NIR gyorsvizsgálati technika a Servitec Kft-tõl

Agro Napló
Színvonalas szakmai rendezvényt tartott közös szervezésben a Servitec Kft. és a Gabonaszövetség Tatán. A szakember találkozó fókuszában a NIR gyorsvizsgálati technika gabona-, takarmány- és bioenergia iparban hasznosítható új applikációs lehetõségei álltak.  


 

 

Neves előadók adtak elő: dr. Popp József a fenti szegmensek agrár-közgazdasági összefüggéseiről, továbbá dr. Salgó András a bioaktív komponensek nemesítést támogató NIR vizsgálatáról, dr. Tömösközi Sándor, a készülő új búzaszabvány jelenlegi állapotáról, valamint Pótsa Zsófia a közelgő gabona betakarítás várható minőségi és mennyiségi alakulásáról.



Dr. Nógrádi Sándor a Servitec Kft. ügyvezetője és Hajas Attila applikációs specialista prezentációt tartott a NIR gyorsvizsgálati technika immár klasszikussá vált gyakorlati előnyeinek összefoglalásáról, mérési módszerrel megvalósítható új eredményekről, applikációk ismertetéséről. Ezek közül a legfontosabbak búza vonatkozásában a még fejlesztés alatt álló penészgomba (fusarium) monitorozása, az egyre fontosabbá váló W alveográfiás érték becslése az egy mérési cikluson belül a többi értékmérő paraméterrel.

 

A már rutinszerûen megoldható keveréktakarmány gyors analízise mellett újabban lehetőség nyílik szálas- és siló- takarmányok mérésére is a technikával. A bioetanol és biodízel gyártás alap-, köztes és végtermékei gyorsvizsgálatára szintén vannak kidolgozott kalibrációk a Foss mûszerekre. Egy új fejlesztés pedig már lehetővé teszi a diódasoros NIR technika alkalmazását akár 3 tonna/órás kapacitással mûködő szortírozó berendezés feldolgozó technológiába történő beépítését is.

 

Bővebb információ

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!