Piacot nyit a gazdáknak a PANNONPOWER

Agro Napló
Energianövények - kiszámítható és biztos jövedelem az agráriumnak  

Kiszámíthatóság, hosszú távon stabil jövedelem és a szabad kapacitások lekötése – ezeket a lehetőségeket kínálja a gazdák számára az energianövények termesztése. Ez lehet akár rövid vágásforgójú fa-, akár energianád-ültetvény, de a PANNONPOWER pécsi biomassza tüzelésû erőmûve a mezőgazdasági melléktermékeknek is kínál piacot.



Magyarországon napjainkban mintegy 4,2-4,5 millió hektáron zajlik szántóföldi növénytermesztés, ugyanakkor több százezer hektárra tehető azon szántóterületek nagysága, ahol a jelenlegi támogatási rendszer mellett is csak nehezen biztosítható hagyományos szántóföldi kultúrákkal a nyereséges termelés. Ezeken a csekély termőképességû talajokon eredményesen termeszthetők viszont a fás és lágyszárú energianövények. A magas vízállású földeken elsősorban a fûzfélék, a vízzel kevésbé ellátott részeken a nyár, az akác vagy a miscanthus jöhet számításba. A szakemberek szerint hosszabb távon akár 300-400 ezer hektár rövid vágásfordulójú, fás szárú ültetvénynek is lehetne realitása Magyarországon.



A kínai nád néven is ismert miscanthus 15 évig életképes, a 3,5-4 méter magasra növő nádfajtát a teljes életciklus alatt a második évtől kezdve be lehet takarítani a növekedés ütemétől függően. A fás szárú energianyár kétévente éri el a betakarítási méretet. Mindkét növény jól tûri a szélsőséges időjárási körülményeket, és azokon a területeken is jó növekedési átlagot biztosítanak, ahol az élelmiszer alapanyagként számon tartott növényi kultúrákat nem lehet gazdaságosan termeszteni.

 


 

 



Az energiaültetvények létrehozásához nincs szükség a szántóföldi terület mûvelési ágának megváltoztatására, ami egyben azt is jelenti, hogy a szántóföldi növényekre járó támogatást ilyen ültetvényekre is megkapják a gazdák. Mivel az energetikai célú növények termesztési ciklusa hosszabb, eltér az egyéb szántóföldi kultúrák termesztési ciklusától, ami hozzásegíti a gazdálkodókat tevékenységük optimalizálásához: a betakarítás, vagy az ültetvényt övező kerítés karbantartása akkor végezhető el, amikor más szántóföldi munka nincs, így az ültetvény az eddig holt idénynek számító hónapokban is munkalehetőséghez juttatja a gazdákat.



A hosszú távú beszállítói szerződések révén kiszámítható és biztos pénzforrást jelent az energianövények termesztése, ami a folyamatosan változó piaci körülmények, a szélsőséges időjárás és az Európai Unió agrártámogatásainak várható csökkenése miatt egyre fontosabb szempont a gazdák számára. A PANNONPOWER Holding Zrt. évente több milliárd forintot költ el biomassza tüzelőanyagra, aminek jelentős része a térségben energianövényekkel gazdálkodó és a mezőgazdasági melléktermékeket hasznosító gazdálkodókhoz kerülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!