Axiál Gépkavalkád - Nagyban a HUNGEXPO-n

Agro Napló
Az elmúlt két évben jellemzõen két meghatározó kiállítás – hol egymással egy idõben, hol néhány hét különbséggel, de két helyszínen – az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow várta a szakma krémjét kiállítási területükre, megosztva ezzel a kiállítókat és az érdeklõdõket egyaránt. A MEGFOSZ (Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) kezdeményezésére – az AgrárgépShow rendezési jogának megvásárlását követõen – a budapesti mezõgazdasági és gépesítési kiállítást a korábban Etyeken mûködõ AgrárgépShow-val egy helyen, azonos idõben tekinthették meg az érdeklõdõk 2013-ban.  

Támogatva a MEGFOSZ tagok egységes megjelenését, az Axiál Kft. tekintélyes felületen, 3000 m2-en vonultatott fel közel 90 gépet és eszközt a kapcsolódó szolgáltatások képviselete mellett. A bemutatott gépek és eszközök kiállításán túlmenően színes szórakoztató programokkal is várták az érdeklődőket, valamint megrendezték a II. Axiál Fiatal Gazda Konferenciát, illetve az AgrárgépShow-n teret adtak a Magyar Kukorica Klub évindító konferenciájának.

 



ELÉRT EREDMÉNYEK, FEJLESZTÉSEK ÉS KÖZELI TERVEK



A sajtótájékoztató első felszólalójaként Pintér Zsolt ügyvezető kezdte meg hagyományos évértékelő beszédét, illetve tájékoztatta a jelenlévőket a cég terveiről. Az előző évre visszatekintve beszélt arról, hogy a gépértékesítési terveiket – géptámogatás híján – óvatosan fogalmazták meg a 2012-es évre vonatkozóan, mégis minden üzletágukról elmondható, hogy a kitûzött célokat száz százalékban, vagy minimális eltéréssel teljesítették.

 

 


 

Pintér Zsolt ügyvezető

 

 



Az Axiál Kft. 2012-es nettó forgalma elérte az 50,7 Mrd forintot, amely összeg nagyban hasonlít a 2007-es eredményükhöz. Az összforgalom egyharmadát (20,5 Mrd Ft) az alkatrész-értékesítés adta ki, míg a Szervizüzletág nettó forgalma 2,8 Mrd-ra tehető, s ez közel azonos értéket jelent a Használtgép-üzletág eredményével. A „torta” legnagyobb hányadát továbbra is az új gép értékesítése teszi ki a maga mintegy 50%-ával. Néhány jelentősebb számadatot kiragadva: az Axiál Kft. 267 db erőgépet értékesített a 80 LE feletti, nyugati relációjú traktorok hazai forgalmában, ez mintegy 26%-ot tett ki a 2012-es forgalomból. A 180 LE feletti kategóriában ez az arány 33%. A kombájnpiacon a CLAAS kombájnnal meghatározó, 46%-os piaci részesedést ért el a cég, s ez 14%-os növekedést jelentett a 2011-es évhez képest.



Jelentős előrelépést értek el bérgép- és bérmunka-szolgáltatást végző vállalkozásuk, a Manax Kft. esetében is – az általa nyújtott szolgáltatásokat már nem csak időszakos munkákra veszik igénybe a gazdálkodók, hanem az éves szerződések is jellemzők.



Az Axiál az általuk értékesített gépekhez továbbra is szeretne finanszírozást nyújtani, amelyben az Axial Financial Services Kft., valamint a közremûködő két biztosítási alkusz nyújt segítséget. Partnereik vásárlási konstrukciójáról elmondható, hogy a korábbi, hitelre történő vásárlásokkal szembeni megtorpanás enyhülni látszik, 2012-ben pozitív irányú elmozdulást tapasztaltak e tekintetben, ismét tapasztalhatók a hitel felvételével megsegített beruházások. De pozitív hozzáállás mutatkozott a finanszírozói oldalról is, így a 2011-ben tapasztalt mintegy 30%-os penetráció mértéke 40%-ra emelkedett.



Az ügyvezető kitért az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow 2013-as Termékverseny pályázatának eredményeire is, ahol rekord számú elismerést kaptak a cég által nevezett gépek.



A kiállított csúcstechnológiát képviselő új gépekről és eszközökről bővebben

 

 


 

 

Februártól ismét egymást követik az Axiál vevőtalálkozói. Az ország 14 helyszínén tartják programjaikat, ahol egyebek mellett kitérnek a Szervizüzletág által nyújtott – a kapacitáshiányból adódó – átalánydíjas szolgáltatások, valamint a gépkezelői tanfolyamok fontosságára. Utóbbi esetben számszerûsített adattal élt az ügyvezető: az általuk értékesített gépekhez mérten sajnálatosan mindössze 50%-os részvételi arány mondható el!



Az elmúlt időszak céget érintő fejlesztései közül az egyik legfontosabb az Axiál Kft. teljesen új integrált vállalatirányítási rendszere, amelyet a partnerek még hatékonyabb kiszolgálása érdekében vezettek be. A rendszer segítségével a jövőben az Axiál Kft. is könnyebben, gyorsabban tudja majd partnerei és vásárlói igényeit kielégíteni.



A 2011 tavasza óta futó telephely-fejlesztési program kapcsán a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a cél változatlanul a vidéki alkatrész- és szervizszolgáltatás infrastruktúrájának fejlesztése annak érdekében, hogy a cég világszínvonalon tudja kiszolgálni a hazai mezőgazdasági, építőipari és raktár-technológiai gépeket üzemeltető vállalkozások igényeit. A 2012 júliusában megkezdett zalaegerszegi telephely-beruházás mûszaki átadása lezárult. Az ünnepélyes telephelymegnyitót 2013. március 1-jére tervezi a cég.



Idén két további meglévő telephely építési beruházásának előkészítése folyik – Debrecenben és Szolnokon is az év első félévében tervezik az alapkőletételt. A már átadott, újonnan épített telephelyhez hasonlóan a két új bázisra is alkatrészüzletet és -raktárt, valamint egy hatállásos szervizmûhelyt építenek fel, ahol már akár a kombájnok téli szervizelése is biztosítottá válik. A szolnoki telephely azonban még ennél is több szolgáltatást nyújt majd, hiszen ott felépül egy oktatóterem is, amelyben a jövőben regionális gépkezelői oktatásokat és képzéseket tervez tartani a cég.



A fejlesztési munkálatok azonban nem csak ezekre a telephelyekre vonatkoznak. A bajai központban jelenleg is zajlanak az átalakítások: a Manax Kft. mûhelyeinek és irodáinak építési, átalakítási folyamatai a végéhez közelednek.

 



SZERVIZ-ÁTALÁNYDÍJ ÁTADÁS



Az Axiál Kft. 2001 óta kínálja ezt a fajta szolgáltatási formát partnereinek, amelynek az állandó mûszaki felügyelet, az előre kalkulálható költségek, és a gyors mûszaki beavatkozás az elsődleges hozadéka – emelte ki Torma Tamás szervizüzletág igazgató a sajtótájékoztatón elhangzott beszédében. A szolgáltatás terjedésével egyre több partnerük veszi igénybe ezt a kedvező lehetőséget – így míg 2007-ben közel 80 M Ft árbevételt jelentett a cégnek ez a szegmens, addig 2012-re 380 M Ft-ot realizáltak, s ez az éves árbevételük 38%-át tette ki. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2013-ban is átadták a szerviz-átalánydíjakat. A díjátadás keretében az elmúlt években a leghûségesebb, és/vagy a saját régiójukon belül a legnagyobb átalánydíjas szolgáltatási forgalmat bonyolító három cég kapott elismerést.



A 2012-es év Kiváló Átalánydíjas Partner díjat az együttmûködés elismeréseként a csaholci Erdőhát Zrt., a baki Agro Bross Kft., és a cserénfai Pető-Farm Kft. kapta (képünkön).

 

 


 

Balról jobbra: Torma Tamás (Axiál Kft.), Pető János (Pető-Farm Kft.),

Molnár István (Agro Bross Kft.) , Bócsi Sándor (Erdőhát Zrt.), Harsányi Vivien (Axiál Kft.)

 

 

 



ÁLTALÁNOS HELYZETKÉP: MAGYARORSZÁG ÉS A VILÁG



A földkérdést, az ahhoz kapcsolódó gépvásárlás helyzetét, és a fordított adózást érintette elsőként Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a felszólalásában. Kitért a MEGFOSZ-ban történt változásokra és az eredményekre, amelyből az egyik legfontosabb az AgrárgépShow szervezési jogának megvétele. Hangsúlyozta, hogy a következő két évben – a sikeres együttmûködés függvényében tovább is – szeretnék a HUNGEXPO-val közösen megszervezni a két kiállítást, egy helyen és időben. Fontos eredmény, hogy létezik ma Magyarországon egy szövetség, amely reális áron képes egy olyan kiállítás megrendezésére, amelyen a mezőgazdasági gépforgalmazók részt tudnak venni.

 

 


 

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető

 

 

 



Az Axiál első embere németországi példán keresztül mutatott rá a mezőgazdaságban uralkodó szakemberhiányra. A technika és a technológia ütemes fejlődésével elengedhetetlen a megfelelő hozzáértésû, jól képzett munkatárs. Tudatos, a jövőbe fektetett beruházás tehát a részükről a gépkezelői és OKJ-s tanfolyamok szervezése, valamint a felső- és közép szintû oktatási intézmények számára tervezett képzési programjaik.

 



-sm-





Az ÚMM 2013. február 10-ei adásában megtekinthető a Harsányi Zsolttal készített interjú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felértékelődik a biomassza szerepe

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet- európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?