A kalászosok gyomirtása: a gyomviszonyok változása szerint

Agro Napló
A legutóbbi Országos Gyomfelvételezés eredményei igazolták vissza, hogy a gyomflóra változása újabb és újabb kihívások elé állítja a növényvédelmet. Kalászosokban különös figyelmet érdemlõ fajok az ebszikfû, mezei acat, ragadós galaj és a napraforgó árvakelés.  

A jelentős termésveszteségeket okozó ebszikfû évtizedek óta a leggyakoribb gyomnövény gabonában, annak ellenére, hogy a legtöbb használatban lévő hatóanyag jó hatékonyságú ellene. Mezei acattal fertőzött területen hangsúlyt kell fektetni a gyomfaj elleni vegyszeres védekezésre, hogy az acatfoltok terjeszkedését idejében megállítsuk. A gyomfaj elleni védelemben kiemelendő fontossággal bír a megfelelő mechanikai beavatkozásokra alapozott tarlókezelések jelentősége. A ragadós galaj a legnehezebben irtható kétszikû gabonagyomok közé tartozik, emellett már igen alacsony tőszám mellett is kimutatható termésveszteséget okoz. A napraforgó termesztése után hosszú évekig okozhat gyomosodási problémát, mélyről kelő, agresszív gyomnövényként. A napraforgó jelentős termőterülete miatt a szántóföldek nagy része fertőzött. Az utóbbi években azt is figyelembe kell venni, hogy a herbicid ellenálló napraforgó hibridek árvakelései az ALS gátló herbicidekkel szemben különböző szintû ellenállósággal rendelkeznek.



A DuPont kalászos gyomirtó szer ajánlata megoldást kínál a fent leírt problémák leküzdésére is.



A kalászosok gyomirtására évek óta kiváló készítmények közül választhatunk a DuPont ajánlatából. Az Ally® Max SX® hatóanyagai levélen és talajon keresztül is kifejtik hatásukat. A kétszikû gyomfajok széles spektrumát (a mezei acatot is beleértve) kiválóan irtja, emellett nagy széltippan ellen is hatásos. A tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú Granstar® Super 50 SX® a kalászosokban előforduló legtöbb kétszikû gyomnövény ellen kiváló hatású, ezentúl rugalmas felhasználású, akár a zászlós levél megjelenéséig. Modern formulációjának köszönhetően könnyebb kezelhetőséget, jobb hatékonyságot biztosít. A Pointer Star™ három hatóanyaga révén kiválóan irtja a gabonában előforduló jelentős kétszikû gyomfajokat, beleértve a ragadós galajt, mezei acatot és a herbicid toleráns napraforgó árvakelését is. A gabona 3 leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig kijuttatható és túlfejlett gyomok ellen is hatásos.



A DuPont kalászos gyomirtók legújabb tagja a Granstar® SuperStar, mely két szulfonilkarbamid és a fluroxipir kombinációja. Kedvező hektárköltség mellett kiválóan és gyorsan irtja a gabona valamennyi jelentős kétszikû gyomnövényét. A készítmény további előnyös tulajdonsága, hogy mindhárom hatóanyag lebomlik a tenyészidő során, így nem jelent problémát a vetésváltásban még extrém száraz körülmények között sem.



A Granstar® SuperStar minden gyomösszetétel esetében hatékony a kétszikû gyomnövények – az általános kalászos gyomfajok, mezei acat, ragadós galaj és herbicid toleráns árvakelésû napraforgó – ellen is. A gyomnövényekben a hatóanyagok gyorsan transzlokálódnak, a gyomnövények növekedése néhány órán belül leáll, így ezután már nem tudnak versenyezni a kultúrnövénnyel. Mindhárom hatóanyag rendkívül szelektív a kalászosokban, így biztonságosan alkalmazható a zászlóslevél kiterüléséig (zabban 2 nóduszig).

A legkisebb egységcsomag 3 ha kalászos gabona kezelésére elegendő.

 


A DuPont kalászos gyomirtó szerei 2012-ben

 

 

 



A formulációk – SX® vízben oldódó granulátum, illetve folyékony, EC – az egyszerûbb használat mellett, hatékonyabb valamennyi kalászos gabona gyomnövény ellen.



Az SX® formulációban előállított termékek számos, részletes vizsgálat eredménye és a korábbi szántóföldi tapasztalatok szerint a permetlé, illetve a hatóanyagok jobb penetrációjának köszönhetően látványosabban, gyorsabban fejtik ki hatásukat még olyan gyomnövények ellen is, amelyeket vagy vastag viaszbevonat borít, vagy erősen szőrös a levelük. Ilyenek például a galaj, a füstike fajok vagy a fehér libaparéj, az árvácska és a porcsinkeserûfû. A formulációnak köszönhetően ezek az SX® termékek a permetlében valódi oldatot képeznek. Ez nem hangzik valami nagy szenzációnak, de a gyakorlatban a tennivalókkal amúgy is túlterhelt permetezési szezonban óriási annak a jelentősége, hogy a permetezőgép tartályának kimosása egy- két vizes öblítésre csökken a szulfonilureák esetében megszokott több lépésből – mosásból és további öblítésekből – álló időigényes folyamat helyett. Használatukkal a drága, inaktív mosásra fordított idő akár 80 százalékkal is csökkenthető.





A DuPont termékekkel kapcsolatban bármilyen információért hívja a 06-23/509-400-at, vagy a telefonos növényvédelmi tanácsadó szolgálatot a 06-30/212-6222 telefonszámon. Keresse a DuPont termékekről szóló információs honlapot a www.dupont.hu  címen az interneten.





A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!



® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03