A 2002. évi termésû élelmezési búza garantált áron történõ felvásárlása

Agro Napló
A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter 2001. október 11-i vonatkozó rendeletében meghatározta a 2002. évi termésû élelmezési célú búza garantált árát, valamint az állami felvásárlás feltétel- és követelményrendszerét.
Fontos tudnivaló, hogy az állam kizárólag a Gabona Terméktanács tagjaitól vásárolja fel a minőségi követelményeknek megfelelő, általuk megtermelt élelmezési búzát és élelmezési célra termesztett durumbúzát.
A gabonatermesztő köteles a búza vetésterületének nagyságát 2002. május 31-i állapotának megfelelően legkésőbb június 15. napjáig az illetékes Földmûvelésügyi Hivatalnak bejelenteni. A 2002. évi búza vetésterületének 40 %-án minősített, fémzárolt és legalább II. szaporulati fokú vetőmagot kell használni, melynek tényét számlával vagy vételi jeggyel szükséges igazolni. A hektáronkénti kvóta 2,4 tonna.
Az országosan felvásárlásra kerülő mennyiség maximum 100 ezer tonna lehet, ami a piaci helyzet függvényében, a WTO számítások figyelembe vételével további mennyiségekkel bővíthető.
A garantált ár összege: 17.500 Ft/tonna. (A garantált ár az általános forgalmi adót vagy a kompenzációs felárat nem tartalmazza.)
A felvásárlást végző szervezet a mezőgazdasági termelőnek az átvételtől számított 15 napon belül, de legkorábban 2002. szeptember 1. napján köteles kifizetni a termény ellenértékének 60 %-át. A vételár fennmaradó 40 %-át a betárolás napját követő 90 napon belül kerül kifizetésre.
A felvásárlás időszaka: 2002. augusztus 1. – 2002. december 1. A felvásárló szervezet felvásárlási szándékáról írásban értesíti a termelőt.
Kötelező a minőség-ellenőrzés, melynek vizsgálati költségei a mezőgazdasági termelőt terhelik.

A részletes minőségi követelményekről, a felvásárlás lebonyolításának rendjéről, módjáról részletes információkat a falugazdászoktól kaphatunk.


Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!