Mirõl beszélünk, amikor a fû szilázs minõségérõl beszélünk?

Agro Napló
Miért fontos a fû szilázs minõsége? A fû szilázs olyan olcsó takarmányt jelent, amelyet a téli idõszakban lehet feletetni. A fû szilázs készítésének folyamata 3-4-szer ismételhetõ ugyanazon a területen évente. A fûfélék gyors növekedése által nagy mennyiségû biomassza képzõdik, amely gazdaságosan silózható, ha megfelelõ eljárást alkalmazunk. Mivel a tehenek tejtermelése az utóbbi években lényegesen megnövekedett és ezzel a tápanyagigényük is egyre nõtt, valamint a bendõ kapacitása ezzel szemben limitált, már nem elegendõ egyszerûen csak szilázst termelni, hanem a minõségi szilázskészítésre kell törekedni.  


 





Hogyan érjünk el kiemelkedő minőséget a fû szilázsban?



A fûféléknek a kukoricához viszonyítva relatívan kevesebb a cukortartalma és magasabb a fehérjetartalma, magasabb a pufferkapacitása, amely megnehezíti az erjesztését. A vágási magassága is eltérő (5–7 cm fû és 20–30 cm kukorica), amely megnöveli a kockázatát a talajjal (Clostridiumokkal) való szennyeződésének.



A jobb erjedés és a magasabb tápanyagtartalom menedzselése:



- Helyes betakarítási idő megválasztása (30–45% száraz anyag): a növénynek ebben a növekedési szakaszában remek egyensúly van a cukortartalma és a pufferkapacitása között, ugyanakkor a nyersrost-tartalma is elfogadható. Az optimálisnál alacsonyabb szárazanyag-tartalom esetén megnő a kockázata a Clostridiumokkal való szennyeződésnek, valamint magasabb veszteségekre számíthatunk a kicsorgás miatt. Magasabb szárazanyag-tartalom magasabb nyersrost-tartalmat jelez, amely megnehezítheti a tömörítést. Az optimális részecskeméret a fû szilázsok esetében kevesebb, mint 4 cm. Van egy szabály, hogy elérjük az optimális tömörítést: minél nagyobb a szárazanyag-tartalom, annál kisebb kell legyen a részecskeméret.



- Földdel való szennyeződés csökkentése (hamutartalom 10% alatt): a kockázata magasabb, ha a siló viszonylag nedves (

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?