A Cseh Köztársaság mezőgazdasági gépforgalmazásának
tendenciái

Agro Napló

A különböző gazdasági és forgalmi statisztikákat elemezve megállapítható, hogy a válság egyértelműen 2009-ben éreztette hatását, mint a gazdaság egészét, mind pedig a gépforgalmi adatokat tekintve. A 2008. évre közel 5 százalékra csökkenő munkanélküliségi ráta a következő évben megugrott és azóta sem csökkent a közel 10 százalék körüli szintről. Az infláció ezzel szemben erősen visszaesett 2009-ben, de azóta egy folyamatos, lassan emelkedő tendenciát mutat.

Hasonló tendencia figyelhető meg a cseh mezőgazdasági termelés folyó áron számított értékénél.


 

A 2000. évi bázishoz számítva azonban inkább stagnáló értékeket figyelhetünk meg.


 

A traktorértékesítési statisztikákat vizsgálva megállapítható, hogy 2008-ig egy stabilan növekvő piacról lehetett beszélni, de ez a lendület a 2009. évi visszaesést követően már megtorpant és 2000 darabos évenkénti értékesítés körül mozog.

 


Ez a tendencia az augusztusig történő adatok összehasonlítása alapján nem változott tavaly sem.

A traktormárkák piaci részesedését figyelve a vezető márka 25 százalékos piaci részesedéssel a John Deere, a második helyen 19 százalékkal a New Holland áll. A 3. és 4. helyen álló Zetor és Case IH közel azonos 16 és 14 százalékos részesedéssel bír. Hasonló piaci aránya van a Fendt, a Massey Ferguson, a Claas és a SAME márkáknak. Mindegyik 6-7%-os piaci szeletet szerzett. A traktorértékesítések lóerők szerinti bontásánál megfigyelhető, hogy a termelők egyre erősebb traktorok vásárlása irányába mozdultak. A 150 lóerő feletti traktorok aránya erősen nőtt.


 

A traktorértékesítésekhez hasonlóan alakultak a kombájnértékesítések is. A különbség a 2010. évben volt, ahol az előző évhez képest még további csökkenés volt tapasztalható.

 


A kombájnok márkák szerinti piaci részesedése heterogénebb képet mutat, mint a traktorok esetében volt megfigyelhető. A piacvezető Claas 37 százalékos részesedése kiemelkedő. Az őt követő New Holland 24%-os és a John Deere 20%-os részesedése is magas a többi piaci szereplő arányához képest. Az első három márka a teljes piac 81%-át képviseli.

Az adatok forrása a 2013. évi Climmar Kongresszus előadásanyaga volt, amelyet a cseh mezőgép-forgalmazók szövetségének elnöke ismertetett.

 

 

A MEGFOSZ a magyarországi székhellyel rendelkező mezőgazdasági gép- és eszközforgalmazókat tömöríti. A 2013. júniusi alapszabály-változás óta közhasznú szervezetként működik. A tagsága az értékesítési volumen tekintetében a szektor 90%-át lefedi. Tevékenységének egyik leglátványosabb eleme a 2013. évi AgrárgépShow kiállítás megrendezése volt. A kiállítás 2013. januárban az AGROmashEXPO kiállítással közösen került megszervezésre. A két rendezvény közös megrendezését minden szempontból pozitívan lehet értékelni. A szakma összefogásának köszönhetően minden korábbinál nagyobb területen, a legszélesebb kínálatot felvonultatva mutatkoztak be a kiállítók. Az egyidejűleg megrendezett hasonló tematikájú összesen négy kiállítás 32 ezer nettó kiállítói területéből a
MEGFOSZ tagokat tömörítő AgrárgépShow több mint 20 ezer négyzetméterrel részesedett. A tematikailag jól összeillő több kiállítás együttes megrendezése azért is jó döntés volt, mert így egy helyen és időben nyílt lehetősége az érdeklődőknek a teljes kínálatot megismerni.

Valószínűleg a 2013. évi sikereknek köszönhető, hogy a 2014. évi kiállítás, az eddigi jelentkezések alapján még nagyobb kiállítói kínálatot fog felvonultatni. Mind a kiállítók száma, mind pedig a kiállítási terület tovább nőtt. A 2014. január 29.–február 1. között megrendezésre kerülő kiállítás biztosan jó választása lesz a rendezvényt meglátogatóknak.

 

A MEGFOSZ tevékenysége azonban nem merül ki az AgrárgépShow
kiállítás megrendezésében. Ezen kívül, aktívan közreműködik az ágazatot érintő jogszabály-alkotási folyamat véleményezésében, ágazati piaci tendenciák vizsgálatában, a tagság kiállításokon való kedvezményes megjelenési lehetőségének segítésében. Több együttműködést alakított ki különböző hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel, minisztériumokkal, szakmai képzőhelyekkel, sajtóval.

A szövetség munkájának eredményét részben az az elismerés is mutatja, hogy a MEGFOSZ elnökének Dr. Fenyvesi László a következő szavak kíséretében adta át a „Bánházi Gyula Emlékérmet”:

„A Kuratórium döntése alapján a 2013. évi rangos kitüntetést Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezető-tulajdonos igazgatója kapja, aki céltudatos szakmai, irányító munkájával jelentősen járult hozzá hazánk mezőgazdaságának korszerű gépellátásához, a gépállomány színvonalas fenntartásához. Számos gépesítési technológiafejlesztést, gépvizsgálatot kezdeményezett, amelyek eredményeit a gyakorlat hasznosítja. Folyamatosan támogatja a mezőgazdasági gépesítési kutatást és fejlesztést, segíti a mérnökképzést.

A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Szövetségének elnökeként eredményes szakmai szervezeti munkát végez, amelynek eredményei megmutatkoznak a hazai és külföldi kiállítások szakmai rendezvények színvonalán, a magyar gépforgalmazók érdekeinek érvényesítésében.

A mezőgazdasági gépesítéssel, gépellátással kapcsolatos elemzéseit a döntéshozók, a mezőgazdasági gépesítés minden szereplője hasznosítja. Szerteágazó, sikeres tevékenységét köszönjük meg a kitüntetés átadásával.”

A szövetség az eddigi tevékenysége mellett újabb programot indít 2014-ben. A mezőgépész szakmát szeretné népszerűsíteni a fiatalok körében. A februárban induló programsorozat keretében szeretné elérni, hogy minél több fiatal válassza a mezőgépészetet, mert az egy stabil munkalehetőséget kínáló terület. Jelenleg az ágazatban működő cégek folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek.

Dr. Medina Viktor

MEGFOSZ igazgató

 

A cikk szerzője: Dr. Medina Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?