Amikor a konferencia megy a gazdák közé

Agro Napló
Növénytermesztési Szakmai Napra várta az AGROmashEXPO-n a gazdálkodókat a Gabonatermesztõk Országos Szövetsége. A fórum nagyszámú érdeklõdõt vonzott, akik az agrárgazdaság aktualitásairól, a formálódó új Közös Agrárpolitikában rejlõ termelõi lehetõségekrõl, az energiatermelõ mezõgazdaságról és a növény- és talajvédelmi aktualitásokról szóló programjait is meghallgathatták. Két elõadó választott aktuális elõadásáról rövid összefoglalót kínálunk az Agro Napló olvasóinak.

Dr. Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója a gabonapiaci kilátásokról tartott előadásában az 1967-es bázisévhez képest mutatta be a különböző mezőgazdasági termékek árindexének változását. Az ugrásszerû változással járó fontos állomások az 1973-as kőolajválság, majd azt követően a 2006–2007, illetve a 2007–2008-as gazdasági évek. A 2012-es év végén és a 2013-as év első hónapjában ugyan ereszkedő fázis figyelhető meg, de csak kevéssel járunk a 2008-as csúcs alatt.

Az előrejelzések alapján a 2012-2013-as gazdasági év végén búzából 26% lesz a globális zárókészlet felhasználáshoz viszonyított aránya, amely 96 napra elegendő tartalékot jelent. Az elmúlt évtizedet tekintve ez viszonylag magas szint, így önmagában kevésbé árfelhajtó hatású tényező. A kukorica esetében sokkal aggasztóbb a helyzet, mert a készlet/felhasználás 13–13,5% közötti aránya már 50 napra sem elegendő globális tartalékot jelez. Kukoricából a világ ötévente 100 millió tonnával többet használ fel, így ha a termelés csak kisebb mértékben is, de visszaesik, a kínálat alig tud lépést tartani az igények növekedésével. Az összes gabonaféle folyó gazdasági év végére várt 17,7%-os készlet/felhasználás aránya csak minimálisan van felette a 2006-2007-es gazdasági évi értéknek. Ezek alapján tehát a gabonafélék világpiacán inkább az árak felfelé történő elmozdulása valószínûsíthető.

 


 

Dr. Potori Norbert

 

 

 



A nemzetközi búzapiac a legfontosabb szereplők kibocsátásának változásával jellemezhető leginkább. Kazahsztán búzatermesztése 2012-ben 50%-ot meghaladó mértékben esett vissza az előző évi rekordhoz képest. Az exportpiac meghatározó szereplői közül Oroszországban több mint 30%-kal csökkent a termelés, míg Ausztráliában 25%-kal kevesebb búza került le a táblákról az ugyancsak egy évvel korábbi rekordhoz képest. Ezzel szemben az Egyesült Államokban bő 10%-kal több búzát takarítottak be, ami most érzékelhető is a világpiacon, Kanadában 7–8% volt a növekedés az előző évhez képest, míg az EU-ban 5%-kal kevesebb búza termett. Összességében a világ folyó gazdasági évi kibocsátása 654 millió tonnára tehető, s ez 6%-os visszaesés az előző gazdasági évihez képest.



Az EU-ban a termelés csökkenése ellenére a 2012–2013-as gazdasági év első félévében (júliustól decemberig) 35%-kal nőtt a búza kivitele az előző gazdasági év ugyanezen időszakához képest. A januári csapadékelemzés az unió területén az északnyugati országokban mutatott aggodalomra okot adó képet. A tagországok összesített vetésterülete a legfrissebb adatok szerint 56,7 millió hektár lehet (a tavaszival együttvéve), s ez 0,7%-os növekedést jelent az előző gazdasági évihez képest.



A világ árpatermelése 3,3%-kal esett vissza a 2012-2013-as gazdasági évben, nem érte el a 130 millió tonnát. Az unió árpamérlegéből kiderül, hogy a termelés folyamatosan csökkent a 2008–2009-es gazdasági évtől a 2011–2012-es gazdasági évig. Bár 2012-ben az előző évinél közel 3%-kal többet, 52,8 millió tonna árpát takarítottak be az EU-ban, az előttünk álló hónapokban az árakat felfelé mozdíthatja el, hogy a tartalékok az elmúlt évek során erősen megcsappantak. Ráadásul Ukrajnában csökkent az árpa vetésterülete, Oroszországban pedig az időjárás eddigi alakulása nem ad okot a bizakodásra. A piaci árakat most Argentína és Ausztrália exportja tartja féken.



A nemzetközi kukoricapiacon az Egyesült Államok ugyan még vezető szerepben van, de termelése közel 15%-kal csökkent 2012-ben. Bár Argentína és Ukrajna is jelentős tényezők, de 2012-ben és előreláthatóan 2013 első 9 hónapjában is Brazíliáé a főszerep, ahol tavaly 73 millió tonna kukoricát takarítottak be. Ez 27%-os növekedést jelent. Többek között a dél-amerikai export példátlan felfutásának is köszönhető, hogy az árak lejtmenetnek indulhattak. Az EU-27 kukoricából gyakorlatilag folyamatosan deficittel küszködik. Az elemzők szerint az elmúlt hónapokban inkább a búza ára mozgatta a kukorica árát. Az EU importigénye takarmánygabonákból jelentős, minimum 9 millió tonna a folyó gazdasági évben. Magyarországon szárnyra kapott a hír, hogy majd harmadik országokból érkezik kukorica, hogy a belső igényeket ki tudjuk elégíteni.



Az Európai Bizottság statisztikái szerint azonban mindössze 7600 tonna az a mennyiség, amelynek behozatalára eddig harmadik országokból engedélyt adtak.



A globális termékpiaci szereplőket most az foglalkoztatja, hogy lesz-e árrobbanás? Alapvetően a szójára összpontosítanak, amelyből Kína ebben a gazdasági évben több mint 60 millió tonnát hoz be (a világ szójatermése évente 240–260 millió tonna között változik!) –, s ez olyan logisztikai problémát okoz, amelynek következtében képtelen lesz az igényeket kielégíteni. Ez, valamint ha az időjárás Dél-Amerikában továbbra is kedvezőtlenül alakul, arra csábíthatja a befektetőket, hogy belépjenek a piacra, ami megint elszabadíthatja az árakat felfelé az előttünk álló hónapokban.



Dr. Popp József professzor, egyetemi tanár (DE) a legfontosabb globális kihívásokra való felkészülésre hívta fel a figyelmet: az élelmiszer, víz és energia iránti igény 60–100%-kal nő 2050-ig – a kérdés, hogy miként lehet majd 9 milliárd ember számára megfelelő mennyiségû és minőségû élelmiszert előállítani úgy, hogy közben a biodiverzitás nem csökken.

 


 

Dr. Popp József

 

 

 



A Föld felszíne nem változott az emberiség történelme során, az 51 Mrd ha, ebből 4% a termékeny óceán és 18% a termékeny földterület. A 9 Mrd termékeny földterület legfontosabb része az 1,4 Mrd ha szántó és 0,2 Mrd ha ültetvény. Összességében 700 M ha-on, vagyis az 1,4 Mrd ha globális szántó 50%-án folyik gabonatermesztés, az EU-ban illetve Magyarországon a szántóterület 55 illetve 60%-án termesztenek gabonát.

 

S bár ma is képesek vagyunk megfelelő minőségû és mennyiségû élelmiszert előállítani 7 Mrd ember számára, egyhetedük nem, vagy csak részben tudja azt megvásárolni, ezért alultápláltak, éheznek és/vagy éhen halnak.*



A következő négy évtized alatt 30%-kal növekszik a Föld lakossága, ha a fogyasztási szerkezet változatlan maradna, akkor 30%-kal bővülne az élelmiszer iránti kereslet. Mivel azonban egyre többen egyre nagyobb hozzáadott értékû terméket fogyasztanak – elsősorban tej- és hústerméket, zöldséget – az élelmiszer iránti kereslet 60%-kal bővül, ugyanis megváltozik a fogyasztási szerkezet, az étrend a tej és hústermékek javára. S míg 1960–2010 között az egy főre eső szántóterület 0,41 ha-ról 0,23 ha-ra csökkent, 2050-re 0,2 ha alá zsugorodik. Ez azt jelenti, hogy egy fő élelmiszerszükségletét egyre kisebb területen kell előállítani.



A hús- és tejtermék növekvő fogyasztásával a földhasználat is változik a takarmány-előállítás javára. Az EU-ban az állattenyésztés használja ma a mezőgazdasági terület 2/3-át (globálisan ez 40%-os arány), s csak 1/3-át használjuk közvetlen élelmezésre.



Ma a világon 290–300 millió tonna húst állítanak elő (halhús nélkül). A globális hústermelés 72%-a sertés- és baromfihús, ez az arány azonban növekszik, mert a sertés, de főleg a baromfi és méginkább a hal esetében 1 kg élősúly-gyarapodást kevesebb takarmánnyal érünk el.



A világ hústermelése ebben az irányban mozdult el – 2050-re 60%-kal, 470 millió tonnára nő. Ugyanakkor az egy főre jutó húsfogyasztás 25%-kal, 42 kg-ról 52 kg-ra emelkedik. A baromfi pecsenyecsirke esetében átlagosan 2 kg, sertés esetében 3 kg, juhhús és marhahús esetében több mint 3 kg és 7 kg a tápigény egy kg élősúly-gyarapodáshoz, ráadásul a kérődző állatokkal szálastakarmányt is etetni kell. Nem véletlen, hogy ennek megfelelően változott az évek során a húsfélék előállítási aránya is a marhahús rovására. A 700 M t globális búzatermésből 130 M t takarmányozási célt szolgál. Óriási a vita a világban arról, hogy a fejlődő országokban növeljék-e a hektáronkénti hozamot például 1-ről 2 tonnára, vagy a fejlett világban 6-7-ről 8-9-re.



Az egyes húsfélék előállításának hatékonysága jelentősen eltér tehát egymástól: a baromfihús előállítása kevesebb energiát és vizet, kevesebb gabonát igényel, mint a marhahús előállítása, azonban az utóbbi időszakban óriási mértékben nőtt az akvakultúra jelentősége, mert a halhús nem csak a marhahúsnak, hanem a sertéshúsnak és a baromfihúsnak is versenytársa – ráadásul a jobb takarmányértékesítés mellett állandó gyep- és szántóterületet is megtakarítunk.



Az állati eredetû termék előállításánál az energiahordozó takarmány kalóriatartalmának hasznosítása nem hatékony: átlagosan 6 kg tápra van szükség egy kg élősúly-gyarapodáshoz.



Az élelmiszertermelés hatékonyságának vizsgálata sokkoló számokat mutat: 2 kg tápból, vagyis 8000 kilókalóriából még a legnagyobb hatékonysággal előállítható csirkehúsnál is mindössze 700 kilókalória hús érhető el. Itt jegyezzük meg, hogy az EU-ban a gabona önellátottsága jóval kisebb, mint a hús- és tejtermék önellátottsága, Magyarországon viszont éppen fordított a helyzet – elsősorban gabona és olajnövény megy ki az országból, és késztermék jön be.



A közelmúltban Brüsszelben a svéd parlamenti képviselők és mezőgazdasági szakemberek felvetették, hogy uniós szinten be kellene vezetni a húsadót. Mindezt a hústermelés üvegház hatású gáz kibocsátásának csökkentése érdekében javasolták, ezért az üvegházhatású gáz kibocsátásának megfelelően differenciált húsadó alkalmazását szorgalmazzák (a marhahúst magas adó, a sertéshúst alacsonyabb adó, a baromfi- és halhúst nagyon alacsony adó terhelné). Az pedig tény, hogy a zöldségfélék fogyasztásának növelése nagyobb környezetvédelmi és egészségügyi haszonnal kecsegtet.

 



-Keresztes-



*Az Agro Napló januári számának 18-19. oldalán nagyobb terjedelemben olvashatnak Popp professzor e témakörben tartott előadásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?