2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Aktuális támogatások

Agro Napló
A mezõgazdasági termelõknek a 2012. évi egységes kérelemben igényelt növénybiztosítások támogatásához a termelõ által a biztosító felé kifizetett számlát vagy banki bizonylatot meg kell õrizni. A biztosítási díj megfizetésének igazolását a biztosítónak, továbbá amennyiben a szerzõdõ fél nem a mezõgazdasági termelõ, a szerzõdõ félnek is ki kell állítania az MVH részére ügyfélkapun keresztül történõ belépést követõen, elektronikus úton. A felület az MVH honlapján vagy a kormányzati portálon keresztül lesz hozzáférhetõ. Az elektronikus díjigazolás ügyfélkapun keresztüli leadásának határideje: 2012. november 15.

Az MVH 104/2012. (VII. 20.) számú közleménye

Az állattartó telepek korszerûsítéséhez nyújtandó támogatás igényléséről

A támogatás jellege, célterületei

Támogatás a támogatási rendelet 2. § (1) bekezdése szerinti célterületekre, az ügyfél egy vagy több állattartó telepére vonatkozóan vehető igénybe:

1. célterület: az állattartó telepen képződő trágya kezelését, tárolását, felhasználását szolgáló épített és beépített technológiai és infrastruktúra-beruházás megvalósítására;

2. célterület: az állati férőhelyek kialakítását, az állattartás és az állatszállítás minőségének javítását szolgáló épített és beépített technológia és infrastruktúra-beruházás megvalósítására;

3. célterület: jó minőségû takarmány előállítását, felhasználását, valamint a takarmányminőség megőrzését biztosító épített és beépített technológia és infrastruktúra-beruházás megvalósítására;

4. célterület: az állattartási tevékenységhez kapcsolódó munkafolyamatok elvégzésének minőségét javító épített és beépített technológia-beruházások megvalósítására;

5. célterület: a telepi állat-egészségügyi helyzetet, és a nyomon követhetőséget javító, az állatbetegségek kialakulását és terjedését megelőző épített és beépített technológia-beruházások megvalósítására.

Nem vehető igénybe támogatás

Védett vagy Natura 2000 területen gazdálkodó központi költségvetési szerv, önkormányzat és társulásai esetében. Olyan beruházásra, amely a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból támogatást nyert.

A támogatás igénybevételére jogosult személyek



Támogatás igénybevételére jogosult azon mezőgazdasági termelő, aki: a támogatási kérelem benyújtásakor igazolja, hogy a mezőgazdasági üzemének mérete a 2011. teljes naptári évre számított átlagadatok alapján meghaladja a 4 EUME-t; Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által nyilvántartásba vett állattartó telepet mûködtet; a beruházást az állattartó telepen valósítja meg a támogatási rendelet 3. § (2) bekezdés b) pontja alapján lehetséges kivételekkel; a támogatási rendelet 9. számú mellékletében meghatározott szervezet tagja.

 

Támogatható tevékenységek és elszámolható kiadások

Épített és beépített technológia keretében támogatás vehető igénybe – bármelyik célterületen – a támogatási rendelet 4–8. számú mellékleteiben szereplő, a célterületek vonatkozásában támogathatónak minősülő technológiai beruházásra, amely megfelel a meghatározott kötelezően elvárt mûszaki tartalomnak.

Infrastruktúra fejlesztés keretében támogatás a támogatási rendelet 2. § (1) bekezdés szerinti 1–3. célterületeken vehető igénybe, amely beazonosítható a támogatási rendelet 4–6. számú mellékleteiben a célterület vonatkozásában meghatározott fejlesztési beruházások valamelyikével.

Egyéb elszámolható kiadások keretében támogatás vehető igénybe a Vhr. 31. § (1) bekezdésében meghatározott kiadásokra. Az egyéb elszámolható kiadás teljes összege nem lehet több mint a beruházás egyéb elszámolható kiadások nélkül számított, jóváhagyott kiadásainak 12%-a, de legfeljebb tízmillió forint.

Építési beruházás

A Vhr. 25. § (1) bekezdés szerint a beruházást a támogatási kérelem befogadását követően kezdhető meg, azonban a támogatási rendelet 7. § (6) bekezdése szerint a felújításra, korszerûsítésére irányuló beruházás az előzetes helyszíni szemlét megelőzően nem kezdhető meg.

Gépbeszerzés

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 86/2012. (VII. 20.) IH közleményben foglaltaknak megfelelően a támogatási kérelem benyújtása során a 2012. 07. 20. napján lezárt Gépkatalógust kell alkalmazni!

A Vhr. 27. § (1) bekezdés g) pontja szerint amennyiben a beszerezni kívánt gépet, technológiai berendezést a hatályos gépkatalógus nem tartalmazza, úgy a kérelméhez csatolnia kell két különböző, egymástól független ajánlattevőtől származó, az adott tételre vonatkozó, hasonló mûszaki tartalmú részletes árajánlatot. Az árajánlatok közötti választást minden esetben meg kell indokolni az erre rendszeresített formanyomtatványon, az Árajánlatos tétel bejelentő betétlapon.

 

A támogatás mértéke: az összes elszámolható kiadás 40%-a,

- ha a beruházás kedvezőtlen adottságú területen, vagy NATURA 2000 területen valósul meg, vagy az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, akkor a támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható kiadásának 50%-a,

- ha a beruházás kedvezőtlen adottságú területen, vagy NATURA 2000 területen valósul meg, és az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, akkor a támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható kiadásának 60%-a.

 

A támogatás összege: kis értékû beruházás esetében a támogatási határozatban jóváhagyott összes megvalósítási hely vonatkozásában nem haladhatja meg a 25 millió forintot; egyéb esetben megvalósítási helyenként nem haladhatja meg a 867 297 060 forintot.

 

A támogatás igénybevételének további feltételei

- Ugyanazon megvalósítási helyre az ÁTK I. jogcím, az ÁTK II. jogcím, az ÁTK III. jogcím, illetve a BaTeK jogcím keretében támogatási határozattal ugyanazon jóváhagyott támogatási egységre vonatkozóan az ÁTK IV. jogcím keretében nem nyújtható be, kivéve, ha az ügyfél az ÁTK I. jogcím, az ÁTK II. jogcím, az ÁTK III. jogcím, illetve a BaTeK jogcím szerinti támogatási határozatához kapcsolódó utolsó kifizetési kérelmét legkésőbb a támogatási kérelem benyújtása napjáig benyújtotta.

- Ha olyan támogatási egységre kíván támogatást igényelni, amellyel kapcsolatban korábban ÁTK I. jogcímre, ÁTK II. jogcímre, ÁTK III. jogcímre, vagy BaTeK jogcímre támogatási kérelmet nyújtott be és az ügyben – a kifizetési kérelmek kapcsán indult jogorvoslati eljárásokat kivéve – jogorvoslati eljárás van folyamatban, akkor részére kizárólag abban az esetben adható támogatás, ha a jogorvoslati kérelmét a támogatási kérelem benyújtásáig visszavonja.

A kérelem benyújtásával kapcsolatos szabályok

A támogatási kérelmet az MVH által rendszeresített, jelen közlemény mellékletét képező formanyomtatványokon és egyéb dokumentumokon, postai úton kell benyújtani.

A benyújtás ideje: 2012. augusztus 1. és 2012. augusztus 31. között lehet benyújtani. A benyújtás helye: a lakóhely/székhely szerinti regionális illetékességû MVH megyei kirendeltség. Az MVH regionális illetékességû megyei kirendeltségeinek címe megtalálható a www.mvh.gov.hu weboldalon, „AZ MVHról/Elérhetőségek” menüpont alatt.

 

108/2012. (VII. 20.) számú MVH közlemény

Az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerûsítéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről

Kifizetést a Vhr. 16. § (4) bekezdése, valamint a Vhr. 16/B. § (1) bekezdés alapján az adott jogcím vonatkozásában az MVH által kibocsátott – támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó – jogerős támogatási határozattal rendelkező ügyfelek 2012. augusztus 1. - december 31. között kifizetési kérelmet jogosultak benyújtani. A kiadások a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások mértékéig számolhatók el.

 

Hegedûs Szilvia, Berta Dávid, Dömötör Károly – MVH FÖPEKI

Forrás: www.mvh.gov.hu

www.fvm.hu

www.nebih.hu

www.agrarkamara.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?