Gabonapiac

Agro Napló
GOSZ-programok BábolnánSzeptemberben az USDA a világ várható kukoricatermését ismételten lefele módosította


GOSZ-programok Bábolnán



A Gabonatermesztők Országos Szövetsége nemcsak kiállítóként vett részt az ágazat rangos találkozóján, de szakmai programok szervezőjeként is megjelent a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon.

Petőházi Tamás, a GOSZ ügyvezető titkára az Agro Napló kérdéseire válaszolva elmondta, hogy szervezetük szakmai rendezvényeinek szükségességét nemcsak az indokolta, hogy aszály sújtja a termelőket, de különböző problémákkal is szembesülnek a gazdálkodók, amelyekről párbeszédet kell folytatni.

Az aktuális témák sorában szerepelt például a vetőmaghasználat, -hamisítás is. Sajnos, sok termelő még ma sincs tisztában azzal, hogy ha nem megfelelő körültekintéssel vásárolja meg a vetőmagokat, akkor hatalmas károkat okoz magának. A vetőmagok egy része ugyanis nem tiszta forrásból származik, vagyis hamisított. A hamisításokat jól ismerjük! Van olyan fajtája, amikor nem az van a csomagban, mint ami a címkén szerepel, vetőmag ugyan, de jóval olcsóbb. De létezik olyan hamisítás is, amikor nem is vetőmagot tartalmaz a zsák.

Egy másik program a jogszabályalkotással foglalkozott. Az előadókhoz konkrét kérdések érkeztek, hiszen a jelenlegi kormány igen gyors jogszabály-módosításba kezdett, amely nem áll meg a megfogalmazás szintjén – éppen ott kell megismertetni a mezőgazdaság területén, ahol alkalmazzák.

A jövőbe mutató témákkal is foglalkoztak egy sokakat érdeklő program keretében, ahol az inputanyagok jelentősége és a növényvédelem kérdése állt a fókuszban. Pár év múlva ugyanis uniós normatíva szerint kell bevezetni az integrált növényvédelmet. A kiemelt érdeklődés azzal is magyarázható, hogy a legnagyobb mértékben a növényvédelmi szabályozás változott az elmúlt években. Több panasz is érkezett a gazdáktól, miszerint a kalászosokban és több növényi kultúrában már nincs megfelelő hatékonyságú rovarirtó szer. A forgalomból kikerült szerek hiánya, illetve szelektálása vajon mennyire sújtja majd a termelőket? De szóba került a szakemberekkel való beszélgetésekben természetesen a parlagfû, illetve a zárlati károsítók témája és a talajvédelem is, valamint a nemzetközi szakmai együttmûködési lehetőségek.

Érdekes témaként szerepelt a rendezvények sorában a kölcsönös megfeleltetés (Cross Complaince), mint a gazdálkodóval szemben elvárt komplex követelményrendszer a támogatások teljes összegének elérése feltételeként. A kérdéseket a gyakorlatban is hozzáértő szakemberek válaszolták meg.

Az agrárfinanszírozásról szóló tanácskozás során is nyilvánvalóvá vált a már évek óta érezhető óvatosság, vagyis egy olyan réteg kialakulása, amely semmi szín alatt nem venne fel hitelt. A gabonatermesztők egy részének mindennapjait pedig a hitel miatti nyomasztó érzés uralja. Nagyon éles kritikák is elhangzottak a rendezvényen, ahol természetesen a Vidékfejlesztési Minisztériummal szembeni elvárások és segítségkérések fogalmazódtak meg. A VM a kamatfeltételeket ez idő tájt próbálja kialakítani a most kialakult aszálykár, és a 400 milliárdos bevételkiesés miatt.

A bábolnai találkozón az érdeklődők a szerződést aláíróktól hallhattak az Agrya (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) és a gödöllői Szent István Egyetem között létrejött jövőbe mutató együttmûködésről éppúgy, ahogy a GOSZ új, az egyetemmel közös programjáról.

-kj-

 

 


 

 

Szeptemberben az USDA a világ várható kukoricatermését ismételten lefele módosította az előző hónaphoz képest 841 millió tonnára, ami 35,6 millió tonnával kevesebb, mint az előző szezonban. Ez leginkább az USA gyengébb terméshozamának köszönhető.

A világ kukorica-felhasználását 856,7 millió tonnára becsülik, így a zárókészletek tovább csökkennek. Itthon is elkezdődött a kukorica betakarítása és az első hírek nem igazán biztatóak. A 21%-on álló betakarítás csupán 3,5 tonna/hektár átlaghozamot mutat országos szinten, így akár a végleges 4,6 millió tonnás becslés is kérdéses lehet. Az összes gabonatermés esetében az elmúlt 10 évben a 2003-as és 2007-es év volt csak gyengébb, mint az idei. 2003 kiemelkedően rossz év volt minden gabona tekintetében, búzából 3 millió tonna sem termett, a kukoricatermés meg alig érte el a 4,5 millió tonnát. Elgondolkodtató és példaértékû, hogy import nélkül sikerült kigazdálkodnunk a szezont, holott akkor még 5,5 millió tonna gabonát használtunk takarmányozásra, igaz az ipari felhasználásunk csak félmillió tonna volt. Ebben az ínséges szezonban is 1,9 millió tonna gabonát szállítottunk külföldre.

A kukorica iránti kereslet igen élénk az egész világon, ami az árakban is jól tükröződik. A hazai kukoricaárak napok óta, a világ tőzsdei jegyzései között tartják a rekordot. Az elrugaszkodott árvárakozások kilátástalan helyzetbe sodorják az állattenyésztést, de ugyanakkor itthon tartják az amúgy is kevésnek ígérkező kukoricát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!