A Raiffeisen-Agro korszerű genetikát képviselő szójafajtáiról

Agro Napló
A szója a hüvelyesek közül az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növényünk, amely a kedvező beltartalmi paramétereinek köszönhetően emberi táplálkozásra és állati takarmányozásra, valamint széles körű ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. 

A szója őshazája Délkelet-Ázsia. Hazai hasznosítására a múlt század végén indultak el a kísérletek, de rendszeres termesztésre csak 1935-ben került sor.

A szója vetésterülete növekvő tendenciát mutat az utóbbi években, és kb. 40–45 millió ha világviszonylatban. A termőterület növekedését a szója széles körű felhasználhatósága indokolja.

2012 elején indult a „Donau” Szója program, melynek keretében a minőségi szójater-
mesztést kívánják támogatni a Duna-régióban. Ennek keretében a GMO-mentes, kiváló minőségű szójatermesztés kap kiemelt szerepet, amelyhez cégünk is kapcsolódik, hogy a szója nagyobb jelentőséget képviselhessen a magyarországi vetésszerkezetben. Jelenleg Európa a legnagyobb szójadara és a második legnagyobb szójabab importőr, így teljes joggal indult a „DS” program, hogy mi magunk termeljük meg a szükséges szójamennyiséget a Pannonikumban. Az osztrák agrárkamara szerint a térségben az elkövetkezendő években 4 millió hektárra, hosszú távon 10 millió hektárra lehetne növelni a szója vetésterületét. Magyarországon a jelenlegi kb. 35 ezer ha szójatermő terület egyes vélemények szerint akár 100 ezer hektárra is fejleszthető, ami már jelentősen növelné az itthon megtermelt szójamennyiséget.

A Raiffeisen-Agro Mo. Kft. kiváló szójafajtákat képvisel hazánkban. Büszkén mondhatjuk, hogy olyan korszerű genetikát képviselő fajtákat sikerült bevezetnünk a hazai piacra, amelyek a NÉBIH hivatalos kísérleteiben az élmezőnyt képviselik.

WALLACE

Minősítés éve: 2010. MgSzH.

A korai éréscsoport jeles képviselője. Ezt a fajtát bátran merjük ajánlani a Dunántúl északi megyeibe is, hiszen ez a fajta Ausztriában is biztonsággal termeszthető. Tenyészideje 130–140 nap közé tehető. Magasan fekvő hüvelyek jellemzik, amelyek a betakarítási veszteséget jelentősen csökkentik. Kimagaslóan termő, korán betakarítható, kipergésre nem hajlamos, egyöntetűen beérő fajta, amely az elmúlt – a szójának kifejezetten nem kedvező – két évben is biztonsággal hozta a a jó eredményeket.

Magtermése 7,6%-kal meghaladta az összehasonlító fajták átlagát (NÉBIH 2012.). Javasolt tőszám: 500 000 tő/ha. Bevizsgált GMO-mentes vetőmag áll rendelkezésre.

ANGELA

Minősítés éve: 2011. MgSzH.

Középérésű csoportba tartozó szójafajta. Magyarország szójatermő területein biztonsággal termeszthető fajta. Közepes növénymagasság jellemzi, megdőlésre nem hajlamos, tenyészideje 145–150 nap. Magtermése 8,6%-kal haladta meg a standard fajták átlagát (NÉBIH. 2012.). Javasolt tőszám: 500.000 tő/ha. Garantáltan GMO-mentes vetőmaggal tudunk szolgálni.

DH4173 – ÚJ!

Minősítés éve: 2012. MgSzH.

Korai éréscsoportba tartozó szójafajta. Magtermése a legjobb volt az éréscsoportjában, amely 13,5%-kal haladta meg az összehasonlító fajták átlagát (NÉBIH 2012.). Termesztési tulajdonságai kedvezőek, megdőlésre és pergésre nem hajlamos. Átlagosnál magasabb olaj- és fehérjetartalom jellemzi.

Jól alkalmazkodott a változó időjárási viszonyokhoz, de előnyben részesíti a jó tápanyag-ellátottságú és jó vízgazdálkodású területeket. Több szintű virágképzés mellett kiváló magkötése biztosítja a kiemelkedő terméshozamot, ami korai éréssel párosul.

Javasolt termőtő: 500.000 tő/ha. A vetőmag előállítása során garantált GMO-mentesség.  2014-ben tervezzük köztermesztésbe történő bevezetését.

Fajtáink 150 000 szem/zsák kiszerelésben kaphatóak, rhizobium baktériummal kezelve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58