Hatékony repcevédelem a kezdetektõl

Agro Napló
Mikor és mivel védekezzünk az õszi káposztarepce fontosabb kártevõi ellen?  

Az őszi káposztarepcében a rovarkártevők vetéstől aratásig megállás nélkül jelen vannak. Túlzott elszaporodásuk nyomán súlyos károkat idézhetnek elő, így az őszi káposztarepce növényvédelmének sarkalatos pontja a rovarkártevők elleni védekezés.





A rovarölő szeres beavatkozások hatékonyságát alapvetően meghatározza a kezelések pontos időzítése. A táblaszintû döntéseket érdemes rendszeres határszemlékre alapozni, mely meglehetősen időigényes, de mindenképpen kifizetődő ráfordítás. Precíz időzítés esetén is gyakran előfordul, hogy egy termesztési ciklusban 4–5 rovarölő szeres beavatkozásra van szükség.

A kívánt hatás elérése érdekében fontos szempont, hogy ehhez mindig a megfelelő készítményt válasszuk.



Tavasszal általában a nagy repceormányos jelenik meg először a repcetáblákon, melyet valamivel később a repce-szárormányos követ. A védekezési időpont megállapításához érdemes február végén, március elején kihelyezni és legalább kétnaponként ellenőrizni a sárga tálakat. A permetezés az első ormányos csapdába ejtését követő 1 héten belül történjen. Hosszú évek tapasztalata mondatja, hogy a legjobb készítmény ekkor a NURELLE D (0,6 liter/ha). A hőmérséklet ebben az időszakban még alacsony, alig több mint 7–10 C° és az ormányosok imágói gyakran rejtett helyen tartózkodnak. Az első védekezés éppen ezért csak olyan készítménnyel hatásos, amely gázhatással rendelkezik, valamint hideg időben is tökéletesen kifejti hatékonyságát (1. ábra).


A repce-fénybogarak betelepedésével akkor kell számolnunk, amikor a hőmérséklet eléri a 15C°-ot. A legnagyobb kártételt közvetlenül a virágzás előtt, bimbós állapotban okozzák, ezért még ezt megelőzően szükséges beavatkozni. Ha növényenként egy fénybogarat találunk, vagy az imágók egyedsûrûsége eléri a 4–5 db/m2-t, használjuk a DURSBAN DELTA-t 2,25 liter/ha dózisban. Abban az esetben, ha a repce-fénybogár nagyon magas egyedszámmal van már jelen, megfelelő tartamhatás mellett, gyors és letaglózó beavatkozás indokolt. Ilyenkor jön számításba a két hatóanyagot tartalmazó DURSBAN DUO, mely kitûnik a fénybogarak elleni hatékonyságban (2. ábra).

 




 

A repcebecő-ormányos megjelenése a repce-fénybogarat követi, kártétele a becőképződés idején kritikus. (A veszélyességi küszöb 1–2 db imágó/m2.) Az ellene való védekezés már a fénybogarat célzó beavatkozással megkezdődik. Ilyenkor a becőormányos ellen mind a DURSBAN DELTA (2,25 l/ha), mind pedig a DURSBAN DUO eredményesen bevethető (3. ábra).






A Dow AgroSciences repcében engedélyezett rovarölő szerei a sárgabimbós állapottól már nem használhatók fel!





Hoffmann Péter • fejlesztőmérnök

+36-30/384-1394



* A Dow AgroSciences LLC védjegye.

A fent leírtak tájékoztató jellegûek. Felhasználás előtt mindig

olvassa el és tartsa be a termékek címkéjén található utasításokat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!