Gratulálunk a hódmezõvásárhelyi díjazottaknak!

Agro Napló
Az Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár – amelynek az Agro Napló immáron hosszú évek óta a médiatámogatója – mára a hazai agrárium legjelentõsebb seregszemléjévé nõtte ki magát. A hódmezõvásárhelyi Hód-Mezõgazda Zrt. nevéhez fûzõdik a hazai újkori állatkiállítások kultúrájának megteremtése. Az idei, tizenkilencedik alkalommal megrendezett szakmai találkozó hagyományosan azokat a technikákat, technológiákat és termékeket díjazta, amelyek méltán váltják ki a perspektivikus ágazat szereplõinek elismerését.  

Az idei díjak odaítélésénél a bírálók arra törekedtek, hogy hazai értéket illetve értékteremtő munkát, az innovációt jutalmazzák – de a szakszerû cselekvés idejét és módját, valamint a szervizellátást és a magyarországi hálózatokat is minősítették. A díjban részesített cégeket és pályázataikat mutatjuk be olvasóinknak az alábbiakban, a kategóriák szerinti felsorolásban.





Növénytermesztés

I. Input anyagok, termesztés-technológiai ajánlások



Nagydíj: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. – „Pannónia kincse” hazai nemesítésû, GMO-mentes szójafajta termék



A cég több, mint ötven éves múlttal rendelkező szójakutatási programját 2000-ben kezdődően megújította. Munkájuk eredményeként 2008-ban állami minősítést, 2011-ben pedig fajtaoltalmat kapott az új Pannónia kincse szójafajtájuk, amely egyre népszerûbb a termelők körében, és amely vetésterülete évről évre növekszik.



A magas biológiai értékû vetőmag használati értékét korszerû vetőmag-kezelési technológiával növelik. Csávázott, Rhyzobium japonicum oltással ellátott, kiváló biológiai értékû és prémium minőségû vetőmag biztosításával segítik elő a tökéletes kelést, így 15–20%-kal nagyobb, stabilabb termés érhető el. A jelentős N-megkötő képességgel rendelkező szója oltóporos vetőmagjának alkalmazásával hektáronként akár 40–50 kg N hatóanyag is megtakarítható.



A cég szójafajtáinak potenciális termőképessége a fajtakísérletek tapasztalatai alapján meghaladja a 4 tonnát, de üzemi próbákban mértek már 4,5 tonnát meghaladó terméseket is.

 


Szilágyi László ügyvezető igazgatónak Antal Gábor,

a szervező Hód Mg. Zrt. vezérigazgatója adta át a díjat.

 

I. díj: Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. – Technológiaváltás a talajmûvelésben



A Bólyi Zrt. Technológiaváltás a talajmûvelésben címû pályázatának értékelésekor a zsûri külön kiemelte, hogy Baranya megyében 18 ezer hektáron gazdálkodó cég követésre méltó, példa értékû gazdálkodást folytat. A talaj kímélete és a talaj nedvességvédelme ugyanis különösen fontos ebben a klimatikus helyzetben, amelyet tavaly augusztus óta kell megélnünk. Az első díj odaítélése a példamutatást hivatott kiemelni, amelynek rendkívüli jelentőségét örömmel díjazta a bíráló grémium.

 

III. díj: Organit Termelő- és Kereskedelmi Kft. – Zöldpajzs® EK-mûtrágya termék



A makro-, mezo- és mikroelem tartalmú immunerősítő komplex levéltrágya, az EK-mûtrágya olyan gazdag tápanyag- és ásványianyag-tartalmú levéltrágya, amelynek használatával nő a növények betegségekkel szembeni ellenálló képessége. A ZÖLDPAJZS® javítja a növények regenerálódó képességét, kiválóan hasznosuló rézt, ként, bórt, mangánt, magnéziumot és cinket tartalmaz a felszívódást segítő kelát formában, ezáltal növeli a termés mennyiségét, illetve javítja annak minőségét. Hatékonyabb vízhasznosítást, fokozottabb aszálytûrést biztosít a növények számára, emellett növeli a termés eltarthatósági idejét, védi a növényeket a káros UV-sugárzás ellen, ökológiai- és biogazdálkodásban is használható. Növeli az integrált termesztésben használatos növényvédő szerek hatékonyságát, így csökkenti a felhalmozódó szermaradványok mennyiségét.



A termék használatával nem alakul ki rezisztencia, élelmezési- és munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap! Valódi alternatíva, mert természetes vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságának köszönhetően nagymértékben csökkenti a növényvédőszer-felhasználást, huminsav tartalma és mikroelem összetétele pedig erősíti a növények ellenálló képességét a fejlődés bármely szakaszában.

 




 

 

 

II. Technika-technológia



I. díj: Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. - Víztakarékos öntözési és halászati fejlesztések



A Zrt. a növénytermesztés új beruházásainak köszönhetően költséghatékony termelés mellett talajvédő mûveléssel, a talaj minőségének illetve szervesanyag-tartalmának megőrzésével és növelésével, valamint a környezeti terhelések csökkentésével biztosítja a fenntartható magas szintû termelékenységet.



Öntözési beruházásuk a halászati ágazat által hasznosított kiskondai patakra épülő halas tavi rendszerre létesült, ahol meghatározó szempont volt a halászati és a növénytermesztési (öntözési) érdekek összhangba állítása mindkét hasznosítási mód irányába. A cég az öntözéssel egy időben a halászati ágazatban olyan fejlesztéseket hajtott végre, amellyel az okszerû vízfelhasználás biztosítható, s amely lehetővé teszi a téli csapadék tározását és intenzív halnevelési technológiák alkalmazását. Az öntözőüzem kialakításánál olyan mûszaki-technológiai megoldásokat alkalmaztak, amely a vízfelhasználás pontosságán kívül a legnagyobb mértékben automatizálható. A berendezés számítógépen vagy mobiltelefonon keresztül is vezérelhető, ellenőrizhető. A komplex rendszer mindkét ágazat vízfelhasználását racionalizálni tudja, ezzel megteremtve a hosszú távú gazdálkodásnak a feltételeit.

 

II. díj: Alfa-Gép Kft. – JJBROCH PLMA hagymavetőgép



A kertészeti gépeket közel két évtizede forgalmazó Alfa-Gép Kft. kertészeti gépkínálata 2011-ben a fokhagymatermesztésre kifejlesztett gépsorral bővült. A gépsor egyik eleme a vetőgép, mely naponta és tagonként 0,5 hektárnyi vetésre alkalmas, jelentős kézi erőt és időt megtakarítva. Mûködtetése talajhajtású kerekek által történik. A mélységben állítható csoroszlyák nyitják meg a talajt, ahova a tartályból kerülnek a gerezdek a beállított tőtávolságnak megfelelően. Az egyedi és önálló vetőszerkezetû gépnél a vetőtárcsa a csoroszlya fölött helyezkedik el – közvetlenül a vetőtárcsa felett pedig a mintegy 50 kg kapacitással rendelkező tartály van. Minden sorhoz önálló és egymástól független vetőegységek tartoznak. A gép nagy pontossággal vet, mert vetőszerkezetéből a fokhagymagerezdek közvetlenül a magágyba kerülnek, 5–10 cm magasságból. A vetési sortávolság szabályozható, a különböző méretû fogókanalak lehetővé teszik az adagolótárcsa beállítását a fokhagymagerezdek méretétől függően.



Az ültető mellett, a teljes fokhagyma gépsor további elemei a vetést előkészítő roppantó és csávázógép, a kétféle elven mûködő betakarítógép valamint a betakarítás utáni mûveleteket végző tisztító és osztályozó gépsor, illetve az élelmiszeripari felhasználásra gyártott fokhagymahámozó gép.

 




 

 

 

Állattenyésztés



I. Agrár-Informatika, Tartástechnológia, Állategészségügy, Szaporodás-biológia és Élelmiszeripar

 

Nagydíj: ADEXGO Kft. – Tojás alapú funkcionális termékcsalád valamint AdexGO1 és ReproGO bendővédett Omega-3 zsírkészítmények



A funkcionális élelmiszerek piacának új terméke egy újabb, igen komoly népegészségügyi probléma, veszélyfaktor és dobogós halálozási ok megelőzésére keres megoldást. A tudományosan igazolt hatású Omega-3 és konjugált linolsav zsírsavakban (CLA), továbbá E-vitaminban, kolinban valamint folsavban gazdag speciális tojás termékcsalád a szív- és érrendszeri betegségek illetve a koraszülés megelőző terápiás diétáiban alkalmazható élelmiszerek.



A takarmányozás szekcióban pedig a cég az AdexGO-1 és ReproGO bendővédett Omega-3 zsírkészítményekkel (a kérődző állatok szaporodás-biológiai paramétereinek javítására, az ellenálló képesség fokozására és funkcionális tejtermékek előállítására szolgáló fejlesztésükkel) indultak. A pályamunka külön erényeként említhető, hogy olyan állati terméket használ (tojás és tej), amely a tévesen társított negatív tulajdonságokkal szemben a fejlesztés eredményeként éppen a kockázati tényezők csökkentésére illetve megelőzésére fejt ki igazoltan kedvező hatást.

 




 

I. díj: DeLaval Kft. – DeLaval VMS fejőrobot rendszer



A komplett automatikus fejőrobot rendszer hatékonyan, a lehető leghigiénikusabb és leginkább tehénbarát módon, munkaerő-takarékosan végzi a tehenek fejését. A technológia alkalmazkodik a tehenekhez és nem fordítva! A DeLaval VMS használatával a tehenek megszokott napi rutinja követhető: fejésük optimális időben történik, az etetőasztalt pedig bármikor el tudják érni, amikor szükségét érzik. Ez javítja a tőgyegészséget és növeli a tejtermelést.



A rendszer stresszmentes környezetet biztosít a tehenek számára, az állat nyugodtan lép be a fejőállásba, a csúszásmentes gumipadozatra. Az etetővályú automatikusan a tehén feje felé mozdul és takarmányt adagol. A tehén hasa alatt nincs semmilyen nagy mûszaki berendezés a fejés alatt, így természetesen áll és nincs sérülésveszély. A kényelmes és nyugodt környezet magasabb tejtermelést eredményez.



Az automatikus fejési rendszer sokkal több, mint egy robot: a megfelelően mûködő istálló alapvető fontosságú a VMS rendszer mûködéséhez. A DeLaval VMS a közepes és a nagyméretû gazdaságokban is megállja a helyét. Az új fejlesztésû tejszállítási és tejhûtési megoldások használatával 4–8–12, akár 16 VMS robotegység által kinyert tejet is hatékonyan lehet továbbítani és lehûteni.

 




 

I. díj: Pharmatéka Bt. – Diarr-Stop S Plusz, a gyógyszermentes prevenció a sertésdizentéria ellen



Az új fejlesztésû, nemzetközileg is szabadalmaztatott sertésdizentéria-ellenes preventív célú készítmény a sertések takarmányába keverve alkalmas a súlyos gazdasági károkat okozó Brachyspirák miatti véres hasmenéses megbetegedések elleni védekezésre, hatása bakteriosztatikus. A dizentériát okozó Brachyspira baktérium különlegesen érzékeny a készítmény iránt. Dizentériás telepeken a hizlalási időszak alatt folyamatosan a takarmányba kell keverni, ha a betegség már fennáll, a tünetek a készítmény etetésével pár nap alatt megszûnnek.



A gyógyszernek nem minősülő készítmény használatával nem alakul ki rezisztencia, a hizlalási időszak kezdetétől a levágásig folyamatosan használható és nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. A jelenleg használatos dizentéria elleni antibiotikumos kezelések hatékonyságát is javítja, szermaradványt nem képez. Etetésével jelentősen csökkennek, illetve megszûnnek a dizentériás megbetegedések és a betegségből fakadó elhullások. A Diarr-Stop S Plusz szabadon felhasználható, és költségével együtt is több mint felével csökken a dizentériás megbetegedésekre fordított gyógyszerköltség!

 




 

II. díj: TOPIGS Danubia Kft. – Hőstressznek ellenálló TOPIGS Nagyfehér kocavonal (A-vonal)



A hőstressznek ellenálló Nagyfehér kocavonal segít a szezonális szaporodás-biológiai problémák mérséklésében. A TOPIGS az elmúlt években számos kutatást végzett arra vonatkozóan, hogy a hőmérséklet a különböző vonalak esetén milyen hatást gyakorol a termékenyülésre. A hatalmas adatbázis feldolgozása során azt találták, hogy a TOPIGS Nagyfehér csoporton belül vannak olyan egyedek és családok, amelyek szaporodás-biológiai eredményei nem csökkennek drasztikusan, ha a napi középhőmérséklet 21°C fölé emelkedik. Ezekből a családokból alakították ki az új vonalat, amely tenyészérték becslésénél folyamatosan figyelembe veszik az időjárási adatokat is.



A TOPIGS-A vonal segítségével olyan árutermelő kocákat tud a TOPIGS előállítani, amelyik világszerte megfelel a helyi termelési feltételeknek azokban az országokban is, ahol a folyamatos meleg, vagy a nyári kánikulai napok kedvezőtlenül befolyásolják a telepek szaporodás-biológiai mutatóit.

 




 

III. díj: Altherm Kft. – Nagy teljesítményû nagybálás szalmatüzelésû kazáncsalád (135–800 kW teljesítményhatárok között)



A magas mûszaki színvonalú, kiemelkedően gazdaságos üzemeltetésû biomassza tüzelési rendszerek tervezésével, gyártásával, importjával és telepítésével foglalkozó Altherm Kft. magyar és dán tulajdonosok részvételével alakult 2009-ben. A hódmezővásárhelyi cég első lépésben egy tradicionális dán szalmabálás kazángyár által kifejlesztett, két évtizedes gyártási és fejlesztési tapasztalattal bíró termékkör licence alapján kezdte meg és fejlesztette tovább a nagy teljesítményû (2–800 kW) nagybálás szalma tüzelésû kazánok hazai gyártását és értékesítését. A búzaszalma mellett jól eltüzelhető a kazánokban a megfelelően bebálázott kukorica- és repcebála is.



A Termékdíjjal kitüntetett nagy teljesítményû, nagy kör- és kockabálás kazáncsalád alkalmazásával a vezetékes gáztüzelés költségeihez képest akár 80%-os megtakarítás is elérhető. A kazánok jellemző vevői az állattartó telepek, kertészetek, üvegházak, nagyobb iroda- és üzemépületek, de kistelepülések közösségi épületeinek távfûtésére is alkalmasak. Telepítésükhöz nem kell kazánház, a beüzemelés és bekötés gyors, egyszerû: a kazánok teljesen automatikus szabályozásúak.

 

 

II. Takarmányozás



I. díj: Organit Kft. – VITAPOL® ásványi takarmány haszonállatok és kisállatok számára



A Vitapol® ásványi takarmány kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz szerves huminsav komplex formában, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszerében. Mindez a takarmányok emészthetőségét, így a fajlagos takarmány-felhasználás javulását eredményezi. Egyedülálló összetételének köszönhetően jótékony hatást fejt ki az élő szervezetre, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyógyszerköltséget – elősegítve ezzel az állattartás jövedelmezőbbé tételét szarvasmarha- és sertéstartásban egyaránt.

 




 

I. díj: Vitafort Zrt. – DUO PASS termékcsalád



A DUO PASS termékcsalád a gazdaságos tejtermelés értékes és fontos eszköze – kettős védelemmel ellátott szója illetve napraforgó készítmény, amelynél a bypass hatást részben a fehérjeforrás glukózzal történő reakciójával és hőkezelésével, részben pedig hidrogénezett pálmazsírral történő bevonásával érik el. A termékcsalád kettős védelemmel ellátott napraforgó készítménye a piacon egyedülálló.



A VITAFORT Zrt. kizárólag saját erőforrásaira támaszkodva fejlesztette ki a bendővédett fehérjekészítmények előállítására szolgáló speciális technológiát. A DUO PASS maga a „takarmányozás világszínvonalon”. Az egyedülálló kíméletes hőkezelés, valamint az állatok számára értékes energiaforrást jelentő cukor és bypass zsír együttesen egy magas táplálóértékû, az állat számára minden összetevőjében értékesülni képes takarmányt eredményez, ahol a magas bypass érték kiváló posztruminális emészthetőséggel párosul.

 

II. díj: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – PiggyMilk kocatejpótló termék



Újabb bábolnai sikerrel büszkélkedhet a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., amely szinte minden évben részt vesz az Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíj Pályázatán, fontosnak tartva új termékeik, illetve fejlesztéseik bemutatását a szakmai közönség számára.



Ebben az évben az új fejlesztésû és saját gyártású Piggy Milk kocatejpótló malactápszerük nyerte el a rangos helyezést, amellyel a bábolnai cég ma az egyetlen a hazai takarmányozási cégek közül, amelynek a teljesítményét három egymást követő évben díjazták (2010: Nagydíj; 2011: II. díj; 2012: II. díj).



A most kiváló eredménnyel pályázott PiggyMilk kocatejpótló használata az állatok növekedésének egyik legkritikusabb szakaszában, a szopós malac korban igen jól vizsgázott. Itt igazoltak azok az eredmények, hogy a Piggy Milk kocatejpótló etetésével növelhető a szopós malacok takarmányfelvétele. A termék kialakításánál kiemelt hangsúllyal vették figyelembe, hogy a malacok emésztőrendszere ebben az időszakban még nem egészen fejlett.

 

III. díj: Alltech Hungary Kft. – Alltech® fehérje program, a mikrobiális fehérje szerepe a takarmányozásban



A készítmény mikrobiális fehérjét és könnyen felvehető nitrogénforrást biztosít a kérődző állatok részére. A bendőben lebomló és védett részt is tartalmaz, amelyek jól emésztődnek az emésztőtraktusban. A termék segítségével csökkenthető a teljes takarmányadag fehérjetartalma és ezzel a feleslegesen bevitt nyersfehérje, emellett növelhető a TMR energiatartalma.



A program célja a tejtermelés növelése egy biológiailag értékes fehérjeforrás révén. Ez olyan mikrobiális eredetû fehérje etetésével valósítható meg, amely a bendőmikrobák által könnyen felhasználható nitrogénforrás, ugyanakkor egy része bendővédett – ezáltal a vékonybélben jól emészthető esszenciális aminosav-forrás is. A termék olyan tejtermelő tehenészetek számára ajánlott, ahol szaporodás-biológiai gondokkal küzdenek, illetve magas tej- és vérkarbamiddal rendelkező állataik vannak. A szervezetben cirkuláló karbamid ugyanis felelős a szaporodás-biológiai gondok egy részéért, és az energiahiányos állapot ugyancsak rontja a szaporodás-biológiai állapotot és a tejtermelést, amely a laktáció első harmadában fennáll. Az Alltech Fehérje Program koncepciója segítségével az energiaszintek javíthatók.

 


Helembai Jenő, az Alltech Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a díjjal







A díjazott termékekről bővebben



Visszatekintő:



www.agronaplo.hu/talalkozzon/41



www.agronaplo.hu/szemfules/533



www.agronaplo.hu/szemfules/531

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló szójafajták a szomszédból

Kiváló szójafajták a szomszédból

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!