Kentaur 5 G, az új talajfertõtlenítõ mikrogranulátum!

Agro Napló
A vetést, ültetést, palántázást követõen, a legérzékenyebb fenológiai fázisban rendkívül sok veszély fenyegeti a növényeinket. Ilyenkor mindent el kell követni, hogy a megfelelõ kelést és az egységesen fejlõdõ növényállományt megóvjuk minden stresszhatástól, beleértve a talajból támadó kórokozókat és a talajban élõ és ott károsító kártevõket.  

Gyakorlatilag a téma minden termesztett növényt érint, de szántóföldi körülmények között főként a kapásnövények a veszélyeztetettek, ahol kiemelkedő a pattanóbogarak és cserebogár fajok lárvájának, a drótféregnek és pajoroknak a károsítása (1-2. ábra).

 


 


1. ábra. A burgonyát károsító drótféreg (Keszthely, 2008.09.24)

 

 


 


2. ábra. Pattanóbogár lárvája (drótféreg) és

károsítása cukorrépán (Barcs, 2010.05.27)

 

Az ellenük történő védekezés egyetlen hatékony megoldása a talajfertőtlenítés lehetősége, amely esetben a védekezés sikerességét és hatékonyságát erőteljesen befolyásolja az, hogy az említett kártevők biológiáját tekintve több- éves fejlődésmenetûek, valamint a talajzónákban történő mozgásukat az adott évjárat csapadékviszonyai befolyásolják.



Szárazabb, melegebb periódusban ezek a kártevők a talaj alsóbb rétegeibe húzódnak, ezért előfordulhat olyan is, hogy egyébként drótféreggel erősen fertőzött területen szárazabb évjáratban minimális kártételt tapasztalunk, viszont nedvesebb periódusban a kártétel mértéke erősen fokozódik (3. ábra). A diagramból egyértelmûen kiderül, hogy a legveszélyesebb periódus a napraforgó és kukorica vetések és kelések időszaka. Mindenesetre tény, hogy ezek a talajlakó kártevők a csíranövény és annak gyökérzetének károsításán keresztül komoly veszteségeket, drasztikus esetben a növényállomány 70–80%-os redukálását is előidézhetik. A kémiai védekezés szükségességét természetesen célirányos talajvizsgálattal előre jelezhetjük. Drótféregből a 2 db/m2, míg pajorból az 1 db/m2 már a talajfertőtlenítő védekezés szükségességét vonja maga után.

 


3. ábra. A drótféreg mozgása a talajhőmérséklet és csapadékviszonyok

függvényében (Forrás: Jermy és Balázs, 1990)

Nagyításhoz katt a képre

 

 



A Cheminova Magyarország Kft. a fent ismertetett problémák kezelésére fejlesztette ki és ajánlja a magyarországi piacon 3. mikrogranulátumként megjelenő és bevezetésre kerülő Kentaur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátumot. A termék hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely jól ismert kiváló rovarölő hatóanyag, gyakorlatilag a hatáshelyen előforduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet ad. A hatóanyag kontakt gyomor és gázosodó idegméreg. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével fejti ki hatékonyságát. Időjárási körülményektől függően 30 napos tartamhatást biztosít a területen.





Miért előnyös a Kentaur 5 G használata talajfertőtlenítésre?



- Kukorica, napraforgó, burgonya, zöldségfélék esetében rendelkezik okirattal 8-10 kg/ha-os dózisban.



- Biztos és széles körû hatékonyság a klórpirifosz hatóanyaggal.



- A kijuttatás helyén talajnedvesség hatására gázosodik, az ott előforduló talajlakó és csíranövénykori (pl. kukoricabarkó) kártevőket elpusztítja.



- Rendkívül gazdaságos és költségkímélő megoldás!

 



Mire kell figyelni a Kentaur 5 G használata során?



- Csak mikrogranulátum adapterrel felszerelt vetőgépekkel juttatható ki.



- Használata után a területen szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szereket nem szabad használni.



- Leforgatással pontosan ellenőrizzük a dózis adagolását.





Dr. Varga Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?