2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A repce lombvédelme

Agro Napló
A jó repce termésmennyiségét és -minõségét veszélyeztetõ tényezõk már az õsz folyamán jelentkezhetnek. A sikeres termesztés egyik meghatározó tényezõje az egészséges õszi állomány.  

A repce gombabetegségei kevésbé ismertek, pedig jelenlétük alapvetően ronthatja a növény áttelelési esélyeit. A legfontosabbak: a fómás szár- és levélfoltosság, az alternáriás szár-, levél- és becőfoltosság, a szürkepenészes szár- és becőrothadás, a fehérpenészes szár- és becőrothadás és a cylindrospóriumos tőpusztulás. A betegségek közül az egyik legveszélyesebb a fómás szár- és levélfoltosság, amely már ősszel fertőzi a sokszor még csak éppen kikelt repcét. Tünetei a szabályos, zónált foltok, melyek kihullva lyukakat okoznak, így csökken az aktív fotoszintézist biztosító felület. A kártétel közvetett hatása, hogy a belső fertőzéstől károsodott repce hideg tél esetén kifagy, másrészt száraz tavasz esetén a sérült szállító edénynyalábok miatt könnyen kiszárad. A tünetek megjelenésekor már kérdéses a védekezés hatékonysága. Ezért az ellene való védekezésekben mindenképpen a megelőzésre kell törekedni.



A megfelelő termesztéstechnológiában olyan növényvédelmet kell folytatnunk, hogy mindenféle módon elősegítsük a repce jobb áttelelését. Ezért olyan növekedést szabályozó hatású gombaölő szerrel kezeljük a repcét ősszel, amely megakadályozza, hogy a repce túl fejletten menjen a télbe és emellett megvédi a gombabetegségektől is.

 





DuPont megoldás a repce őszi lombvédelmében



Alert® Solo



Egyes évjáratokban a hosszú meleg ősz kedvez a repcének, minek köszönhetően annak növekedése folyamatos és intenzív. Ilyenkor annak túlzott fejlettsége (pl. magszárba indul) a télállóságot rontja. Ilyen esetekben regulátor hatású, hosszú tartamhatású terméket célszerû választani a repce őszi kezelésére. A regulátor hatás annál erősebb, minél több triazolt tartalmaz az adott gombaölő készítmény.



Az Alert® Solo esetén magas fluzilazol hatóanyag tartalom 0,6 l/ha-os dózisában a biztosíték a növekedés megfelelő szabályozására.



A fluzilazol tartalmú termékeknek sajátossága, hogy a hatóanyag szilícium molekulákkal van összekapcsolva, ami lassú bomlást és hosszú hatástartamot eredményez, így akár kétszer hosszabb védelmet és regulátor hatást biztosít mint más termékek.



Az Alert® Solo-t ősszel a repce 4−6 leveles állapotában javasoljuk kijuttatni, annak növekedési erélyétől, valamint a fómafertőzés erősségétől függően 0,6 l/ha-os dózisban. Őszi káposztarepcében a szert a fertőzési veszélyhelyzettől függően megelőző jelleggel kell kijuttatni.



A kísérletek eredményei szerint a kezeletlen állományhoz képest az Alert® Solo-val kezelt repce minden tekintetben pozitívan reagált. Mind a regulátor hatás, mind a fungicid hatékonyság látványosan jelentkezett. A regulátor hatás az őszi kijuttatás esetén a szártagrövidülés, míg a tavaszi korai kijuttatás esetén a hajtás-elágazódások számának növekedése. A gyökérnyak átmérő, az áttelelt egyedek száma is 5–10 százalékkal kedvezőbb képet mutatott a kezelt parcellákon. A fómás betegség mértéke egy az ország északkeleti részén beállított kísérlet szerint a magasabb dózis alkalmazásával a nullához közeli szinten tartható, az Alert® Solo segítségével (1. ábra).

 


 

 





Természetesen a termésre gyakorolt hatás is jól mérhető volt, az egyszeri őszi kezelésre a repce 10 százalékos terméstöbblettel reagált (2. ábra).

 

 


 





További részletes információkért hívja a 06-23/509-400, vagy a 06-30/212-6222-es telefonszámot. A DuPont termékeiről a www.dupont.hu honlapon is talál információkat.



 




A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?