Roadshow: rekord érdeklõdés - Baromfitartó partnereinkkel találkoztunk

Agro Napló
Április 25-én – üzemlátogatás keretében – Dabason a szarvasmarhatartó, június 8-án a rusztikus hangulatot árasztó, kitûnõ tanácskozási feltételeket kínáló kerekegyházi Varga-tanyán a baromfitartó partnereinknek ajánlottuk a gondolatcserét.

 

Bevezetésként Lajtos Lajos (képünkön) a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. gazdálkodásáról, terveiről, partnerkapcsolatairól tájékoztatta az egybegyûlteket. Az értékesítési igazgató hangsúlyosan kitért az ár-értékarányon kínált termékeink előállítását sújtó, öt éven belüli két „gabonaár-robbanás” okozta feszültségekre. (A KSH adatai szerint 2007–2011 között a búza tonnánkénti ára 43,7 ezer forintról 51,7-re, a kukoricáé 45,3-ról 47,9-re nőtt!)

 


A tanácskozáson elhangzott, hogy a hazai lúdállomány keltethetőségi adatai (63–65%) messze a genetikai képesség alattiak. A jól öröklődő tojástömeg (h2 = 0,4–0,5) nagy hatással van a kikelt naposlibák tömegére is. Az ekkor tapasztalt előny 84 napig megmaradt – majd fokozatosan eltûnik. A vastagabb héj jobb keltethetőséget feltételez.



A „minőségi tényezőket” a takarmányozás alapvetően alakítja. A Ca például nem csupán a tojáshéj kialakulására, hanem a szexuális hormonokra is jelentős hatással van. A Ca-P arány és a D-vitamin ugyancsak a sikert meghatározó tényezők közé tartozik.



Nyilvánvalónak tûnik, ám a gyakorlati tapasztalatok alapján mégis hangsúlyozni kell: az almozás, a rendszeres takarítás, a fertőtlenítő rendszerek megválasztása, szakszerû használata, a „visszafertőződés” megakadályozása és a mindezekre fordított költségek elemzése a mindennapos feladatok közé tartozik.



A szigorú tartástechnológia csak a szakszerû vakcinázással együtt vezet sikerre. A hatékony itatásos vakcinázás kulcsszavai: a védekezés időpontjának célszerû megválasztása, a helyes technológia, a költséghatékonyság.



Bábolnán 1970-ben még csupán 260 volt az egy tyúkra jutó tojástermelés – és micsoda eredmény volt az! Ma már a 400 tojás (!) biztonságos termelése sem vágyálom.



A reciprok rekurrens szelekció alkalmazása mellett (az eljárás lényege és célja, hogy a vonalakat a kombinálóképesség – mint értékmérő tulajdonság – alapján tovább javítsák, szelektálják) különös hangsúlyt kap a vonalak értékmérő tulajdonságainak vizsgálata is.



Néhány további fontos megállapítás: a tojás minőségének romlása miatt e „mutató” vizsgálatára még nagyobb figyelmet kell fordítani. A héj szilárdságára – főként a tárolási és szállítási következmények miatt – továbbá az egységes áru előállítására, az egyenletes szép barna tojásszínre is szelektálni kell. Figyelemmel arra, hogy az állomány öregedésével a minőség csökken.



Egy a gyakorlatban szerzett fontos takarmányozási vélemény: a jércenevelés idején mérsékelt, a tojástermeléskor pedig túlzott a táplálóanyag-ellátás!



Az egyik fő kérdés: a hatalmas genetikai előrehaladással mennyire tart lépést a takarmányozás? Hová és hogyan jutott ez a tudományág a beltartalom felmérésétől (ami a maga idején hatalmas eredmény volt) a legfejlettebb és hatékony takarmányozási módszerek alkalmazásáig?



A Bábolna Takarmány folyamatosan korszerûsített 1050 takarmányfélesége mellett – csupán a legutóbbi időben – a korszerû termékeinek sorát hozta piacra. A vajsav, a védett vajsav, a Protocell névre hallgató, magas biológiai értékû, porlasztva szárított baktériumsejt fehérje, valamint a saját gyártású Eurplex szerves mikroelem családunk fejlesztésével takarmányaink „hozzáadott értékét” gazdagítottuk.



A Bábolna Takarmány egy merőben új, egyedi napos takarmányozási programot ajánlott a roadshow résztvevőinek. A Bábolnai napos takarmányozási program két terméket foglal magába. A program első eleme egy speciális prestarter takarmány, amelyet négynapos korig kell adni a madárnak. A program második eleme egy nagy mennyiségû víz felvételére képes, zöld színû speciális termék, a Hydro-Gel.



Az eddig közel fél éves piaci bevezetés óta Magyarországon több mint 4 millió napos madár fogyasztotta a bábolnai prestarter takarmányokat és több mint 6 millió napos madár pedig a Hydro-Gelt.



A baromfitenyésztési partnertalálkozónk ismét bizonyította: partnereink igénylik, szívesen jönnek el ezekre az eszmecserékre. 111 partnerünk regisztrált a szóban forgó rendezvényünkön. Soha ennyien!



Érdemes még megjegyeznünk, hogy a helyszínen új szerződést írtunk alá; jelentős volt az újabb termékeink iránti érdeklődés is…



Ősszel folytatjuk: a szarvasmarha- és a sertéstartó partnereinkkel találkozunk, és már tervezzük a szeptemberi országos partnertalálkozónkat is.

 



Fehér – Wellesz

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?