Szárítóüzem beruházás elõtt

Agro Napló
Érdemes átnézni néhány dolgot. Ha terményszárításról beszélünk, akkor nem csak a gabonaszárító gépre kell gondolnunk.  

A terményszárító üzem beruházásához hozzátartoznak az azt kiszolgáló gépek is. Különböző terménytisztítók, magszállító rendszerek (rédlerek, csigák, serleges felhordók), porleválasztók. Ehhez kapcsolódnak a surrantócsövek és egyéb lakatos szerkezetek, valamint összeszerelési díjak, villanyszerelési és beüzemelési díjak. A beruházás részét képezi még a villamos energia ellátás és a termény szárításához szükséges energiahordozó biztosítása is.



A terményszárító üzemek építési engedély köteles beruházások. Az engedélyezési tervek elkészítésének költsége és az adminisztrációs költségek nem jelentősek a komplett beruházási összeghez viszonyítva, viszont a teljes procedúra időtartama az építési engedély kiadásáig több hónapot igénybe vesz. Az ÁBER Kft. nagy tapasztalattal rendelkezik a szárító üzemi engedélyezési tervek elkészítésében. A gépértékesítés és összeszerelés mellett minden ügyfelünk számára nyújtjuk ezt a szolgáltatást. A tavalyi jogszabályváltozás miatt a korábbiakkal ellentétben ma már a mobil szárítókra is kell építési engedélyt kérni, így azon ügyfeleink számára, akik mobil szárítót vásárolnak tőlünk, szintén elkészítjük az engedélyezési terveket.





Nagyon sokan elfeledkeznek róla, hogy jelentős költségként merül fel az építészeti munkák ára is. Az ÁBER Kft. Delux szárítója „fekvő” kivitelû mely kisebb alapozási költségeket igényel, mint általában a toronyszárítók. A teljes szárító üzem építészeti kiviteli terveihez díjmentes adatszolgáltatást nyújtunk. Igény esetén az építészeti kivitelezési munkák elvégzését is vállaljuk, de általában helyi, környékbeli cégeket javasolunk megbízni a munkával mert helyben költséghatékonyabban tudnak dolgozni.



A szárító telepek egyik alapvető része a termény fogadását ellátó garat, ami lehet mély vagy áthajtós rendszerû. Ezek nagy befogadó képességûek általában, de nagy hátrányuk, hogy magas az építési költségük és karbantartásuk rendkívül körülményes, sokszor ellepi a víz. Ezt a hátrányt a garatrédlerrel ellátott előtároló kiküszöböli. Az íves garatrédlerek a felszínre helyezett felvonót tudják tölteni, ezért az akna elhagyható. A tranzittartály megépítése mindenképpen ajánlatos a folyamatos üzem fenntartása érdekében. Ezt használhatjuk a továbbiakban esetleg tárolásra is, a szellőztetése megoldható az úgynevezett „Légrakéta” segítségével.



Gelencsér Péter • ügyvezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02