A meghûléses betegségek megelõzésére és kezelésére alkalmas gyógynövények és készítményeik

Agro Napló
A hideg, nyirkos idõ beálltával a légúti fertõzések tömeges terjedésére lehet számítani. Az immunrendszer ekkor még nem aktivizálódik kellõképpen ahhoz, hogy a nyálkahártyákon mindig jelenlévõ és a hideg hatására felszaporodó betegségokozó vírusok és baktériumok ellen felvegye a harcot. Ekkor alakulnak ki a hurutos megbetegedések, melyek elõször csak orrfolyást okoznak, majd a kórokozók egyre lejjebb húzódhatnak az alsó légutak irányába is, ha ezt idõben nem akadályozzuk meg. A náthavírusok enyhébb gyulladásos fertõzéseket (nátha, torokgyulladás, fülgyulladás, stb.), míg az influenzavírusok magas lázzal járó, súlyosabb megbetegedéseket válthatnak ki. A láz kialakulásakor orvoshoz kell fordulni, a gyógynövényes kezelés ilyenkor már csak kiegészítõként jöhet számításba és fõleg a tünetek enyhítésére szolgál. A megelõzésben és a kezdeti, enyhébb lefolyású hurutos állapotok kezelésében viszont jelentõs szerepet játszhatnak a gyógynövény-alapú készítmények -teák, tinktúrák, illóolajok, mellbalzsamok- is.
A légúti fertőzések megelőzését többféleképpen elősegíthetjük gyógynövény-kúrákkal. Ezek egyrészt az immunrendszert erősítik illetve vitaminokkal látják el a szervezetet, másrészt elősegítik a káros salakanyagok kiürítését. A vitamin-tartalmú drogok közül elsősorban a C-vitaminban gazdag forrásoknak van jelentős szerepe az immunrendszer erősítésében. Itt elsősorban a csipkebogyó drogjait, különösen a csipkehúst érdemes megemlíteni, amely a magas -0.7-1.7 %- C-vitamin tartalom mellett A, B, K és P vitaminokat is tartalmaz, továbbá cseranyagokat, növényi savakat és cukrokat, a színanyagok közül pedig karotinoidokat és flavonoidokat is felhalmoz. A csipkebogyót magunk is begyûjthetjük, erre legalkalmasabb a már megpirosodott, de még nem puha termések szedése, melyet a magvak és szőrképletek eltávolítása és a szárítás követ. Így jutunk a csipkehúshoz, melyből teát készíthetünk a következő módon: személyenként 1 evőkanálnyit 1 pohár hideg vízben áztassunk néhány órán keresztül, majd szûrés után, fogyasztáskor melegítsük langyosra. Ebből a teából naponta 1-2 alkalommal fogyasszunk. A megfázásos betegségek megelőzésére az immunstimuláns anyagokat tartalmazó kasvirág (Echinacea) fajok drogjai és tinktúrái is alkalmasak. E herba és gyökérdrogok hatóanyagai –kávésavszármazékok, alkamidok, stb.- a falósejtek tevékénységét és az interferon-termelést fokozzák. Emellett vírus-és baktériumölő hatással is rendelkeznek. A szervezetben felhalmozódó káros anyagok kiürítésével is növelhetjük a védekezőképességet. Az anyagcsere-fokozó és salaktalanító teák szolgálnak erre a célra, melyekben gyakran fellelhető a fekete bodza, kamilla vagy a hárs fajok szárított virágzata. E drogok izzasztó hatásuk által a kiválasztást fokozzák, így a szervezetet terhelő salakanyagok távozását is elősegítik.
Akkor sem szabad megfeledkeznünk a folyadékpótlásról és a vitaminok szervezetbe juttatásáról, amikor a felszaporodott vírusok és baktériumok már kiváltották a felső légúti gyulladásos folyamatokat. E célra szintén felhasználhatók a fentiekben ismertetett gyógyteák és keverékeik, de önmagukban ekkor már nem elég hatékonyak. A légúti gyulladások először az orr nyálkahártyáján jelentkeznek, ennek következménye az erős váladékozás, melyet egyes illóolajok alkalmazásával csökkenteni lehet. A borsosmenta és az eukaliptusz illóolaja ugyanis a hidegérző receptorokra összehúzó hatást fejtenek ki, így a váladékozás csökken, másrészt fertőtlenítő hatásuknál fogva a gyulladást is mérséklik. Az eukaliptusz olajat leggyakrabban külsőleg, légzéskönnyítő kenőcsök, vagy inhaláció formájában alkalmazzák. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy az eukaliptusz-olajat 2 éves kor alatt ne adjuk, a mentol-tartalmú kenőcsöket pedig gyermekkorban mellőzzük, mert légzésbénulást okozhat.
Erősebb fertőzés esetén a gyulladás továbbterjedhet a torok és a garat nyálkahártyájára is, ekkor kaparó, égő érzést kelt. A gyulladás csökkenthető összehúzó hatású gyógynövényekkel, melyek közül az orvosi zsálya cserzőanyagai és baktériumölő hatású illóolaja révén kettős hatást fejt ki. Teáját naponta kétszer fogyasszuk, alkalmanként 1 teáskanál szárított drogot tegyünk 2 dl forró vízhez. A kamillával történő inhalálás is igen hatékony.
Ha a gyulladás a gégére is kiterjed, gyakran görcsös, fulladásos köhögési rohamokat válthat ki. Ennek enyhítésére kiválóan alkalmas mind felnőtteknél, mind gyermekeknél az illatos kerti kakukkfûből vagy kirándulásaink során gyûjtött vadkakukkfüvekből készített, mézzel és citrommal ízesített tea (kb. 10 g drog/liter forró víz). A kakukkfüvek virágzó hajtásai nemcsak illóolajat, hanem flavonoidokat, szaponinokat és cseranyagokat is tartalmaznak, melyek oldják a felső légúti görcsöket, baktériumölő és köptető hatással is rendelkeznek.A hörgők fertőződése száraz vagy váladékos köhögéssel járhat. Száraz köhögés esetén a kodein-származékokat tartalmazó gyógyszereket írja fel az orvos, de kiegészítő kezelésre itt is sor kerülhet nyálkatartalmú drogokkal (pl. fehérmályva-gyökér, -levél és -virág, mórmályva-virág, festőmályva-virág), melyek a gyulladt nyálkahártyák bevonásával csökkentik a köhögési ingert. A fehér mályva drogjaiból a következő módon készíthetünk hideg vizes kivonatot: kb. 10 g vágott drogot helyezzünk 1 liter hideg vízbe, hagyjuk egy órát állni, majd szûrés után fogyasszuk naponta többször egy-egy csészével. A lándzsás útifû teája (20g/l forró víz) is bevonó hatással rendelkeznek és a méz is enyhíti a tüneteket. A váladékos köhögésnél a kezelés célja a letapadt váladék fellazítása, elfolyósítása és kiköhögtetése. Ilyen esetekben alkalmazhatók egyes szaponin-vagy illóolaj-tartalmú drogok. Az előbbiek közé tartozik a szappangyökér, vagy a kankalingyökér és –virág. Hatásukat a gyomor nyálkahártyájának izgatásán keresztül fejtik ki, mely áttevődik a hörgőkre és a fokozódó nyáltermelés hatására a letapadt nyálka elfolyósodik. Készítsünk 5 g gyökérpor/l dózisú főzetet, majd szûrés után langyosan fogyasszuk, mézzel ízesítve. A szöszös ökörfarkkóró virága szaponint és nyálkát is tartalmaz, ezért mind köptetőként, mind bevonóként alkalmazható. A köptető teakeverékekben gyakran illóolajos fajok drogjai –édesköménytermés, ánizstermés, kakukkfû, fenyőfélék- is előfordulnak görcsoldó és fertőtlenítő hatásuk miatt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03