Leander Top - Új kalászos gombaölõ szer a Makhteshim kínálatában

Agro Napló
Kalászos gabonáink termését veszélyeztetõ biotikus tényezõk között kiemelkedõ szerep jut a levélbetegségeknek. A lisztharmat, a vörös- és sárgarozsda, a pirenofórás levélfoltosság valamint a szeptóriás levélfoltosság akár 30–40%-os terméskiesést is okozhatnak. Különös jelentõsége van a vörös- és sárgarozsdának az intenzív technológiákban, mivel mindkét faj biotróf jellegû. Az elvetett fajta fogékonyságától függõen tehát kiemelkedõ fontosságú, hogy ezen kórokozók ellen megvédjük a növényeinket.

Optimális esetben a betegség megjelenése időpontjában védekezünk, a gombaölő szer hatóanyagot a domináns kórokozó szerint megválasztva. A gyakorlatban azonban sok esetben a kezelések számának minimalizálására kényszerülünk, ezért célszerû olyan gombaölő szert választanunk, amely egynél több hatóanyagot tartalmaz, komplett védelmet nyújt a betegségek ellen, és hosszú tartamhatással is rendelkezik. Ilyen új készítmény a Leander Top.

 


Leander Top hatékonysága Septoria tritici ellen (%)

(teljes növény, két héttel a második kezelés után)

 

 

A Leander Top két hatóanyagot (epoxikonazol és fenpropidin) tartalmazó kalászos gombaölő szer. Mindkét hatóanyaga a gombák szterol bioszintézisét befolyásolja, de eltérő helyen avatkoznak be a folyamatba. Míg a triazolok közé tartozó epoxikonazol a demetiláz enzim mûködését gátolja, a morfolin származékok csoportjába tartozó új hatóanyag, a fenpropidin a reduktáz és izomeráz enzimek gátlásán keresztül akadályozza a bioszintézist. A két, eltérő hatóhelyekkel rendelkező hatóanyagnak köszönhetően a Leander Top használata során a betegségekben kialakuló rezisztencia veszélye minimális.

 

Ennek a két hatóanyagnak köszönhetően a Leander Top a levélbetegségek széles spektruma ellen hatékony. A fenpropidin kiemelkedő védelmet biztosít a lisztharmat ellen, az epoxikonazol pedig az egyik leghatékonyabb eszköz a levélfoltosságot és pelyvabarnulást okozó szeptóriák (S. tritici, S. nodorum), illetve a sárga- és vörösrozsda kivédésére. A hatóanyagok nagyon jó zsíroldékonysággal rendelkeznek, ami hozzásegíti a készítményt a gyors felszívódáshoz. A növényen belüli transzlokáció a felszívódás után csúcsirányú, a fiatalabb, intenzíven növekedő növényi részeket is megfelelő védelemben részesíti.

 


Leander Top hatása a termésre (t/ha)

(szárba induláskor és virágzás elején kezelve)

 

 

A készítmény optimális alkalmazási időpontja a szárba indulás/kétnóduszos állapot illetve a zászlóslevél/virágzás kezdete. A védekezések pontos időpontját célszerû a betegség tüneteinek megjelenése alapján megválasztani, figyelembe véve a hajlamosító tényezőket (fajta, elővetemény, tápanyag-ellátottság, időjárás). A készítmény megelőző és gyógyító hatásának következtében hosszú, 4–6 hetes tartamhatással is számolhatunk, a Leander Top a kezelés utáni fertőzések ellen is védelmet nyújt. A kezeléseket 1,5–2,0 l/ha dózisban, 250–400 l/ha vízmennyiséggel, jó permetléfedést biztosító kijuttatás-technika alkalmazásával végezzük el.



További információkért kérjük keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.





Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!