Felbõdültek a motorok Baján - X. Axiál Gépkezelõi Olimpia

Agro Napló
A nyár beköszöntével embertömeg árasztotta el a bajai Petõfi-szigetet, hiszen az Axiál Kft. által forgalmazott Manitou teleszkópos, és a Gehl csúszókormányzású rakodók kezelõi jöttek össze a Duna-parti városban, hogy saját versenyszámukban megmutassák ki a „legény – avagy hölgy – a gáton”.

Az Axiál Kft. és a francia Manitou gyár kapcsolata 1998-ban kezdődött. A Manitou gépei Magyarországon a legnagyobb darabszámban üzemeltetett teleszkópos rakodók a mezőgazdaságban – az elmúlt közel 14 évben e gépek értékesítésével tartósan 40% feletti piaci részesedést tudhat magáénak az Axiál. Ez évben a tervek szerint már az 1700-dik Manitou teleszkópos rakodót értékesítik Magyarországon.





Egy évtizede annak, hogy megfogalmazódott és meg is valósult az ötlet, miszerint a világon akkor még egyedülálló versenyt szervezzen az Axiál Kft. Az eltelt időszak alatt közel 1000 versenyző – köztük számos visszatérő – állt a rajtvonalhoz. A helyszínek, a feladatok és a gépek az idők során ugyan némileg változtak, illetve mindig újabb elemekkel egészültek ki, ugyanakkor a remek kikapcsolódási lehetőséget is biztosító technikai sport megteremtésének ötlete és életben tartása semmit sem veszített a lendületéből.



A több mint 5000 látogatót vonzó idei Gépkezelői Olimpián összesen 133 Manitou vetélytárs és 22 Gehl versenyző küzdött meg egymással két versenyszámban az év legjobb gépkezelője címért. A Manitou teleszkópos rakodók és a Gehl csúszókormányzású rakodók kezelőinek olyan szokatlan – leginkább ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk – amelyek alkalmazására a mindennapi munkájuk során nem igen kerül sor.



Az Agro Napló csapata igyekezett minél többet megtudni a versenyben résztvevőkről és tapasztalataikról:





A NŐ



Az Olimpia történetében 2006-ban rendeztek először női futamot, ám a résztvevők számát még mindig csekélynek tartja Balaskó Georgina, aki már 4. éve száll harcba a hölgyek versenyében. A családi vállalkozásuk szintén Manitou rakodóval felvértezett, hiszen a gép a 600 hektáros gazdaságban és 150 darabos tejelő marha állományban is jó szolgálatot tesz. A pálya a tavalyihoz képest némileg változott – Georgina véleménye szerint sokkal több technikai résszel bővült. A feladatokat összességében nem tartotta nehéznek, bár a lécemelés módszere némi fejtörést okozott számára. A jövő évi versenyen a Manitou mellett a Gehl kategóriában is szeretne indulni a fiatal versenyző.

 


Fotó: Mikola Zoltán

 

 





A GÉPKEZELŐ



Szûcs Zoltán, a Bács-Agro Zrt. munkatársa 7. alkalommal vett részt a megmérettetésen. Az 1500 ha területû gazdaságban szintén Manitou-val dolgozik: termény-, szalma-, széna- és trágyarakodási feladatokat lát el. A már szinte veteránnak számító gépkezelő véleménye szerint a rendezvény igen jó kikapcsolódási lehetőséget nyújtott az egész család számára. A versenyszámok közül a szókirakót, valamint a módosított kosárlabda-pályát tartotta kissé nehéznek, de összességében a verseny kimenetelét pozitívabbnak értékelte a tavalyinál. Ékes bizonyítéka megállapításának, hogy a 133 indulóból a középmezőnybe sikerült bejutnia.

 


 

 

 





A TERMELŐ - Légrádi Miklós, Lengyeltóti



Az ország hétköznapi bajnokai jöttek össze Baján egy ünnepélyes alkalomra, aminek az volt a célja, hogy ki tudja jobban megtáncoltatni a Manitou nevû gépet. Mindenki győztes, aki részt vett, mert a hétköznapokban olyan feladatokat kell ellátni a géppel, ami sok száz ember munkáját helyettesíti. Mégis szükség van egy megmérettetésre, mert mióta világ a világ, úgy az emberek, mint a természet egyéb szereplői is próbára teszik erejüket, tudásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb. Ezek az eszközök az ember meghosszabbított karjai, amelyen keresztül az akaratunkat tudjuk érvényesíteni a sok elektronika és hidraulika segítségével. Lengyeltótiból elhoztuk bajnokunkat, Horváth Zoltánt, aki ugyancsak a középmezőnyben végzett, de ez betudható annak is, hogy régebbi típussal rendelkezünk és nem ezzel gyakorolta a feladatokat, de a mi vállalkozásunkban ő a rakodás királya. Nem kell nagyobb elismerés, mint mikor a kamionosok kérdezés nélkül megjegyzik, hogy ilyen pontosan nem voltak még megrakodva. Biztosak vagyunk saját dolgozónk tehetségében, és bízunk benne, hogy a következő alkalommal dobogón fog állni, mert kell hozzá önbecsülés, hogy legyen megbecsülés. És kell, hogy legyen minden vállalkozásában egy húzóerő, egy példakép, aki ilyen eseményen előkelő helyezést ér el. Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Köszönetet mondunk a szervezőknek és továbbra is várjuk a szíves meghívásukat.

 


 

 






Nagyításhoz katt a képre

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Manitou újdonságok

Manitou újdonságok

A mai kor egyik biztos pontja, az állandó változás. Egy olyan nagy múltú rakodógyártó esetén, mint a Manitou, ez a fejlődést és a fejlesztéseket jelen...

A Manitounak nem szabad állnia

A Manitounak nem szabad állnia

Egy osztrák és két magyar telephelyen folytat biogazdálkodást a Schindler család. Ausztriában a Bécstől délre található Münchendorfban agrárintegrátor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?