2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Szántóverseny Hódmezõvásárhelyen

Agro Napló
Mirõl szól a szántóverseny? Nemcsak a szellemi és technikai felkészültségrõl, hanem elhivatottságról, és egy olyan napról, amelynek nincs vesztese, mert mindenki tanulhat valami újat a másiktól, de lesznek nyertesek, akik képviselhetik városunkat és térségét az országos, és akár a világversenyeken.
Két évvel ezelőtt 1999.–ben a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület szerezte meg Hódmezővásárhely térségének az Országos Szántóverseny Szövetségnél a szántóverseny szervezés jogát, amelynek értelmében a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület és a Hód﷓Mezőgazda Rt. szervezésében 2001. évben ismét megrendezésre került Hódmezővásárhelyen az Országos Szántóverseny területi döntője.

Időpontja: 2001. szeptember 1-2.
Helyszíne: a Hód-Mezőgazda Rt. Kiállítási Centruma és a
SZTE Főiskolai Kar Tanüzemének területe

Ebben az évben úgy gondolta a szántóverseny Szervezőbizottsága, hogy a korábbi terveknek is megfelelően egy sajátos egyedi hangulatot szeretne adni a szántóversenynek.
Célként tûzték ki maguk elé, hogy a szántóverseny a gazdatársadalom ünnepévé, szakmai találkozójává váljon, de mindenki talált látnivalót, aki kíváncsi volt Hódmezővásárhely múltjára, hagyományaira és a gazdák szemével látott jelenére.

Első ízben került megrendezésre Hódmezővásárhelyen egy nem túl nagy, de a szakma szempontjából széles vertikumot felvonultató kiállítás, ami elsősorban a szántóföldi növénytermesztés témakörét fogta össze. A kiállítás szakmai értékét igazolja, hogy a Dél-alföldi régió legjelentősebb gépforgalmazói, könnyûszerkezetes épületgyártók, mezőgazdasági kenőolaj forgalmazók tisztelték meg részvételükkel a vásárt. A kiállítás látványosságát emelte a mezőgazdasági feldolgozó üzemek és élelmiszergyártó cégek bemutatkozása. Nem hiányozhattak a rendezvényről a már Vásárhelyen tradicionális lovasprogramok, valamint a Hódmezővásárhely és környékéről származó régiségekből összeállított, a gazdatársadalom múltját bemutató hagyományőrző kiállítás. A „gazdatalálkozó” hangulatáról népdalkörök előadásai és az elmaradhatatlan kirakodó vásár gondoskodott.

A szántóverseny az Országos Szántóverseny Szövetség kiírásának megfelelően négy kategóriában lett megrendezve:
I. kategória 2-3 fejes ágyekék
II. kategória 4-5-6 fejes ágyekék
III. kategória váltvaforgató ekék
IV. kategória lófogatos ekék


Eredmények:

A kategóriánként 1. és 2. helyezettek indulhatnak a szántóverseny országos döntőjén.

Azt, hogy elismerésre méltó szinten mûvelik ezt a mesterséget régiónk „versenyzői”, a 2001. szeptember 5.-én Bólyban megrendezett országos döntőn elért, erős középmezőnybeli eredmények igazolják.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!