Siker 17. alkalommal is - Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok

Agro Napló
Az elmúlt 17 év legfontosabb hazai szakmai eseményévé vált az Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok. Az április 23–25-én megrendezett kiállítás a megszokott magas színvonalat hozta mind a bemutatott tenyészállatok, mind a kiállítás szervezése tekintetében.  




A rendező Hód-Mezőgazda Zrt., valamint a társszervező Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezetei a magasan tartott elvárásokkal vívták ki az elismerést, mely szerint Hódmezővásárhelyen rang megjelenni és itt részt kell vennie minden valamit is magára adó állattenyésztőnek, cégnek, iparágnak.

A Hód-Mezőgazda Zrt. a sikert a közös munka eredményének tartja, mert egy kiállítás attól lesz sikeres, ha a szakma is annak értékeli. Az, hogy egy vidéki kiállítás 17 éve folyamatosan tud fejlődni, minőségében és a kiállítók létszámában is a terület adta méreteket betöltve növekedni, maguknak a kiállítóknak köszönhető. Ők döntöttek úgy, hogy a hármas határ közelében, a tavaszi kiváló időpontban időt és energiát fordítanak arra, hogy tenyészállataikkal, technikai és egyéb berendezéseikkel, állategészségügyi, tartástechnológiai termékeikkel megjelennek Hódmezővásárhelyen.





Fekete Balázs – aki nemcsak a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatójaként, a kiállítás egyik egykori ötletadójaként kezdettől fogva fő szervezőjeként, de a MÁSZ elnökeként is tisztában van az ágazat helyzetével – már évek óta hangoztatja: az, amit a tenyésztők Vásárhelyen bemutatnak, az állattenyésztés csúcsa, színe-java, s egyben követendő példa. Leginkább lelkesedésben az, s elszántságban, hogy még vannak olyan fanatikus, megszállott tenyésztők, akik nem hagyják az értékeket kárba veszni olyan piaci viszonyok között sem, amikor a hízóár csökken, a tej felvásárlási ára miatt a termelés hosszú hónapok óta veszteséges, a kereskedelmi forgalom minden területen egyszerûen csak a kriminális jelzővel illethető.






A kedvezőtlen piaci helyzet ellenére a 2010-es kiállításra minden eddiginél nagyobb létszámmal neveztek be a tenyésztők, s a nemzetközi bíráló bizottság tagjai idén is úgy értékelték a bemutatott állatokat, hogy azok többsége felkészítettségben, genetikai színvonalban Európa bármely show-ján megállná a helyét. A Hód-Mezőgazda Zrt. munkatársai voltak annak idején az elsők hazánkban, akik a tenyészállatok felvezetésének, felkészítésének fortélyait eltanulták külföldön, majd elterjesztették az állatbemutatás modern kultúráját. Ma a tanítványok nagyon sokszor lehagyják elődeiket, nemzetközi szinten készítik fel a bemutatóra a tenyészállatokat, s érnek el velük szép eredményeket.



Fekete Balázs – a vártnál is nagyobb siker ellenére – nem értékelte túl az idei kiállítást, az szerinte is közelít ugyan az európai szinthez, de a lényeg az, hogy jövedelmezőség és üzleti kapcsolatok szintjén is eredményes legyen a szakmai találkozó a megjelentek részére. A kiállítók mind a látogatottsággal, mind üzleti találkozóikkal elégedettek voltak többségében, a gépkiállítóknál egyértelmûen látszott, hogy akkor megy jól egy szakmai rendezvény, ha támogatás is van a láthatáron. Mindenesetre a választék miatt sokan nézték meg a kiállított munkagépeket is, kértek ajánlatokat a pályázati lehetőségek újra indulása reményében.





A kiállítás már évek óta nemzetközi látogatottsággal bír, amit a hat évvel ezelőtt elkezdett díszvendég ország státusz is fokoz. Idén Horvátország volt a díszvendég, melyet Petar Èobankoviè mezőgazdasági miniszter és delegációja képviselt, s akikkel Gráf József leköszönő miniszter tekintette meg a kiállítást, s folytatott szakmai megbeszélést.





Bár a kiállítás fő szakmai tematikája változatlan, azaz a szarvasmarha, sertés, ló, juh, kecske és baromfi tenyészállatok megmérettetése, bemutatása, bírálata, értékelése a fő program, azért a szervezők minden évben igyekeznek valami kis pluszt is bemutatni; legyen az egy Kenderesről elhozott 520 kg-os házikedvenc óriás sertés, vagy éppen egy-egy új lovas bemutató, illetve az egyre jobban felfejlődő vadászati kiállítási részleg.



A kiállítás szakmai rangját és elismertségét az is emeli, hogy minden eddiginél több cég vett részt a termékdíj pályázaton is, mely állattenyésztés és növénytermesztés kategóriákban adott ki nagydíjat. Sok kiállítói standon már az idei, illetve a korábbi évek termékdíjait elismerő okleveleket is láthatóvá tették a nagyközönség számára.

A képviselt hazai és külföldi cégekkel együtt 2010-ben 400 kiállító vett részt a XVII. Alföldi

Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon több mint 1000 tenyészállattal.





A kiállítás médiatámogatója, az 
 által készített anyagagokat a következő linkeken nézheti meg:



http://www.agronaplo.hu/hanganyagok/159  - Megnyitó

www.agronaplo.hu/hanganyagok/155 - Díjátadó hanganyaga/képgalériája

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/279 - A „Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2010.” és a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2010” pályázat nyertesei

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?