Az AGRITECHNICA
kiállítás díjazott
újdonságai – III.

Agro Napló
A világ legnagyobb mezőgép seregszemléjén idén mintegy 390 újdonságot jelentettek be a kiállítók. Ezeket egy 37 fős szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai között 30 német és 7 külföldi neves, ismert szakember szerepelt. Az „újdonságbizottság” 4 arany és 33 ezüstérmet ítélt oda a legsikeresebb innovációknak. Előző két lapszámunkban az aranyéremmel kitüntetett gépeket, majd a traktorokat érintve, az ezüstéremmel díjazott innovációkat mutattuk be. Szintén az ezüstéremmel jutalmazott fejlesztéseket szem előtt tartva, sorozatunk mostani részében az elektronika – informatika – témakörét tárgyaljuk. 

Fliegl FWS 2014 mérlegrendszer

A mobil mérlegtechnika jelentősége egyre nő a mezőgazdaságban, erre figyelve fejlesztette tovább FWS mérlegberendezését a német Fliegl cég. Az ISOBUS alapú FWS 2014 mérőrendszer szállító járműre szerelhető mobil mérleg, amely közvetlenül a szántóföldön képes súlymérésre, és lejtős vagy egyenetlen talajon is extrém pontos adatokat ad.


Az eszköz újrakalibrálás nélkül használható. Egy hat vagy nyolc mérőcellás dupla vázrendszer pontos felépítménymérést tesz lehetővé. A rendszer adatai az ISOBUS rendszeren keresztül bevihetők a számítógépes gazdálkodási információs rendszerbe is. Az új fejlesztésű mérlegrendszer ISO-kompatibilis, bármilyen típusú ISOBUS kijelzővel működik. Azok a szállító járművek, amelyek már rendelkeznek FWS mérleggel, egy szoftver segítségével a 2014-es verzióra frissíthetők.

IsoMatch InDemo és IsoMatch Simulator

A Kverneland cégcsoport német leányvállalata által kifejlesztett információtechnikai eszközrendszer a traktorvezetők oktatására, továbbképzésére alkalmas, elsősorban a cégcsoport portfóliójában található munkagépek szimulációs kezelésére. Az IsoMatch InDemo egy 20 centiméter hosszú hengeres adattároló ISOBUS csatlakozóval kombinálva. Ez a traktorhoz csatlakoztatva lehetőséget nyújt az adott munkagép működésének bemutatására és használatának begyakorlására anélkül, hogy a kérdéses eszköz a traktorra lenne kapcsolva. Jól demonstrálható vele az ISOBUS rendszer előnye az üzemeltetésben. Ehhez nyújt segítséget az IsoMatch Simulator, amely a saját személyi számítógépen jeleníti meg a különböző funkciókat. Így lehetőséget ad arra, hogy a saját földek GPS-adatait felhasználva „otthoni” körülmények között lehet gyakorolni a gépkezelés munkaműveleteit.


NUTRI-STAT mobil labor
Optifort N-P-K-érzékelővel

A német MMM tech support és az osztrák Pessl Instruments cégek közös fejlesztése egy olyan mobil szántóföldi laboratórium, amellyel kellő pontossággal, egyszerűen és olcsón lehet a talajok tápanyagtartalmát (N, P, K mennyiségét) gyorsan, a helyszínen meghatározni. Ez az elemzés a műtrágya-felhasználás kiszámításához szükséges. 

A NUTRI-STAT – „Lab-On Chip”, illetve az Optifert makrotápanyag-érzékelő egy új, mobil, kézi mérőkészülék, amely a talajminták vizes oldatát, vagy a növényminták kivonatát analizálja speciális szenzoraival. Többszöri ismétlés is lehetséges. Ez az újdonság lehetővé teszi az okszerű (szükséglet alapú) tápanyagvisszapótlás szélesebb körű alkalmazását.

-a.n.-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03