A tejtermelés-ellenõrzött tehénállományunk változásai

Agro Napló
II. rész. Az egyes megyék tejtermelés-ellenõrzött tenyészeteinek részesedése a tehénállományból és az összes tejtermelésbõl

A tejtermelés-ellenőrzött állományok számáról, méretéről, valamint összes és fajlagos tejtermeléséről gyûjtött adatok hosszú idősora komoly összefüggések és figyelemre méltó tendenciák feltárására ad lehetőséget.



A sok összehasonlítási lehetőség közül a 2001 és 2009 által határolt kilenc éves időszakot a december havi ellenőrzési adatok alapján elemeztük, és ezt folytatjuk a következőkben is.



Az ország teljes tejtermelés-ellenőrzött állományáról írott előző tanulmány eredményeinek elemzése közben vált világossá, hogy az elmúlt évek folyamatai az egyes megyékben (az országos tendenciától és egymástól is) eltérően zajlottak.





http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/393





A „bőség zavara” okozta terjedelmi korlátok lehetetlenné teszik, hogy valamennyi tulajdonságon bemutassuk, miként változott az egyes megyék országon belüli és önmagához mért „poziciója”. Most az egyes megyék tenyészetei (másképpen: a piaci szereplők) számának, az ellenőrzött tehénállományok létszámának és az ellenőrzött tehénállomány ellenőrzés-napi összes tejtermeléséből teljesített részesedésének változásait ismertetjük.



Miközben az ország ellenőrzött tehénállományának összes tejtermelése – a kilencből nyolc évben – négy és nyolc százalékkal „alulmúlta” a bázisként használt 2001-es évit, a tejtermelés-ellenőrzött tehénállomány záró létszáma több mint 25%-kal csökkent.



2001 decemberben 832 tenyészet 244 478 tehene termelt 4 159 942 kg tejet, kilenc évvel később közel 40%-kal kevesebb (515) tenyészet 181 085 tehenének napi tejtermelése 3 812 015 kg volt. (táblázat)



Ennek a tendenciának az ismerete még kontrasztosabbá teszi a tizenkilenc megye változásait. A kilenc év mindegyikének országos átlagát vettük bázisnak s ettől (a 100%-tól) mértük az ország összes tejtermeléséből való részesedés, a záró tehénlétszámnak és a tenyészetek számának változását. Egy – csupán a statisztikában létező – „átlag megye” részesedése 5,3% de ez a szám mégis sokat mond, ha ezen az ábrán megnézzük, hogy ennél kisebb (vagy nagyobb) volt-e az ellenőrzött tehenészetek és/vagy a tehénállomány aránya!



Az egyes megyék idősorain jól látszik, hogy az elmúlt kilenc év során – évenként és összességében – a különböző adottságú megyék tenyészetei különbözően reagáltak bizonyos hatásokra.



A 2001-es évben, az összes tejtermelésből (a potenciális piaci lehetőségből?!) való részesedés tekintetében a 19-ből a következő hét – Hajdú-Bihar, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém – megye adta az összes tejtermelés több mint felét (közel 54%-át) (táblázat).



A közbeeső évek változásaitól eltekintve, megnéztem ugyanezeknek a megyéknek a 2009-es helyzetét: miután mind a hétnek a „részesedése” növekedett, együtt több mint 58%-át adták az összes termelésnek.



Az összes tejtermelésből 1% körül csökkent részesedésû megyék közül Csongrádé 6,0-ról 5,2%-ra, Bács-Kiskuné 5,2-ről 4,0-re, Tolnáé 4,8-ról 3,9-re, Somogyé 4,2-ről 3,0-ra és Hevesé 2-ről 1,1%-ra esett.



Az értékelt kilenc év tendenciája szinte valamennyi megyére jellemző: ahol, és amelyik évben a tehénállomány csökkenés nagymértékû volt, ott az adott megye „poziciója” romlott, vagyis részesedése az ország összes tejtermeléséből kisebb lett.

 


 

 



Folyt.: III. rész: Az egyéb fontos paraméterek, mint az egyes állományok méretének, a fajlagos hozamoknak megyénkénti alakulását a következő tanulmányunkban mutatjuk be.





Lejegyzte: Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

Sok múlik a gabona áttelelésén

Sok múlik a gabona áttelelésén

Nyugalmi állapotban vannak a gabonák, de az őszi kalászosok termését nagymértékben befolyásolhatja még az időjárás – idézi a nak.hu a Figyelő legfriss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?