Három hatóanyag jó áron mindig megnyugtató

Agro Napló
Napjaink gazdálkodójának a termésátlagot és a minõséget szem elõtt tartva a termesztési technológia minden részletére – a tápanyag-utánpótlástól a különbözõ kártételek megelõzéséig – figyelnie kell, ha eredményes akar lenni. Az egyik legfontosabb feladat a gyomkonkurencia felszámolása, amihez a helyi körülmények ismeretében kell a legjobb megoldást kínáló készítményeket beszerezni.  

Ez pedig ma cseppet sem egyszerû, mert nagy a gyártók kínálata, így a döntést alapos mérlegelés előzi meg. Ezúttal Boros Jánost, a Töltéstavai Mezőgazdasági Zrt. főagronómusát faggattuk a búzatermesztési technológiájukról, különös tekintettel a gyomszabályozásra.

 

A mintegy 1700 hektárnyi szántón gazdálkodó társaságnál a 800 anyakocának és ezek szaporulatának, az értékesítésre kerülő hízóknak a takarmányigénye alakítja a mindenkori vetéstervet. Ebben az őszi búza, az őszi árpa és a zab évente 620–650 hektárral szerepel. Ezeken kívül repcét, szóját, napraforgót és kukoricát termesztenek. A növénytermesztést Boros János irányítja, aki 2000-ben vehette át agrármérnöki diplomáját Mosonmagyaróváron. Időközben a növényvédő, majd a szaktanácsadó szakmérnöki oklevelet is „begyûjtötte”, mert mint vallja: napjaink szakemberének lépést kell tartania a fejlődéssel, és sokoldalú ismeretanyaggal kell rendelkeznie. Tudását a gyakorlatban jól kamatoztatja, amit a terméseredmények igazolnak. Kukoricából nem ritka a 10 tonna feletti hektáronkénti átlagtermés, búzából pedig a tavalyi aszályos időjárási körülmények között is közel 5 tonna volt az átlagtermés.



Szántóföldi növényeink, köztük a kalászosok is mindent megkapnak, hogy a legjobb termést takaríthassuk be. Természetesen a költségekre ugyancsak figyelünk. Ezért minden területen alapos mérlegelés előzi meg a döntéseinket, hogy mikor mivel avatkozzunk be, milyen eszközöket, technológiát alkalmazzunk – magyarázza a szakember. Így vagyunk a talajmûveléssel, a tápanyag-utánpótlással és a növényvédelemmel egyaránt.

 

 


 

Boros János: „ Ahol csak magról kelő kétszikû gyomok

találhatók, ott a jól bevált Granstar® SuperStar a nyerő”

 

 

 

 



Vegyük például a gyomirtást.



Az őszi és tavaszi gyomfelvételezést minden táblán elvégezzük. Ám ennek ellenére sem könnyû kiválasztani a megfelelő készítményt. Ár-érték arány, hatékonyság, hatásspektrum, kijuttatási idő, a gyomok és a kultúrnövények érzékenysége, elő- és utóvetemények stb. – mind-mind olyan szempont, amit figyelembe kell vennie, amikor a technológiáról döntünk és a tekintélyes kínálatból a megfelelő gyomirtó szereket összeválogatjuk. Nálunk gyakran már ősszel megjelennek a veronika fajok, terjed a sebforrasztó zsombor és a nagy széltippan, de az árvakelésû napraforgó is éppen úgy megtalálható, mint a ragadós galaj, a mezei acat, vagy a parlagfû, illetve a hagyományos gabonagyomok. Tehát eléggé vegyes a gyomflóra. Ráadásul nálunk a repce előveteménye mindig valamilyen kalászos, ezért ügyelni kell arra is, hogy a gyomirtó szerek hatóanyagai a tenyészidő végéig lebomoljanak. Ezért ezeken a táblákon nálunk kizárólag a Pointer® Star, vagy a Granstar® SuperStar jöhet szóba. Ráadásul ezek a készítmények jó áron beszerezhetők. A traktorosok is szeretik őket, mert ezeket a készítményeket a DuPont 3 hektárra elegendő csomagokban forgalmazza. Mivel mi egyszerre 12 hektárra keverünk, könnyen és gyorsan kész a permetlé. Ahol csak magról kelő kétszikû gyomok találhatók, ott a jól bevált Granstar® SuperStar a nyerő, mert mindent visz, bizonyos fejlettségi állapotig még a mezei acatot, sőt a ragadós galajt is. Ami szintén mellette szól, hogy a herbicidtoleráns napraforgót is kiválóan írtja, ami nálunk ugyancsak fontos szempont, mert a napraforgó mindig szerepel a vetéstervünkben. A fenti előnyeit elsősorban annak köszönheti, hogy ebben a készítményben már három hatóanyag található. Ennek egyébként a rezisztencia kialakulásának megelőzésében ugyancsak szerepe van, s egyebek között ezért is előszeretettel használjuk. A búzában egészen a zászlóslevél kiterüléséig kijuttatható, ami a gyakorló szakembert megnyugtatja, hiszen bármikor közbejöhet egy géphiba, többnapos eső, amik a kezelés elvégzését hátráltathatják. Kizárólag a zabnál kell figyelni, mert ennél a növénynél csak 2 nóduszos fejlettségi állapotig szabad kipermetezni. A fentiek mellett az őszi búzában a Sekatort is használjuk, ahol pedig egyszikû gyomok is találhatóak, ott általában a Huszárt, és az Axial One-t részesítjük előnyben. A gyomirtó kezeléseket általában április elején végezzük. Ilyenkor egy menetben szárszilárdítót és valamilyen réztartalmú lombtrágyát is kijuttatunk.



Természetesen nem csak a gyomszabályozásban ilyen alapos Boros János. Mint megtudom, a tarlóhántás után hektáronként 250 kilogramm komplex mûtrágyával kezdik a tápanyag-utánpótlást, amit a talajvizsgálatok adataira alapoznak. Tavasszal, amint rá lehet menni a táblákra, azonnal fejtrágyáznak és hengerezik a táblákat. Lombtrágyát kétszer juttatnak ki. Az első adagot gyomirtáskor, a másodikat virágzáskor, egy menetben a rovarölő- és gombaölő szerekkel.



Mivel nem szeretünk kockáztatni, mi két gombaölő kezelést végzünk – veszi át a szót a főagronómus. – Általában mintegy féltucatnyi készítményt használunk, kiválasztásuknál fontos szempont az ár-érték arány. Így azután a Tango Startól a Prosaroig széles a választék, de a DuPont szerek sem hiányoznak a sorból. A Harvesan®, a Charisma® jól bevált, de tavaly az Alert® S-t ugyancsak alkalmaztuk. Mi ugyanis igyekszünk mindent megadni a gabonáknak, hogy a fajtákban rejlő potenciális termőképességet adottságainkhoz mérten a legnagyobb mértékben kihasználhassuk – mondta befejezésül Boros János.

 



A. Gy.



A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!