Aktuális támogatások

Agro Napló
A 2010. évi egységes kérelem beadása 2010. június 9. dátummal lezárult. A vis maior esetek bejelentése a W0103 elektronikus kérelem beadásával lehetséges az ügyfélkapun keresztül. A vis maior kérelmekhez postán csatolni kell a falugazdász által felvett jegyzõkönyvet, amelyet a megyei MVH kirendeltséghez kell elküldeni.

Amennyiben a tervezett tavaszi vetésû kultúra elvetésére nincs lehetőség vagy az őszi vetésû kultúra a vízborítás miatt kipusztul, az érintett terület hasznosítási kódját javasoljuk a vis maior bejelentésére szolgáló felületen „Pihentetett terület”-re (PIH01) változtatni. 



- A SAPS támogatás pihentetett területre elutasított vis maior kérelem esetén is kifizetésre kerül, hiszen a támogatásnak nem feltétele egy adott növénykultúra, az a megfelelő kultúrállapotban tartott területre is kifizethető. 



- AKG jogcím esetében azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a „Pihentetett terület” hasznosítási kódra kifizetés kizárólag csak elfogadott, azaz indokolt vis maior esetén lehetséges.





Agrár-kárenyhítés



Az MVH határozatban értesíti az érintetteket a kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettségről, annak összegéről és a befizetés részletes feltételeiről. Különösen fontos, hogy az érintettek a befizetést június 30-ra történő beérkezéssel, banki átutalással teljesítsék, mert kizárólag az a befizetés fogadható el, amit legkésőbb ezen a napon jóváírnak a kárenyhítési lebonyolítási számlán. Az átutalást javasolt legkésőbb június 20-ig elindítani, hogy ez a feltétel biztonsággal teljesüljön! A káreseményeket a termelő lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál, a káresemény bekövetkeztétől számított tíz napon belül kell bejelenteni a 32/2009. (III. 31.) FVM rendelet melléklete szerinti nyomtatványon. 



- Az MVH 79/2010. (V. 19.) számú közleménye

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásának igénybevételéről



A támogatás alapja: a támogatás alapját a zöldség-gyümölcs termelői csoport által az elismerési terv adott féléves vagy éves időszakában megvalósított azon beruházások képezik, amelyek az elismerési tervben előírt és a termelői szervezetként való elismerés megszerzését szolgáló intézkedések megvalósítását segítik elő. Támogatás igénylése szempontjából a beruházásokkal összefüggésben kiállított számlán feltüntetett teljesítési dátum az irányadó.

A támogatás formája: tőketámogatás a bekerülési érték figyelembevételével.

A támogatás mértéke: a számlával igazolt nettó bekerülési érték 55%-a.

Az elszámolható kiadások maximuma: az elismerési tervben intézkedésenként jóváhagyott keretösszegek.



A féléves és éves támogatási kérelmeket a IV. pontban meghatározott nyomtatványokon és csatolandó mellékletekkel az elismerési terv végrehajtásának éves, illetve féléves időszakainak végétől számított három hónapon belül, a hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet az V. pontban meghatározott nyomtatványon, postai úton az alábbi címre kell benyújtani: MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága, 1385 Budapest, 62. Pf. 867.





- Az MVH 81/2010. (V. 19.) számú közleménye

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás 2010. évi kifizetésének igényléséről



A termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatáshoz kapcsolódó kifizetési kérelmet az MVH által rendszeresített formanyomtatványokon, az MVH Központi Hivatalának címére (1385 Budapest 62. Pf.: 867) postai úton kell benyújtani egy példányban. 2010. évben a kifizetési kérelem benyújtására 2010. június 1. és június 30. között nyílik lehetőség.



A termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének formanyomtatványai:

• Termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás, kifizetési kérelem főlap (D0604-03) jelen közlemény 1. számú melléklete szerint;

• Termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatás, kifizetési kérelem betétlap (D0605-03) jelen közlemény 2. számú melléklete szerint.



Csatolandó mellékletek:

• Éves beszámoló másolata

• Analitikus nyilvántartás





Nem termelő beruházások



A tavalyi évhez hasonlóan 2010-ben is kizárólag elektronikus úton fogadja az MVH a kérelmeket június elseje és július 26-a között.

Támogatási kérelmet a következő beruházásokra lehet benyújtani: mezővédő fásítás, sövénytelepítés, természetvédelmi és környezetvédelmi célú gyeptelepítés, rovarteleltető bakhát létesítése. Eszközbeszerzésre két jogcímen igényelhető a támogatás: természetes alapú kerítés és madárvédelmi berendezés létesítése.

Kifizetési kérelem benyújtására minden évben az egységes kérelemmel együtt van lehetőség, illetve eszközbeszerzések esetén minden évben október 1. és 31-e között is.

A támogatás igénylésének részletes feltételeit a 33/2008 (III.27) FVM rendelet tartalmazza. 





- A MVH 64/2010. (IV. 29.) számú közleménye

A mezőgazdasági területek erdősítése támogatás igényléséről



A támogatási kérelmet, az érintett földterület elhelyezkedése szerint illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervéhez – az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon – kell benyújtani. A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak: 2010. május 1. és június 30. között.





Forrás: www.mvh.gov.hu • www.agrarkamara.hu • www.fvm.hu

Berta Dávid • Hegedûs Szilvia • Farkas Endre

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!