Új Saaten-Union fajták és hibridek, merész nemesítési újítások a DLG-bemutatón

Agro Napló
A SAATEN-UNION – melyet 1965-ben alapítottak és jelenleg 780 fõt foglalkoztat – egyre meghatározóbb szerepet tölt be Európa kalászosgabonavetõmag-piacán. Legújabb fajtáival és hibridjeivel pedig még az eddiginél is merészebb jövõkép látszik kirajzolódni elõtte. Nemesítési tevékenységük szinte a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrumra kiterjed. Innovatív fajtáikat és hibridjeiket Európa egyre több országában termesztik megelégedéssel. Ezek után bizonyára érthetõ, miért volt érdemes bejárni a cég kísérleti parcelláinak 2500 négyzetméteres birodalmát a bernburgi DLG-bemutatón.

Élen a gabonanemesítésben


Volker Uhlemann, a SAATEN-UNION kalászosgabona-értékesítésért felelős igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy őszi kalászosokból (hibridek nélkül) 20 000 hektáron folytatnak vetőmag-szaporítást. Ezzel a jelenlegi 20 százalékos piaci részesedésüket 26 százalékra tudják bővíteni a német piacon. Ilyen tempó mellett a gabonafélék vetőmagpiacán rövidesen övék lehet a vezető szerep.



Sven Böse, a cég vezető szaktanácsadója a legfrissebb nemesítési eredményekről számolt be. Új őszi árpa fajtáik (CHALUP, SU VIRENI, PAROLI, ANTONELLA, OTTO, TITUS) és őszi búza fajtáik (ELIXIR, ESTIVUS, FORUM) kiemelkedő biológiai teljesítményéről tájékoztatta az érdeklődőket. A hibridrozsok közül újdonság az alacsony alapanyag-igényû, ezért főleg könnyû talajokra javasolt a SU MEPHISTO. Teljesnövény-szilázs célokra pedig a SU PHÖNIX különösen alkalmas, amely egy korai érésû, nagy zöldtömeget adó hibrid.



Az új árpafajták közül a nagy hozamú, télálló ANTONELLA és az igen jó szemminőséget adó, emellett nagy szalmaszilárdságú SU VIRENI fajtára hívták fel az érdeklődők figyelmét. Az árpafajta újdonságok között a BaYMV Typ-2 sárgamozaik vírussal szemben kitûnő ellenálló képességet mutató, jó minőséget adó, nagy hozamú OTTO fajtát, valamint az aranyos színben fénylő, nagy és kerekszemû (ezért nagy hektoliter tömegû) TITUS fajtát emelték ki az előadók.



Az őszi búza fajták közül terméshozamban a csekély termesztési kockázatot mutató ELIXIR emelkedett ki, kiváló ökológiai alkalmazkodóképességének és jó egészségi állapotának köszönhetően. Az ESTIVUS és GLAUCUS mind hozamban, mind minőségben nagy biztonságot tud adni termesztőjének, ezért a felvásárlási szerződést kötő gazdáknak „szerződéses búzafajtaként” ajánlják. Az aszály sújtotta területeken pedig a jó minőséget garantáló FORUM fajta bizonyított.







Gazdag fajta- és hibridválaszték Magyarországon


A SAATEN-UNION nemesítői számára már jó ideje a termésbiztonság, a széles körû ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztûrés a meghatározó szelekciós kritériumok. – folytatta a hazai vonatkozású információkkal Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Célkitûzésünk, hogy az új, széles körû genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként másoknál gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Ezért a SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózatát is jelentősen bővítette az elmúlt időszakban. A fejlesztés célja, hogy a nemesítési eljárás valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körû stressz vizsgálaton igazolja alkalmasságát.

 

Csak így sikerülhet olyan gabonafajtákat ajánlani a hazai termelők számára, amelyek széles ökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtûréssel és betegség-ellenállósággal, továbbá jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést, a változó termesztési körülmények között is.

 

 

 

 




GENIUS



Kiemelkedően magas, export minőséget adó búza, amely kategóriájában új termésszintet képvisel. Kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságainak köszönhetően valamennyi termőhelyre és termesztési intenzitáshoz ajánlott. A 2008−2010-es vizsgálati időszakban mintegy 10%-kal múlta felül a minőségi sztenderd fajták termését.

 

 

 







FLORIAN



A magas terméspotenciálú termőhelyeken általában alacsonyabb fehérjetartalom érhető el. Itt olyan fajtákra van szükség, amelyek:

- alapvetően magas fehérjetartalommal rendelkeznek,

- magasabb termés mellett sem csökken jelentősen a fehérjetartalmuk,

- továbbá átlagos fehérjetartalom mellett is megőrzik kiváló sütőipari tulajdonságukat.



A FLORIAN éppen ilyen különleges minőségprofillal rendelkezik, valamint esésszám-stabilitása is kiváló.





MULAN



Kimagasló termésszintû és stabil malmi minőséget adó fajta. A MULAN európai elterjedése rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhető, ugyanis a mindenkori vízellátottsághoz nagyon korán és gyorsan igazodva képes vegetációs felületét alakítani.



A hivatalos hazai kísérletek összehasonlító fajtájaként is bizonyította, hogy termésben csak a hibridbúzák tudják felülmúlni.

 

 

 







QUEBON



Nagy termőképességû, jó minőséget adó búza, amely elsősorban az intenzív termőhelyekre ajánlott. Kiváló adaptációs képességét igazolja, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is nagy termőképesség és stabil, magas minőség jellemezte. Magassága a hazai fajták átlagához mérhető, állóképessége kitûnő, megdőlésre nem hajlamos.

 





A hibridbúzák a hagyományos fajtákkal szemben jelentős fiziológiai aktivitás többlettel rendelkeznek. Ez a jól ismert heterózishatás, amely egyrészt magasabb terméspotenciált eredményez, másrészt jobb stressz-toleranciával is együtt jár.

 

 

 





A HYSTAR a SAATEN-UNION nemesítési programjának egyik legkorábbi hibridje, ezért különösen alkalmas azokra a termőhelyekre, ahol az elérhető termés mennyiségét leginkább a hőség és az aszály okozta stresszhatások korlátozzák. Ezt meggyőzően bizonyította 2009-ben is, amikor a hivatalos fajtakísérletekben relatív 120%-os terméseredménnyel került a dobogó legfelső fokára. Termésstabilitását kitûnően jelzi, hogy 2010-ben gyökeresen ellentétes körülmények között is ugyanezt a terméstöbbletet érte el a fajtákkal szemben.

 

 

 





A HYLAND a hivatalos hazai fajtavizsgálatokban kiemelkedő termőképessége mellett lisztharmattal és levélrozsdával szembeni ellenálló képessége, valamint kiváló szárszilárdsága miatt is a versenytársak fölé kerekedett.

 

 

 





A 2011-es hazai vizsgálatok szerint az új hibridek közül különösen a HYBERY és a HYXO azok, amelyek kiemelkedő eredmények elérését teszik lehetővé a magyarországi körülmények között.

 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?