Előrelátó gazdák- Hidraulikus működésű
mezőgazdasági gépek
karbantartása

Agro Napló
A mezőgazdasági gépek élettartama rendszeres karbantartással jelentősen meghosszabbítható. Meghatározott óraszámnál olajcsere szükséges, az olajminőség, olajszint, valamint -hőmérséklet, a szívó- és visszafolyó-ági szűrők állapotának éves ellenőrzése közben pedig a kisebb hibák, apróbb üzemzavarok időben felfedezhetők. 

A mezőgazdasági, talajelőkészítő, földmunka-, betakarító-, kaszáló- és bálázó gépek, eke, borona, permetező és kombájn hidraulikák, vontatók, pótkocsik, szállító- és munkagépek és egyéb eszközök hidraulikus problémáinak gyors és szakszerű orvoslásához elengedhetetlen az időközönkénti ellenőrzés, melyet még a szezon megkezdése előtt célszerű megejteni. Ha csak akkor derül fény a problémára, amikor a gépekkel már dolgozni kellene, az komoly időkiesést és extra befektetést jelent.


 

Hogyan előzhető meg, hogy kiessenek a gépek a termelésből?

Rendszeres ellenőrzés esetén a kisebb hibák gyorsan és egyszerűen orvosolhatóak. Az olajfolyás tömítéscserével egyszerűen megszüntethető, de előfordul, hogy valamelyik munkahenger főelem sérült, ilyenkor cső-, rúd-, vezetőhüvely- és dugattyúcsere is indokolt lehet. Esetenként nem a henger okozza a problémát, hanem a talp-, ill. rúdfejcsapágy, mely kenés hiányában rozsdásodik, „berág”, vagy deformálódik. Ilyenkor a komplett, új rúdvég készítése elkerülhetetlen, esetleg csapágycserére van szükség.

További útváltó, térfogatáram és nyomásszelep hiba esetén is (pl. erőcsökkenés, munkaművelet lassulás, különböző kúszó elmozdulások, ill. remegő mozgások a munkahengereknél) a „felelős” szelepek esetlegesen javíthatóak tömítéscserével vagy kompletten cserélhetőek. Csővezetékes bekötésüknek köszönhetően, ha a beépítés helye engedi, könnyen kiválthatóak, beiktathatóak.

Nagy segítség lehet még a helyszíni hidroteszteres diagnosztizálás, hiszen rendszeres ellenőrzés esetén a leolvasott paraméterek előre megmutathatják a várható meghibásodás helyét és okát. Amennyiben a hiba már szemmel észlelhető, a diagnosztikai eszközök segítségével annak okozója sok esetben sokkal gyorsabban lokalizálható, mintha az egyes rendszerelemeket logikus sorban egyenként vizsgálnánk.

Hidraulika szerviz szolgáltatás igénybevételekor nagyon fontos a rövid határidővel vállalt javítás, ezért elengedhetetlen, hogy a szakemberek számára a javítás elvégzéséhez szükséges alkatrészek, munkahenger komponensek, tömítések, szelepek, csatlakozók azonnal elérhetőek legyenek, a szükséges hidraulika tömlők pár perc alatt elkészülhessenek. Javításkor a gyorsaság, minőségi garancia és a kedvező ár a három legfontosabb szempont, melyeket mérlegelve, de lehetőség szerint mindháromnak megfelelve kell a vállalt szervizmunkát elvégezni.

GIMEX-Hidraulika Kft., Győr

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!