Ezt ki kell próbálni! YaraVitaTM újgenerációs lombtrágya család

Agro Napló
Hogyan válasszunk lombtrágyát? A piacon nagyon nagy a kínálat a lombtrágyákból, ember legyen a talpán, aki ki tudja választani a számára legmegfelelõbbet. Nagyon fontos, hogy nézzük meg, hogy mennyi hatóanyagot veszünk meg a pénzünkért. Gyakran nehezíti az összehasonlítást, hogy a gyártók eltérõ dimenzióban adják meg az összetételeket. Gyakori „trükk” hogy miligramm/literben adják meg az aktív hatóanyag mennyiségét. Milyen jól is néz ki, hogy a termék 1000 mg hatóanyagot tartalmaz, pedig ez grammban kifejezni 1 g/l.  

A szilárd összetételeknél a hatóanyag hasonlóan a granulált mûtrágyákhoz százalékos formában van megadva tovább nehezítve az objektív összehasonlítást. A végső döntéshez tudnunk kell, hogy mennyi a hektárdózisa az adott készítménynek, azaz a végén mennyi lesz az egy hektárra jutó költség. A kevés hatóanyagot tartalmazó termékeknél az alapár vonzónak tûnhet, de ha kiszámoljuk a hektárköltségünket, mindjárt elgondolkozunk, pláne, ha vesszük a fáradságot, hogy az egy hektárra kiadott hatóanyagot is kikalkuláljuk.



Azt sem árt tudnunk, hogy az adott hatóanyag formulázott-e, hiszen ez nagyban befolyásolja a hatékonyságát. Az egyéb adalékanyagokról, mint például nedvesítő szerek, felületi feszültséget csökkentő anyagok, diszpergáló szerek ne is beszéljünk. A másik lényeges szempont a keverhetőség, ami a nem megfelelően formulázott szereknél problémás lehet. Amint látjuk ahhoz, hogy helyes döntést hozzunk, rengeteg dolgot kell mérlegelnünk. A lombtrágya bizalmi termék, csak megbízható, a minőség iránt elkötelezett gyártó termékeit válassza. Tekintsük át, hogy a fontosabb szántóföldi növényeinknél milyen Yara lombtrágyákat érdemes használni.

 



Őszi búza



Tavasszal az intenzív növekedés időszakában javasolt a lombtrágya kezeléseket elvégezni, az első gyomirtással egybekötve. Ehhez a búza mikroelem igényéhez igazított YaraVitaTM Gramitrelt használjuk 2–4 l/ha adagban. Szárbaindulás végéig még beiktathatunk egy réztartalmú kezelést, erre a YaraVitaTM Coptracot javasoljuk 0,25–05 l/ha adagban. Abban az esetben, ha nem csak a mikroelemeket szeretnénk pótolni, akkor a jól bevált FolicareTM 19-11-24 Cu a legjobb megoldás, 3–5 kg/ha adagban alkalmazzuk.

 



Repce

Repce esetében hasonlóan járjunk el, mint a búzánál, vagyis tavaszszal minél hamarabb adjuk ki az első lombtrágyát. Erre a YaraVitaTM Brassitrel a legjobb megoldás, 3 kg/ha adagban alkalmazzuk. A kötődés elősegítésére a legjobb megoldás a YaraVitaTM Bortrac 1–2 l/ha adagban, míg a virágzás után, a termés olajtartalmára kedvező hatású a kéntartalmú lombtrágyázás a YaraVitaTM Thiotrac lombtrágyával 3 l/ha adaggal.

 



Napraforgó



A napraforgóról általánosan elterjedt vélemény szerint élelmes növény, a tápanyag-ellátására nem kell nagy gondot fordítani. Ez a kijelentés egyre kevésbé igaz a hibridekre, melyek bizony meghálálják a mûtrágyázást, valamint a fungicides kezelésekkel egymenetben alkalmazott lombtrágyázást is. A növényvédelmi program függvényében a következő kezeléseket javasoljuk. 4–8 leveles állapotban a YaraVitaTM Brassitrel juttassuk ki 3 kg/ha adagban, majd csillagbimbós állapotban YaraVitaTM Bortrac-kal kezeljük az állományt 1-2 l/ha adagban.

 



Kukorica



A kukorica a mikroelemek közül a cinket igényli az egyik legnagyobb mennyiségben és fokozattan érzékeny a hiányára. Ha ehhez még hozzávesszük azt a tényt, hogy a hazai talajok nagy részénél cinkhiány valószínûsíthető, nem is kérdés, lombtrágyázni kell (lásd térkép).

 


 

 

Erre a YaraVitaTM Zintracot javasoljuk 1 l/ha adagban, 4-8 leveles állapotban kijuttatva. Gyakran előfordul az is, hogy a kukorica az alacsony talajhőmérséklet miatt nem tudja a kezdeti fejlődéshez nélkülözhetetlen foszfort kellő mennyiségben a talajból felvenni, ebben az esetben a YaraVitaTM Zeatrel a legjobb megoldás, ami cink mellett foszfort és káliumot is tartalmaz. 3–5 l/ha adagban adjuk ki.






 







Czinege Erik • szakmai vezető

+36-30/525-2641

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?