Tõgybimbó állapotát értékelõ rendszer - II. rész

Agro Napló
Az elõzõ számban megjelent cikkünkben arról számoltunk be, hogy szerencsés kategorizálni a tõgybimbók alakját, és állapotát. Így idõben fény derülhet a jövõben felmerülendõ problémákra.  

A jelen publikációban a rendellenességek, és a betegségek kialakulását boncolgatjuk, táblázatok segítségével. Melyek nem azt foglalják magukba, hogy a tőgybimbó elváltozását, mely kórokozó okozza. A helyzet az, hogy sok esetben az elváltozások számos tényező miatt lehetségesek.



Az 1. táblázat megmutatja a lehetséges klinikai tüneteket és a helyüket, megjelenésüket a tőgyön. A 2. táblázat leírja a különböző tényezőket, amelyek befolyásolhatják a tőgy funkcióját és választ kaphatunk, hogyan ismerhetjük fel ezeket.




 

 

 

 

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

 


 

 

 

Első tejsugarak után, de fejés előtt: a tapasztalat azt mutatja, hogy a tőgybimbó értékelések a fejés előtti első tejsugaraknál, tehát még a fejés előtt megmutatja a krónikus betegségek miatti legfőbb elváltozásokat.

 

Fejés utáni értékeléskor – a fejőkehely levételekor – átmenetileg megjelenhetnek rövid távú elváltozások a gépi fejés miatt. Mivel a tőgybimbó hosszadalmas kiképzésnek van kitéve, a stimuláció, a fejések miatt, érdemes feljegyezni, hogy mikor volt utoljára fejve. A négy bimbót külön kell értékelni. A bimbó hossza és alakja befolyásolja a hiperkeratózis előfordulását. A hegyes végû tőgybimbónál gyakrabban kialakul hiperkeratózis, mint kerek végû bimbónál. A sima végû tőgybimbónál alakul ki legkevésbé. A kutatások azt jelzik, hogy a hosszú tőgybimbónál több a hiperkeratózisos, mint a rövid tőgybimbónál, illetve az elülső tőgybimbóknál is kevésbé alakul ki, mint a hátsóknál.



Az amerikai és a holland eredmények azt mutatják, hogy a magasabb tejhozamú teheneknek jelentősen rosszabb a tőgybimbó kondíciójuk, mint az alacsonyabb tejhozamú társaikénak.



Változások a tőgybimbó bőrén, gyakorta kapcsolódhatnak a hideg időjáráshoz, a csípős szélhez, a nem megfelelő takarmányhoz, vagy akár egy helytelen szerhasználathoz. A tőgybimbó pontozásánál fel kell állítani a diagnózist, nagy körültekintéssel. Minden olyan tényező, amely befolyásolhatja a bimbót, számításba kell venni.



Legalább 20 tehenet, vagy a csoport 20%-át meg kell vizsgálni,

amikor értékeljük a tőgybimbót.





Az időjárás szélsőséges változása a legfőbb oka a tőgybimbó állapotának romlásában. A hiperkeratózis önmagában nem utal arra, hogy a fejés eszközei meghibásodtak, vagy akár kapcsolatba hozható lenne a nagyfokú fertőzési aránnyal. Mindenesetre a fejőgép optimális beállítása elengedhetetlen a professzionális fejésnél. Ha igyekszünk mindezekre odafigyelni, lecsökkenthetjük a hiperkeratózisos egyedek számát.



Eredeti cikk címe: „Here's a system for evaluating teat condition”

Szerző: Jenks S. Britt, D.V.M., and Ralph Farnsworth, D.V.M.

Forrás: internet

Fordította: Pásztor Szilvia

A cikk szerzője: Pásztor Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!