2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A Monosem a Mátra alján is bizonyít!

Agro Napló
Két éves használatot követően kérdeztük a Rózsaszentmártonban gazdálkodó Cserna Nándort az Axiáltól vásárolt MONOSEM NG Plus 6 soros függesztett kukoricavető géppel kapcsolatos tapasztalataikról.

Bevezetőül kérem sziveskedjen bemutatni a gazdaságukat, szeretnénk bővebben tudni arról, hova is került a jó hírű Monosem.

A Mátra lábánál gazdálkodunk, 750 hektáron dolgozunk családi gazdaságban édesapámmal és négy alkalmazottal. A hegyvidékből adódóan alacsony AK értékűek a területeink, amelyek Rózsaszentmártonban Ecséd és Petőfibánya érintésével 15 km-es vonzáskörzeten belül helyezkednek el. A három települést érintő, nagyjából egyben lévő földterületeink között a homoktól a fekete kötött talajig mindenféle minőség megtalálható. Szántóföldi növénytermesztést végzünk – azon belül is kukoricát és napraforgót termesztünk, gabonafélékből pedig búza, őszi árpa illetve repce és őszi búza teszi ki a vetést.

 Mekkora területen dolgozik a Monosem vetőgépük?

Éves viszonylatban 250–260 ha körüli területen használjuk, 200 napraforgó és 50–60 ha kukorica vetéséhez – a vetésforgó évenkénti váltásával.

 A Monosem megvásárlását megelőzően 
 milyen vetőgépet használtak?

Ezelőtt egy 12 soros Ciklon 800-as vetőgépünk volt, amely tulajdonképpen egészen jó gép, csak éppen nem a mi talajainkhoz ideális. A problémát leginkább a tőtávolságok jelentették, mert a régi vetőgép vetődobját kör alakú maghoz tervezték, ezek a mai napraforgó vetőmagok pedig hosszúkás, illetve ovális formájúak. Így a tőtávolság, illetve a kettős vetés problémája jelentkezett a vetésben, és a hektáronként kivetett mag mennyisége nem volt megfelelő se napraforgóból, se kukoricából. Vagy kettős vetés volt, és sokkal több mag ment ki, vagy híjas volt a vetés. Ezért tulajdonképpen rákényszerültünk arra, hogy egy másfajta szemenkénti vetőgépet vásároljunk, olyat, amely más elven működik, mint a Ciklon.

 Mi alapján döntöttek a Monosem NG Plus mellett?

Több vetőgépet is megnéztünk a környéken, a szomszéd település pedig korábban már vásárolt egy ilyen Monosem típust, és igen pozitív a mintegy hétéves tapasztalatuk. Nagyon jó véleményeket hallottunk tőlük is, de mások is elégedettségről számoltak be, ezért döntöttünk e mellet a gép mellett. Előnye többek között, hogy nagyon jó a csoroszlyája, vagyis masszív a vetőegysége, és ennek köszönhetően száraz, illetve nedves talajban egyaránt jó a vetési mélység. A Monosem-mel tehát valóban egyenletes vetési mélységet lehet elérni, a beállított mélység állandó.

 Saját tapasztalataik is igazolják
 a  vetőgép kiváló működését?

Igen, a Monosem nálunk is jól vizsgázott. Általában 5 cm-re vetjük a napraforgót, s az új vetőgépünk használatával nem jelentkezik a korábbi problémánk, mert az állandó mélységnek köszönhetően egyenletes a kelés, és nincs kettős kelés. Ezért esett a választásunk erre a gépre, és ma már állíthatom, hogy igazán jó döntést hoztunk a megvásárlásával. Sok gépet megnéztünk korábban, s azok közül ez volt az egyik legjobb, amelyik a mi vidékünkre megfelel. A dimbes-dombos területen más vetőgépeknél előfordul, hogy nem egyenletes a vetésmélység, a Monosem-nél ilyen nincs. Ez a vetőgép egyébként rendkívül masszív, erős vázszerkezettel rendelkezik, és kevés hibalehetőséggel bír. Nincs túlbonyolítva elektronikával, nagyon gyorsan, szinte pillanatok alatt átállítható napraforgóról kukoricára, vagy változtatható a tőszám. Vetéskor például, ha két tábla van egymás mellett, és az egyikbe kukoricát, a másikba napraforgót vetünk, mindössze 15–20 perc alatt teljesen átszerelhető a vetőgép. Mindenképpen le kellett cserélnünk a korábbi vetőgépünket, mert a vetési tőszámunk nem volt megfelelő – vagy híjas volt, vagy sűrű. A Monosem-mel a vetőmagspórolás is jelentős, mivel nincs kettős vetés. Amióta megvásároltuk ezt a vetőgépet, azóta hibátlanul működik, semmi olyan problémánk nem adódott, amely javítást igényelt volna. Teljesen elégedettek vagyunk a jó és masszív vetőgéppel, amellyel két év alatt összesen 580 ha-t vetettünk minden probléma nélkül.

 Az egy menetben történő vetőmag-műtrágya
 kijuttatásról milyen tapasztalataik vannak?

A vetőgépet úgy használjuk egy menetben, hogy hektáronként 200 kg műtrágyát rakunk ki a vetőmag sor mellé. A vetőgép kiválasztásánál egyébként éppen ez volt az egyik döntő szempont – korábban a Ciklonnal ez ugyanis nem volt kivitelezhető, mert ahhoz nem volt műtrágyaszóró egységünk. A Monosem előnye a sor mellé való nagyon jó és pontos beállíthatóság. Azt vettük észre, hogy így sokkal jobb a napraforgó kelése, gyorsabb a növekedése, és nem sínylődik hosszasan a növény. Korábban a kiszórt műtrágyát beledolgoztuk a talajba, s ha a vetés után nem volt csapadék, akkor a műtrágya nem oldódott el, csak jóval később. S amíg a gyökérzet nem alakult ki, és nem érte el a műtrágyát, nem tudott abból felvenni semmit. A Monosem-mel a vetőmag mellé rakott műtrágyát viszont rögtön induláskor eléri a megindult gyökér, jó startert szerezve ezzel. Tehát sokkal vastagabb szárral és szélesebb levéllel indulnak a napraforgók. Az előírt optimális vetési sebesség 8 km/h, s ha ezt tartjuk, akkor a tőtávolság maximálisan 1 cm eltérést mutathat. A tőtávolság ráadásul pillanatok alatt állítható.


 Összegezve a Monosem jellemzőit, milyen
 paramétereket hangsúlyozna?

A Monosem NG Plus 6 soros függesztett kukoricavető gép duplatárcsás-mélységhatárolós vetőegységgel rendelkezik a meglehetősen pontos mélységtartás érdekében. Acél-bronz vetőtárcsája 246 mm átmérőjű, 1,5 mm vastag. A kettős talajkerékhajtású gép csendes és nagy teljesítményű ventilátorral szerelt. Robosztus szerkezeti elemek jellemzik, kivitelében pedig a magyar követelményeknek megfelelő. Erős, hidraulikus középnyomjelzővel rendelkezik. Teleszkópos vázának köszönhetően a két szélső tagot behúzza, s ez igen előnyös a közúti szállításnál. A TLT névleges fordulata 540.

Seed Master Plus kombinált vetésellenőrző monitora 12 V-os elektronikát igényel. A monitor minden információt kijelez (soronkénti vetést, a hat sor együttes vetését, de a kiszámolt hektárra kivetett mennyiséget is), és folyamatosan számolt értéket mutat 30 másodpercenkénti frissítéssel. Ez rendkívül hasznos információ a vetéskor, mert a vezető folyamatosan látja, mit vet a gép, és rögtön észreveszi az esetleges hibát. Az állandó visszajelzés mellett bármilyen eltérést tehát rögtön jelez a monitor. Úgy vélem, a mostani vetőgépek közül ár-érték arányban a legkiválóbb választás volt számunkra ez a vetőgép.

 Mekkora erőgép szükséges a vetőgép mozgatásához?

Ez egy függesztett vetőgép, s mivel masszív, robosztus, már az önsúlya is 14–15 mázsa a talajon való vontatáshoz 100 LE elegendő.
Műtrágyaszóró egysége közel egy tonna kapacitású, a vetőmaggal együtt az össztömege így eléri a 25–26 mázsát. Ehhez tehát komolyabb traktor kell, hogy meg tudja emelni. Mi egy 180 LE-s Fendt traktorral használjuk, de egy 130 LE-s gép is elegendő lenne hozzá. Nekünk viszont éppen ez a közepes méretű erőgép hiányzik a gazdaságunkból. A gépparkunk úgy épül fel, hogy 100 LE-ig van hat traktoruk, utána a következő ugrás már a 180 LE teljesítmény.
A két 180 LE feletti traktorunk mellett van még egy 200 LE feletti teljesítményű is. Erőgépekkel tehát igen jó ellátottsággal bírunk, de ezek többnyire idősebb gépek, a legfiatalabb is közel 7 éves.

 A Monosem megvásárlását megelőzően is 
 kapcsolatban álltak már az Axiál Kft.-vel?

Korábbra nyúlik vissza a kapcsolatunk, mert 2007-ben már vásároltunk tőlük egy
Lexion 540-es kombájnt. Rendkívül megbízható cégnek tartjuk az Axiált – bármikor, bármit beszéltünk meg a tárgyalásainkon, azt minden tekintetben korrekt módon betartották. Orosz Zoltánnal, a cég képviselőjével egyeztettük az összes apró részletet, és úgy a határidő tekintetében, mint bármely más kérdésben pontosan szolgáltak ki bennünket. Az alkatrészeket is folyamatosan tőlük vásároljuk, a szállítással is teljes mértékben elégedettek vagyunk. Amit megrendelünk, azt a heti két alkalommal történő szállítás során a legrövidebb időn belül meg is kapjuk. Aratáskor, ha valami rendkívül sürgős alkatrész igényünk támad, akkor legfeljebb magunk szaladunk el egy-egy darabért, de azt is megkapjuk a rendelést követő napon. Azt tapasztaljuk, hogy gyorsan és készségesen szolgálják ki az ügyfeleiket, és minden alkatrész illetve szükséges szolgáltatás megtalálható náluk.

 A további terveikről, illetve beruházással
 kapcsolatos elképzeléseikről is szeretnénk hallani

Jelenleg egy 800 nm-es magtárunk van, de a földterületünkhöz ez már kicsinek bizonyul. A következő tervünk tehát egy másik magtár, és egy szárító építése tisztító rendszerrel. Manapság ugyanis jó 30 kilométernyire hordjuk a kukoricát és napraforgót szárítani, s ez költségben is igen jelentős tétel, mivel teherautóink nincsenek, s így traktorokkal kell megoldanunk a szállítást, ami meglassítja az aratást is. Elhúzódik olykor a munka amiatt, hogy a két Claas kombájn közül csak az egyik tudja vágni a napraforgót és a kukoricát is, mert nincs annyi szárító kapacitásuk, amennyire szükség lenne. Így aztán megcsúszik a búzavetés is. Ezért nagy szükség van a magtárra és a szárítóra is.

A korábbi 0,9 ha-os területet kinőttük, a mellette lévő 1,6 ha-t pedig egy hónapja vásároltuk meg, így már jócskán megnövelt felületen tudunk terjeszkedni. A beruházással kapcsolatos munkálatokat idén megkezdjük, a befejezést és üzembe helyezést a következő évre tervezzük. Jelentős finanszírozást igénylő fejlesztés, de szerencsére ma már a korábbinál jóval kedvezőbb kamatú forint alapú hiteleket lehet igénybe venni. Egy korábbi svájci frankos gépvásárlás jó lecke volt a számunkra ahhoz, hogy csak nagyon megfontolt módon vegyünk fel hitelt.

Két évtizede annak, hogy a csődbe ment korábbi termelőszövetkezet helyén akkor már három éve gondozatlan határban belefogtunk a munkába, és elkezdtük felépíteni a gazdaságunkat azon az elgazosodott területen, amely senkinek sem kellett. Kötődött a család generációkon keresztül a mezőgazdasághoz, s a jövőnket is az ágazatban képzeljük el. Ezért is fontos a számunkra minden olyan döntés, amely hosszú távra szól. A beruházásainkban és a fejlesztéseinkben is igyekszünk olyan partnerekkel szerződni, amelyek szaktudásukkal és hitelességükkel megbízhatóan járulnak hozzá terveink megvalósításához.
Ilyen partnernek ismertük meg az Axiált is.

Keresztes Júlia

 

A cikk szerzője: Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!