick kombinált vezérlés, ahol a gép menetelése karral, a munkaeszköz precíz mozgatása pedig joystick-kal végezhető, de ez opcióként választható.

A Gehl SL 5240 P2 további jellemzői:

  • masszív kialakítású hajtáslánc
  • hosszabb tengelytáv a stabilitásért
  • kivételes teljesítményű hidraulika rendszer
  • dönthető fülke az egyszerű szervizelhetőségért
  • ROPS/FOPS II kezelőfülke
  • T-Bar, kéz/láb, dupla joystick vezérlés

 

GrainPatrol – Hazai innováció nemzetközi sikere

A múlt év novemberében megrendezésre kerülő hannoveri Agritechnica 2013 kiállításon mutatkozott be először a nemzetközi agrár piacon innovatív termékeivel egy hazai vállalkozás, az Unicomp Informatikai Kft.

A következő nemzetközi siker sem váratott sokáig magára, GrainPatrol néven bevezetett terménymonitorozó rendszerük a Finn Minőségügyi Szervezet Minőség-Innováció 2013 pályázatán nemzeti szintű díjat nyert.

 

A székesfehérvári székhelyű cég évek óta a kutatás-fejlesztés élvonalához tartozik a vezeték nélküli érzékelőhálózatok (WSN) területén. A mezőgazdaság számára készült legújabb fejlesztéseivel az aktuális piaci igények kielégítésére vállalkozik, a legmodernebb eszközökkel.

A piacon egyedülálló, GrainPatrol nevű terménymonitorozó rendszert nemzetközi szinten is nagy érdeklődéssel fogadták a termény tárolásával foglalkozó vállalkozások. A termék egészen újszerű megközelítést alkalmaz a learatott és betárolt termény minőségének költséghatékony felügyeletére, az esetleges károk megelőzése és elhárítása érdekében. A kézi gabonahőmérőkkel eseti alapon végzett mérések helyett olyan megoldást kínál, amely folyamatos, nagy felbontású és automatikus mérésekkel segíti a káros folyamatok időben való észlelését.


Közel 4 m hosszú, rúd formájú szondák adják a rendszer alapját, amelyekben méterenként elhelyezett precíziós szenzorok mérik a gabonahalom belsejében lévő hőmérsékletet és relatív páratartalmat. Ezek a szenzorok egyben vezeték nélküli kommunikációra is képesek, melynek segítségével eljuttatják az adatokat a rúd többi elemén keresztül a bázisállomásig, amely a magtár falára rögzítve teremti meg az összeköttetést a szondák és a távoli szerver között, egy mobilinternet kapcsolat segítségével.

A szerveren tárolt adatokat a tulajdonos bármikor online megtekintheti, illetve beállíthat riasztási határértékeket, amelyek elérése esetén a rendszer automatikus riasztást is küld a beavatkozás szükségességének jelzésére.

 


A GrainPatrol és AgroSense (az Unicomp Kft. másik mezőgazdasági fejlesztése: egy termőterületre telepíthető mérésadat gyűjtő rendszer – a szerk.) rendszerek komplett megoldásként a hardvertől a magasabb szintű szoftver elemekig az Unicomp Kft. saját fejlesztésében készültek.

 

A termékek nemzetközi piacon is versenyképes technológiát, minőséget képviselnek, melynek legékesebb bizonyítéka, a közelmúltban elnyert Minőség-Innováció díj.

A Finn Minőségügyi Szervezet (Excellence Finnland) 2007-ben azzal az alapvető céllal indította el pályázatát, hogy az egyes nemzetek piaci szereplőinek versenyképességet növelje kiváló minőségű innovációk ösztönzésével. Hazánk ehhez a kezdeményezéshez az idei évben csatlakozott.

A pályázók közül szigorú értékelési eljárás során választották ki a nyerteseket, az elbírálás során kiemelten vizsgálták az innováció újdonságértékét, használatóságát, hatékonyságát, valamint ügyfélközpontúságát/társadalmi szerepét.

A 2013-as év Minőség-Innováció pályázatán az Unicomp Kft. GrainPatrol nevű terméke nemzeti szintű díjat nyert. A díjátadó ünnepségre 2014. január 20-án Stockholmban került sor.

 

A precíziós mezőgazdaságot támogató rendszerek remélhetőleg széles körben elterjednek a következő években, mint a természet kihívásaira adott professzionális válaszok kiváló eszközei.

Könnyített Karat modell

A Lemken Karat három gerendelyes kultivátor a rugalmas talajművelés szinonimája. Egyaránt alkalmazható sekély, középmély tarlóhántásra, magágykészítésre és mulcsművelésre. A gyártó egy könnyen szállítható modellt dobott piacra, amivel olyan gazdákat kívánnak elérni, akiknek erőgép parkjában nincs meg a megfelelő emelőerő, de olcsó megoldást keresnek egy összecsukható, nagy területteljesítményű gépre.

Hogyan alakítsunk át egy függesztett munkagépet félig-fügesztetté? Erre kérdésre keresték a választ a LEMKEN mérnökei, mikor azt a feladatot kapták, hogy fejlesszenek egy könnyű, gazdaságosabb félig-függesztett Karat változatot. A fejlesztések eredménye egy teljesen új, könnyű szállítási lehetőség.

Működési elve megegyezik a függesztett, felhajtható változattal. A kapák sortávolsága (70 cm) keskenyebb, mint a nehéz, félig függesztett kultivátorok esetében (100 cm). A szállító tengely a kapák mögött helyezkedik el. Az eredmény egy könnyű, olcsó félig-függesztett kultivátor alap tulajdonságokkal felvértezve, mégis minden előnyös tulajdonságot magába foglal, amit egy Karatnak tudnia kell. Az új modellt gyorcserélős rendszerrel látták el és hét különböző kapával szerelhető, hogy minden talajtípusra alkalmazható legyen 5-30 cm között.

 

Az új Karat 4 és 5 méter munkaszélességben érhető el, így értékes kiegészítése a meglévő függesztett és nehéz, félig-függesztett változatoknak. Az új modell szinte azonnal elérhető és akár túlterhelés elleni védelemmel is szerelhető, azonban ez az opció el is hagyható.

Sikeres kiállítás Budapesten

 

Az elmúlt héten lezajlott Agrárgépshow kiállításon a VOGEL-NOOT több mint 400 m2-en mutatta be a szakmai közönségnek termékpalettájának legfontosabb darabjait.

Cégünk idén egy megújult, fiatalos lendültet képviselő arculattal lép a piacra, amely a stand kialakításánál is nagy hangsúlyt kapott.

Az év legnagyobb kiállítása vonzotta a látogatókat, akik a standunkon ismét számos munkagép újdonsággal találkozhattak. A munkagép programunkból látható volt az eke választékunkból az M1000/3, az XMS1050/3+1 és az XSpro 1050/4+1 típus.

A forgatás nélküli talajművelést a TerraDiscpro rövidtárcsa és a TerraFlex500 Hydro szántóföldi kultivátor képviselte. Látható volt a tavalyi év sikerterméke a TerraDig XS 7 lazító csakúgy, mint a jól ismert szárzúzók és aprómagszórók egy-egy darabja.

A kiállításon először mutatkozott be a TerraMaxx800 magágykészítő-szántóföldi kultivátor, amely a ProfiDrill D 400 gabonavetőgéppel együtt elismerő oklevélben is részesült.

Külön érdekessége volt standunknak, hogy a VOGEL-NOOT itt mutatta be a nemzetközi és hazai közönségnek először a szálastakarmány betakarítás munkagépeit. Az idei évtől már kaszák, rendterítők és rendképzők széles sorával is állunk partnereink rendelkezésére.

A kiállítás keretein belül elismerést kaptak legjobb partnereink is:

2014 legjobb munkagép értékesítője: Gál-Mobil Kft., Bócsa

2014 legjobb alkatrész értékesítője: Axiál Kft, Baja

Oklevél a permetezőgépek hazai bevezetéséért: Agro-Alfa Kft., Szombathely

Oklevél az első ProfiDrill D 400 értékesítéséért: Hanki-Ker Kft., Makó

Oklevél az elmúlt évben elért kimagasló növekedésért: Alfa-Gép Kft., Békéscsaba

Mindenkinek köszönjük a látogatást és a közösen elért sikereket!

forrás: http://www.vogel-noot.hu/

Swift kultivátorok integrált hengerrel

A Väderstad továbbfejleszti a Swift kultivátor család egyes tagjait, melyek ezentúl ún. EasyRunner integrált hengerrel is elérhetők. Az EasyRunner egy könnyű művelésű talajra ajánlható integrált henger, 5,60 m és 7,20 m munkaszélességben. A henger L alakú bordáinak köszönhetően biztosított a hatékonyabb munkavégzés. Ugyanakkor ez a hengerkialakítás jobban támogatja a kultivátor munkamélység szabályzását.


Swift 560 az EasyRunner hengerrel

“A Swift 2010-ben lépett a piacra. Az integrált henger iránti igényt a termelői elvárások hívták életre, mely elsősorban olyan üzemektől érkezett, akik könnyű művelésű talajokon gazdálkodnak és a szármaradvány kezelés, valamint a visszatömörítés hatékonyabb módját keresik. A henger bordáinak L alakú kialakításának és a 382 mm átmérőnek fontos szerepe van a  kultivátor mélységszabályzásában, valamint a hagyományos hengerekkel szembeni intenzívebb munkavégzésben,” mondja Fredrik Lundén, értékesítési igazgató.

“A gép azon gazdálkodók számára készült, akik jobb munkaminőséget szeretnének, kevesebb menetszám mellett. A Swift kompakt építésű, max. 20 cm mélyésgű munkavégzésre tervezett kultivátord,” mondja Fredrik Lundén.

“Ugyanakkor, ha valaki nehezebb és még agresszívabb hengert szeretne, a kultivátorra szerelhető vonópadnak köszönhetően, külön henger kapcsolható a Swift-hez,” teszi hozzá Lundén.

Az új hengertípust Svédországban és Németországban fejlesztették és 2014 júniusától rendelhető.

 

forrás. www.vaderstad.hu

Olvasta már?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!